Bajgle cynamonowe z rodzynkami
Do lipcowego wspólnego pieczenia Amber tym razem zaproponowała nam pieczenie bajgli z przepisu z bloga http://gotujebolubi.pl/. Może nie jestem jakaś super fanką bajgli, ale i tak chętnie zabrałam się za ich przygotowanie. Najbardziej smakują mi bajgle cynamonowe z rodzynkami i dlatego taką wersję postanowiłam przygotować. Najwięcej trudności w tym przepisie przysporzyło mi przeniesienie wyrośniętych bajgli do wrzątku…. dlatego trochę wyglądają na pomarszczone…. ale na szczęście nie wpłynęło na ich smak… 😉 Najlepsze są bajgle cynamonowe podane z masełkiem i miodem ale równie smaczne są stostowane z tymi samymi dodatkami 🙂
Pozdrawiam Wszystkich uczestników tej akcji i bardzo dziękuję Wam za to wspólne pieczenie 🙂
Bajgle cynamonowe z rodzynkami
Składniki:
- 750 g mąki typ 550
- 500 g letniej wody
- 7 g drożdży instant
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki miodu /u mnie cukier/
- 1 łyżka cynamonu
- szklanka rodzynek
- 1 jajko
1. Rodzynki zalać wrzącą wodą i zostawić na minimum 30 minut. Następnie odcedzić i delikatnie osuszyć na ręczniku papierowym.
2. Do miski wsypać mąkę, drożdże, miód/cukier i cynamon. Dolać letnią wodę i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Dodać odsączone rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiać aż połączą się z ciastem. Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykryć i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-15 porcji i z każdej uformować kulkę. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić na 20 minut. Następnie w każdej kulce zrobić palcem otwór i powiększyć ten otwór, kręcąc ciastem wokół palca jak hula – hop. Zostawić ponownie do wyrośnięcia na 40 minut.
4. W dużym rondelku zagotować wodę z dodatkiem miodu, melasy lub golden syrup, ja dodałam cukier. Delikatnie wrzucać wyrośnięte bajgle na wrzącą wodę i gotować po 1 minucie z każdej strony. Wykładać na kratkę do wypieków lub ściereczkę, aby obeschły.
5. Posmarować bajgle roztrzepanym jajkiem i ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut aż nabiorą złotego koloru.
Smacznego 🙂
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji
W tym miesiącu piekliśmy z:
Pati
18/07/2014 @ 13:10
Świetne
Marzena
17/07/2014 @ 14:12
Ale szok z dodatkami:-) Bardzo mi się podobają:-) Dzięki za wspólny czas. Przepraszam, że dopiero teraz, ale byłam na wakacjach:-)
domowacukierniaewy.blox.pl
14/07/2014 @ 22:01
Ja poproszę wersję bez rodzynek ;)))
dżemdżus
14/07/2014 @ 09:56
Wyglądają przepysznie, zazdroszczę Wam tego zapału do pieczenia pieczywa. Ja ostatnio mam WIELKIEGO lenia i do piekarnika wstręt. Nie wiem jak się go pozbyć, może nadchodzący urlop uratuje mnie
Smakowe Kubki
13/07/2014 @ 20:31
Tak mi żal,że z Wami tym razem nie piekłam, ale bajgle zrobię na pewno.
Ciekawa propozycja z tym cynamonem i rodzynkami.
Loreta
13/07/2014 @ 16:35
Koniecznie muszę je zrobić w następny weekend!
Krecia
13/07/2014 @ 08:16
Cynamon i rodzynki to moje klimaty, musiały być pyszne! Dziękuję za wspólny czas!
Upiecz coś zdrowszego!
12/07/2014 @ 15:34
Wyglądają przepięknie! 🙂
Kulinarna Fuzja
12/07/2014 @ 11:34
Nawet nie wiesz jak sie zakochalam w tych zdjeciach i bajglach <3
Konczi i Szpileczka
11/07/2014 @ 19:03
Takich jeszcze nie piekłyśmy!! Super Ci wyszły
pieczarka mysia
11/07/2014 @ 13:12
Wow! Są przepiękne 🙂 porywam jednego!
Jswm
11/07/2014 @ 12:52
Takich jeszcze nie jadłam a jestem bajglożercą :))
Wspaniałe!
skoraq cooks
11/07/2014 @ 11:41
Mmmmm bajgle wyszły piękne. Najchętniej wyciągnęłabym łapkę po kilka sztuk a potem umarła z przejedzenia 😉
tofka
11/07/2014 @ 09:55
Ale fantastyczna wariacja na temat. Chylę czoła i jak nie zapomnę to pozwolę sobie kiedyś ukraść pomysł. Dzięki za wspólne pieczenie.
Ola in the kitchen
10/07/2014 @ 22:05
Wyszły fantastycznie! Wersja na słodko bardziej do mnie przemawia 😀
Salvador Dali
10/07/2014 @ 18:38
baaaajgleeeee!!!!!<3
Moja miłość.. a ty je zrobiłaś z cynamonem!
Mniaaam! Aahh… zakochałam się w tym przepisie 🙂
wenus-lifestyle
10/07/2014 @ 18:33
Mniam, wyglądają rewelacyjnie!
Inspirowane Smakiem
10/07/2014 @ 07:20
Wyglądają pysznie! 🙂
Galantyna
09/07/2014 @ 21:51
Ciekawa propozycja!
Łucja
09/07/2014 @ 20:44
Mhmm… z cynamonem!! musiały smakować obłędnie!
Arnika
09/07/2014 @ 15:35
Rodzynki? Super pomysł! Pięknie rumiane. Dzięki za wspólne pieczenie!
Konwalie w kuchni
09/07/2014 @ 12:35
Już sobie wyobrażam zapach podczas ich pieczenia, mniam:)
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!:)
Kulinarne przygody Gatity
09/07/2014 @ 09:03
Bardzo smakowite i okrąglutkie :-).
Dziękuję za wspólny czas !
Dorota
09/07/2014 @ 07:39
Piękne bajgle, dziękuje za wspólny czas 🙂
Magda C.
09/07/2014 @ 07:08
Cudowne bajgle! Muszę w końcu kiedyś je zrobić 🙂
Malarka
09/07/2014 @ 01:11
Cudenka porobilas z bajglami, a zdjecia jak z bajki! Dziekuje za wspolne pieczenie 🙂
Natalia - Poezja Smaku
09/07/2014 @ 00:24
Ale fajowe buły, nie wiedziałam że się je tak przygotowuje 🙂
Poradniczanka
08/07/2014 @ 23:12
Cynamon że też na to nie wpadłam, muszą być przepyszne.
Lipcowa piekarnia ..bajgle | Przepisy na ?
08/07/2014 @ 22:19
[…] Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Para w kuchni Poradniczanka Smakowity chleb Ugotujmy to Zacisze kuchenne Zakalce mego życia Dziekuję Wam bardzo serdecznie. Do następnego […]
Testujemy Jedzenie
08/07/2014 @ 22:10
Hej, jest szansa na jakiś prosty przepis na tradycyjne bajgle? 🙂
Bożena
08/07/2014 @ 21:37
Z rodzynkami…i cynamonem..pyszne musiały byc..dzięki za wspolne pieczenie.
Kamila
08/07/2014 @ 21:31
Bardzo podoba mi się Twoja wersja! Pycha!
piegusek1976
08/07/2014 @ 20:26
super pomysł z tymi rodzynkami, następny raz będzie u mnie na słodko:) pozdrawiam
dana
08/07/2014 @ 20:22
Cynamon i rodzynki świetne połączenie! Musiały być pyszne:)
Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam
margot
08/07/2014 @ 20:05
wersja na słodko świetna , wygląd perfekcyjny
Aciri
08/07/2014 @ 20:04
Bardzo podoba mi się ta słodka modyfikacja 🙂
Amber
08/07/2014 @ 20:00
Słodka wersja bajgli,przepyszna!
Idealne na rozkoszne śniadanie.
Dziękuję Dorota za ten piękny bajglowy czas.