Bułeczki z cebulką i serem

Bułeczki z cebulą i serem

W mojej kuchni nie mogę obejść się (między innymi) bez cebuli – jestem uzależniona…
i nie zamierzam tego zmieniać. Dzisiaj zapraszam na przepyszne bułeczki z cebulką i serem… 😉

Składniki:

Bułeczki:

  • 2 szkl. mąki (ok. 400 g)
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 30 g świeżych drożdży (lub 14 g /2 op./ suchych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju

Farsz:

  • 3-4 cebule
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 2-3 łyżki startego sera żółtego (ja pomieszałam żółty z parmezanem)
  • sól, pieprz

 

Do przesianej mąki dodaję przyrządzony wcześniej rozczyn (z drożdży, letniego mleka i cukru), jajko, olej i sól. Wyrabiam ciasto, aż odstaje od ręki. Dzielę na mniejsze porcje i odstawiam w ciepłe miejsce pod ściereczką do wyrośnięcia na około 45 minut (do podwojenia objętości).

Bułeczki z cebulą i serem

Cebulę kroję i podsmażam na oliwie przez 2-3 min. a następnie podlewam odrobiną wody i duszę do miękkości. Doprawiam solą i pieprzem. Jak przestygnie dodaję śmietanę i ser. Mieszam i wykładam na bułki.

Bułeczki z cebulą i serem

Bułeczki z cebulą i serem

Piekę w temp. 160-180 stopni aż bułeczki się zrumienią…

Bułeczki z cebulą i serem

Bułeczki z cebulą i serem

Smacznego 🙂