Bagietka ekspresowa
Wspaniała chrupiąca bagietka do przygotowania nawet dla tych, którzy jeszcze nie załapali bakcyla pieczenia… W oryginalnym przepisie były to bagietki pszenno-żytnie ale że nie miałam mąki żytniej typ 2000 więc u mnie są tylko pszenne… ale za to jakie obłędne 🙂 Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku… Cudo! Musiałam bardzo się powstrzymywać, żeby po spróbowaniu czy jest wystarczająco dobra (żeby wrzucić tutaj) cokolwiek zostało do zdjęć…;)! Następnym razem – o ile uda mi się znaleźć w sklepie polskim odpowiednią mąkę – na pewno przygotuję zdrowszą wersję tych bagietek! Wersji pszennej jednak też warto spróbować… dla późniejszego porównania 😉
Bagietka ekspresowa
Składniki:
- 450 g przesianej mąki pszennej (+ dodatkowe około 200 g do późniejszej pracy z ciastem)
- 14 g drożdży suszonych
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 ml chłodnej, przegotowanej wody
- 2 łyżki masła niesolonego
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- kilka kropli oleju
1. W ciepłym mleku rozpuścić masło, cukier i sól. Dodać wodę i suche drożdże i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać -ciągle mieszając- mąkę aż ciasto będzie miało gładką konsystencję.
2. Miskę natłuścić olejem, przełożyć ciasto, przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
3.Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat. Posypać mąką i spłaszczyć rękoma. Złożyć w kopertę. Czynność powtórzyć trzykrotnie w razie potrzeby podsypując mąką.
4. Uformować z ciasta wałek i podzielić na mniejsze części – w zależności czy wolimy więcej mniejszych czy jak ja 4 dłuższe. Z każdej części uformować wałeczek. Każdy kawałek zawinąć jak spiralkę i przełożyć na wysypaną mąką blaszkę, zachowując odstępy na wyrośnięcie. Oprószyć je mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut.
5. Na spód piekarnika – nagrzanego do 250 stopni – wstawić naczynie lub małą blaszkę (u mnie keksówka) z wrzącą wodą. Wstawić wyrośnięte bagietki i piec około 20 minut.
Smacznego 🙂
Źródło: http://aaaledobre.blogspot.co.uk/2013/06/bagietki-pszenno-zytnie-ekspresowe.html
Luka Li
16/09/2013 @ 10:07
Wyglądają wspaniale! Chętnie wypróbuje ten przepis!
Pan Deserek :)
28/08/2013 @ 16:58
Ostatni naszła mnie ochota na jakieś pieczywko aby je zrobić no i proszę o Dorotki pyszne bagietki 😉 To będzie trzeba je zrobić – bo co jest smaczniejszego niż świeże pieczywko 😉
Anita
28/08/2013 @ 15:59
Wspaniałe i oliwa z oliwek i trwaj chwilo trwaj 🙂
Upiecz coś zdrowsze
28/08/2013 @ 09:44
domowe pieczywko… mniam!
Amber
28/08/2013 @ 07:23
Cudowne!
Domowe smakują najlepiej.
Natalia - Poezja Sma
27/08/2013 @ 23:15
Wow… cudowne, uwielbiam domowe bagietki!
Ola in the kitchen
27/08/2013 @ 22:39
I żadnych więcej dodatków nie potrzeba można je jeść same jeszcze cieplutkie 😀 Mniam, pyszotka!
Opalanka
27/08/2013 @ 22:07
Taaak. Tylko świeże masło i nie ma nic lepszego!
skoraq cooks
27/08/2013 @ 21:07
Oooo jak ekspresowa, to ja przepis zapisuję 🙂
Ervisha
27/08/2013 @ 17:31
Uwielbiam domowe pieczywo.. Niestety mój żołądek tego na zakwasie nie trawi 🙁
domowacukierniaewy.b
27/08/2013 @ 16:59
I wygląda na pyszna i chrupiącą… Ech zjadłabym taka bagietkę 🙂
Kaś
27/08/2013 @ 16:59
Jaka złociutka skórka! Nie dziwię się, że była pokusa od razu zjedzenia większej ilości 🙂
Łucja
27/08/2013 @ 08:18
wyglądają wspaniale 🙂 muszę koniecznie upiec ponieważ bagietek jeszcze nie robiłam 😀
Dorota
27/08/2013 @ 14:17
Te są baaardzo proste do zdobienia czyli idealne na początek :)!
Andźka
27/08/2013 @ 07:50
Wyglądają mega apetycznie! No u mnei zazwyczaj chleby i ciasta jogurtowe wyglądają jak gnioty, zatem spróbuję tego przepisu.
Bagietki podobne do tych wspaniałych, które jadłam w Paryżu…Pycha!
Dorota
27/08/2013 @ 14:18
Z jogurtowymi mam to samo…:( Jeszcze nie znalazłam przepisu, żeby mi nie wyszedł zakalec…ale próbuję :)!
majka
27/08/2013 @ 07:15
Wygladaja pieknie chrupiaco 🙂 Od dawna mam ochote na bagietki wiec pewnie wkrotce sie skusze…
Pozdrowienia 🙂
Dorota
27/08/2013 @ 14:19
To czekam na opinię 🙂 Pozdrawiam!
Małgosia
27/08/2013 @ 06:44
Gdybym miała taką wspaniałą bagietkę pod ręką, na pewno na śniadanie miałabym teraz coś więcej niż kawę 🙂 Cudne!
Dorota
27/08/2013 @ 14:20
No nie… na śniadanie trzeba coś zjeść… do kawy;)
Inspirowane Smakiem
27/08/2013 @ 05:21
Wygląda pysznie! Chociaż byłam przekonana, że przy wypieku bagietek daje się do piekarnika zimną wodę/lód, a nie ciepłą:)
Dorota
27/08/2013 @ 14:21
Wstawienie wrzącej wody daje natychmiastowy efekt pary, a co za tym idzie …idealne warunki do upieczenia chrupiącej skórki:) Pozdrawiam!