Rogaliki drożdżowe
Od dawna planowałam zrobić rogaliki drożdżowe i w końcu udało mi się jak spędzałam urlop z Rodzinką. Przepis stanowczo nie nadaje się dla dwuosobowej rodziny;)! Trzeba sporej ilości osób, żeby sobie poradzić z taką ilością rogalików, chyba że zmniejszymy proporcje… Ja je jednak robiłam w dwóch rozmiarach i z różnymi nadzieniami… i próbowanie ich było jak koło fortuny… człowiek nie wiedział na co trafi ;)! Rogaliki drożdżowe wyszły pyszne, mięciutkie i delikatne:)!
Rogaliki drożdżowe – składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 12 g drożdży w proszku
- 1 kostka margaryny
- dodatkowo dżem, konfitura, owoce smażone, opcjonalnie mak, sezam, siekane orzechy
1. Do podgrzanego ciepłego mleka dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
2. Zaczyn przelać do dużej miski, dodać przesianą makę, jajka, żółtka i roztopioną lekko ciepłą margarynę. Wyrabiać około 15 minut a następnie przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.
3. Delikatnie podzielić ciasto na 6 części. Każdą rozwałkować w kształt koła. Pokroić na trójkąty i nakładać ulubione dodatki, najlepiej gęste aby zapobiec wypływaniu podczas pieczenia. Ja użyłam wiśni smażonych oraz gęstych powideł. Zwijać w rogaliki lekko dociskając brzegi aby dodatkowo zabezpieczyć nadzienie przed wypłynięciem. Posmarować wierzch białkiem i – opcjonalnie – posypać makiem, sezamem lub posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni aż zrobią się rumiane. Po upieczeniu można -opcjonalnie – polać lukrem – np. cytrynowym.
Smacznego 🙂
źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Drozdzowe-Rogaliki.html
Beata Filak
14/09/2013 @ 12:06
Piękne, a ten delikatny lukier dodał całego uroku, piękne.
martawkuchni.blog.pl
15/05/2013 @ 10:54
musiały smakować wybornie:) wyglądają wyśmienicie:)
Veronika
10/05/2013 @ 09:35
Jak u mamy! Wspaniałe 🙂
Ola in the kitchen
09/05/2013 @ 21:34
Jak ja lubię rogaliki drożdżowe 😀 Kusisz i to bardzo.
Dorota
10/05/2013 @ 12:25
Olu….nie tak jak Ty :)! Pozdrawiam!
Samantha
09/05/2013 @ 20:20
Wysmienite ! Poczęstuję się choć jednym do kawki ! 🙂
Dorota
10/05/2013 @ 12:25
Proszę bardzo Samantho…ile tylko chcesz..:)!
Luka Li
09/05/2013 @ 10:49
Uwielbiam takie rogaliki! Szczególnie jeszcze ciepłe:)
Pola
08/05/2013 @ 17:28
Bardzo lubię, zwłaszcza z dżemem jagodowym – pychota!
Natalia
08/05/2013 @ 14:13
Bardzo je lubię, specjalizuje się w nich moja teściowa 🙂
Dorota
10/05/2013 @ 12:24
Zazdroszczę :)!
domowacukierniaewy.b
08/05/2013 @ 11:57
pyszne, małe cudeńka 🙂 dawno nie robiłam rogalików, ale narobiłaś mi apetytu na nie 😉
Kulinarna Fuzja
08/05/2013 @ 10:28
Takie rogaliki uwielbiam ! Co prawda, staram się unikać drożdży, ale mam do nich niestety ogromną słabość:/ Szczególnie do takich pięknych wypieków 🙂
Dorota
10/05/2013 @ 12:24
Dziękuję i pozdrawiam :)!
Lasuch w kuchni
08/05/2013 @ 09:03
Cudowne są takie słodycze na jeden ząbek. Oblizuję się z wielkim smakiem patrząc na nie 🙂
zjedz_mnie
08/05/2013 @ 08:22
Zatem przy kazdym kęsie można było oczekiwać innych doznań smakowych, fajne rogaliki 🙂
Inspirowane smakiem
08/05/2013 @ 05:30
Wyglądają super. Uwielbiam takie, chociaż staram się nie jeść zbyt często. 😉
Dorota
10/05/2013 @ 12:23
Ja też… ale lubię jak innym smakuje:)!
Kaś
07/05/2013 @ 23:15
oj chętnie bym Wam pomogła w poradzeniu sobie z nadprogramową liczbą tak pysznych rogalików 🙂
Nemi
08/05/2013 @ 09:01
Na mnie też możecie liczyć;)
Dorota
10/05/2013 @ 12:23
Dzięki za wsparcie:)!
Dorota
10/05/2013 @ 12:22
W takim razie zapraszam…zrobię kolejną porcję :)!