Lody karmelowo-orzechowe
Jakoś tak się rozleniwiłam i trudno mi wrócić do normalnego trybu pracy… Jeden wyjazd, drugi… prace w ogrodzie, zmiana -ciągła- pogody… nie mogę się ogarnąć… Ale coś tam przecież w kuchni robię… tylko nie mam czasu tego usystematyzować i wrzucić na stronę. Mam jednak nadzieję, że jednak to lenistwo uda mi się przezwyciężyć…;) Dzisiaj proponuję Wam przepis na lody karmelowo-orzechowe. Lody są zdecydowanie dla łasuchów, słodkie i ciężkie. Wspaniały karmelowy smak z orzechową nutą. Żałuję tylko, że nie dodałam do nich odrobiny alkoholu, żeby tak bardzo nie zamarzły… Choć można je zjeść zanim całkowicie zamarzną albo po zamarznięciu -a przed zjedzeniem- wyjąć wcześniej z zamrażarki. Zapraszam na lody karmelowo-orzechowe. 🙂
Lody karmelowo-orzechowe
Składniki:
- 600 ml schłodzonej śmietany 30-36 %
- 4-5 łyżek masła orzechowego
- 1 puszka karmelu (397g)
Masło orzechowe i karmel wymieszać (powinny być w temperaturze pokojowej).
Schłodzoną śmietanę lekko ubić, ale nie na sztywno, żeby można ją było łatwo połączyć z masą karmelowo-orzechową. Do masy karmelowo-orzechowej dodać łyżkę ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Dodać kolejną porcję i również wymieszać i…. tak, do całkowitego połączenia obu składników.
Przelać do 2 litrowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
Przed planowanym jedzeniem najlepiej wyjąć lody, na jakieś 30 minut wcześniej, bo bez dodatku alkoholu bardzo zamarzają.
Smacznego 🙂
Zosia
14/08/2014 @ 20:31
O matko… takich jeszcze nie robiłam… Trzeba się spieszyć póki lato! 🙂
kulinarny blog samanthy
21/07/2014 @ 06:11
Takim pysznym lodom nie można się oprzeć, doprawdy wspaniałe 🙂
Magda C.
19/07/2014 @ 12:49
Takie lody to ja zawsze i wszędzie! 🙂
skoraq cooks
18/07/2014 @ 15:49
To lody idealne dla mnie 🙂 Dziękuję, że o mnie pomyślałaś 😉
Natalia - Poezja Smaku
17/07/2014 @ 23:29
Takiemu połączeniu chyba nikt się nie oprze! 🙂
Ola in the kitchen
17/07/2014 @ 21:37
Ja chcę takie lody!
Amber
17/07/2014 @ 20:28
Cudne!
Ulubiony mój deser…
Agnieszka, Czerwona Fasola
17/07/2014 @ 20:26
zachwycające 🙂
Smakowe Kubki
17/07/2014 @ 08:56
Niezwykle apetycznie zakręcone, przepis hit !
wenus-lifestyle
16/07/2014 @ 21:47
Wspaniałości, uwielbiam domowe lody, karmelowo-orzechowych jeszcze nie jadłam, spróbuję na pewno, bo już kupne lody mi nie smakują 😉
domowacukierniaewy.blox.pl
16/07/2014 @ 21:08
Uczta smaków 🙂 Te lody muszę wypróbować!
dżemdżus
16/07/2014 @ 19:12
Powiem tylko jedno słowo
GENIALNE
Loreta
16/07/2014 @ 18:14
Jejku! Coś wspaniałego! Z pewnością wypróbuję Twój przepis!
karmel-itka
16/07/2014 @ 17:46
już czuję tę powalająco pyszną słodycz !
Sosna
16/07/2014 @ 14:52
Ale porno *.*
Fantastyczne, chyba zrobię <3
Salvador Dali
16/07/2014 @ 14:43
o matko.. jedno z lepszych połączeń smakowych…
do tego te zdjęcia jak mieszasz masą.. <3 <3
Ania
16/07/2014 @ 13:36
lody – ja mam takiego lenia do zrobienia domowych, a wiem, że nie zabiera to wiele czasu w sumie, poza mieszaniem co jakiś czas
pyszny smak 🙂
orlabaszta
16/07/2014 @ 11:23
Uwielbiam lody domowej roboty. Przepis już wydrukowany i zaraz biorę się do roboty chociaż przyznaję, że dodam do niego trochę zmielonej kawy – mam nadzieję, że smaku nie zepsuje 🙂
Pozdrawiam!
Konczi i Szpileczka
16/07/2014 @ 09:43
Świetne lody i pyszne fotki!
Ola Wilczek
16/07/2014 @ 06:56
Słodkie, ciężkie – karmel i orzechy… rozmarzyłam się 😉
Inspirowane Smakiem
16/07/2014 @ 04:55
O nie, połączyłaś moje dwa ulubione smaki lodów. I jak tu przejść obok tego obojętnie? :))
Flesz.Ka
16/07/2014 @ 00:38
Ależ to się wydaje proste. Jutro próbujemy!