Turecki chlebek Gozleme
Gozleme to tureckie placki/chlebki, które można nadziewać różnymi rodzajami mięsa lub warzywami. Dzisiaj proponuję Wam wersję ze szpinakiem i fetą, którą znalazłam na blogu kornikwkuchni.blogspot.co.uk. Chlebki smakują wyśmienicie, ciasto jest puszyste i delikatne a farsz ze szpinaku i fety idealnie do niego pasuje. Myślę, że do przepisu często będę wracać i może nawet wypróbuję inne nadzienie choć nie jestem pewna, bo to jest idealne 🙂 Zapraszam na pyszną przekąskę w wersji tureckiej czyli chlebek gozleme ze szpinakiem i fetą 🙂
Turecki chlebek Gozleme
Składniki na 4 duże placki
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej /przesianej/
- 18 g świeżych drożdży /u mnie 9g drożdży instant/
- 1 łyżeczka cukru
- 125 ml ciepłej wody
- 160 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 200 g szpinaku (małe listki)
- 200 g sera feta
- 100 g sera ricotta (twardego) /u mnie starty ser żółty/
- 2 łyżeczki wędzonej papryki (lub łyżeczka mielonej papryki i 1/2 łyżeczki pierzu cayenne)
- sól, pieprz, olej do smażenia
1. Drożdże instant -mimo, że nie trzeba- rozpuściłam w kilku łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i jak zaczęły pracować dodałam do misy z przesianą mąką, ciepłą wodą i resztą ciepłego mleka. Zmiksowałam aż składniki połączyły się w kulę a następnie dodałam 1 łyżeczkę soli i dalej miksowałam około 5-6 minut, aż ciasto zrobiło się gładkie, jednolite i nie kleiło się do rąk.
Ciasto przełożyłam do wysmarowanej olejem miski, przykryłam ściereczką i zostawiłam do podwojenia objętości (u mnie około 1,5 godziny)
2. Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wrzuciłam pokrojoną cebulę i wcisnęłam czosnek. Smażyłam na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby czosnek się nie przypalił a cebula zmiękła około 5 minut. Dodałam paprykę, odrobinę soli (feta jest słona więc niewiele) i pieprzu. Smażyłam około 1 minuty. Dodałam opłukany szpinak i dusiłam aż liście szpinaku zwiędły. Zostawiłam do wystudzenia a potem dodałam pokruszoną fetę i starty żółty ser i wymieszałam.
3. Wyrośnięte ciasto przełożyłam na lekko podsypany mąką blat, lekko spłaszczyłam i podzieliłam na 4 części. Każdą część rozwałkowałam na placek wielkości około 20×30 cm. Na połowie rozwałkowanego placka wyłożyłam 1/4 część farszu, złożyłam na pół i dobrze złączyłam brzegi. W ten sam sposób przygotowałam pozostałe placki.
4. Rozgrzałam patelnię teflonową i smażyłam każdy placek oddzielnie po 3-4 minuty z każdej strony.
Smacznego 🙂
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach” – w listopadzie prowadzone przez “Grahamka, weka i kajzerka“
Oli
15/04/2023 @ 12:38
Gozleme to typowe naleśniki, często z pokrojoną zieleniną w środku, to znaczy w cieście. Te chlebki, jak tutaj, mają podobną nazwę, ale na pewno nie gozleme. Dwie różne rzeczy.
Marzena
20/11/2014 @ 14:42
I do tego ayran do popicia i nic więcej do szczęścia nie potrzeba:-) Robiłam też ze szpinakiem:-)
Kaś
17/11/2014 @ 20:19
wygląda nieprzyzwoicie smacznie!!!!
skoraq+cooks
15/11/2014 @ 15:31
Ale fajne te chlebki 🙂 mniam mniam 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
14/11/2014 @ 18:10
Bardzo apetyczne, ach uczta dla podniebienia 🙂
Aga+w+kuchni
14/11/2014 @ 08:05
pyszne 🙂
Natalia+Poezja-Smaku
14/11/2014 @ 01:20
Znam te chlebki, choć sama nigdy nie robiłam. Wyglądają u Ciebie przecudownie! 🙂
Magda+C.
13/11/2014 @ 19:49
Ojej aż mi ślinka leci! 🙂
Anna | Studio Kuchnia
13/11/2014 @ 19:16
Wyglądają naprawdę bardzo apetycznie:)
amandaricci-butikzprzepisami
13/11/2014 @ 13:25
Uwielbiam Twój chlebek! Cudowne zdjęcia! 🙂
zjedz_mnie
13/11/2014 @ 11:55
Rewelacja, smakowita zresztą 🙂
marcela
13/11/2014 @ 10:27
mmmm… wygląda wspaniale! na pewno zrobię !!!
Pati
13/11/2014 @ 09:26
Świetny jest ten chlebek i wspaniałe nadzienie…
kulinarny blog samanthy
13/11/2014 @ 08:38
Przepyszne chlebki, bardzo smakowicie wyglądają 🙂
Kuchnia u Krysi
12/11/2014 @ 23:37
Co za widok! Chlebek jak marzenie. Ale świetny przepis, doskonały farsz. Po prostu niebo w … buzi:)
Ania
12/11/2014 @ 22:38
świetny i na obiad i na kolację 🙂 lubię tego typu chlebki 🙂
Salvador+Dali
12/11/2014 @ 21:09
o mamooo.. wygląda bardzo apetycznie, z wielką chęcią chciałabym ich spróbować! 🙂
Łucja
12/11/2014 @ 09:34
Jeszcze się z nimi nie spotkałam ale wyglądają tak zachęcająco że będę musiała je zrobić 😀
majka
12/11/2014 @ 07:23
Bardzo lubie turecka kuchnie. Pysznie nadziane sa te chlebki 🙂
Inspirowane+Smakiem
12/11/2014 @ 05:53
Pyszność! Ma wszystko to co lubię. Nie znałam go wcześniej, a wygląda mega apetycznie. 🙂