Rogaliki drożdżowe
Od dawna planowaÅ‚am zrobić rogaliki drożdżowe i w koÅ„cu udaÅ‚o mi siÄ™ jak spÄ™dzaÅ‚am urlop z RodzinkÄ…. Przepis stanowczo nie nadaje siÄ™ dla dwuosobowej rodziny;)! Trzeba sporej iloÅ›ci osób, żeby sobie poradzić z takÄ… iloÅ›ciÄ… rogalików, chyba że zmniejszymy proporcje… Ja je jednak robiÅ‚am w dwóch rozmiarach i z różnymi nadzieniami… i próbowanie ich byÅ‚o jak koÅ‚o fortuny… czÅ‚owiek nie wiedziaÅ‚ na co trafi ;)! Rogaliki drożdżowe wyszÅ‚y pyszne, miÄ™ciutkie i delikatne:)!
Rogaliki drożdżowe – skÅ‚adniki:
- 1 kg mÄ…ki pszennej
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 12 g drożdży w proszku
- 1 kostka margaryny
- dodatkowo dżem, konfitura, owoce smażone, opcjonalnie mak, sezam, siekane orzechy
1. Do podgrzanego ciepłego mleka dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
2. Zaczyn przelać do dużej miski, dodać przesianą makę, jajka, żółtka i roztopioną lekko ciepłą margarynę. Wyrabiać około 15 minut a następnie przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.
3. Delikatnie podzielić ciasto na 6 części. KażdÄ… rozwaÅ‚kować w ksztaÅ‚t koÅ‚a. Pokroić na trójkÄ…ty i nakÅ‚adać ulubione dodatki, najlepiej gÄ™ste aby zapobiec wypÅ‚ywaniu podczas pieczenia. Ja użyÅ‚am wiÅ›ni smażonych oraz gÄ™stych powideÅ‚. Zwijać w rogaliki lekko dociskajÄ…c brzegi aby dodatkowo zabezpieczyć nadzienie przed wypÅ‚yniÄ™ciem. Posmarować wierzch biaÅ‚kiem i – opcjonalnie – posypać makiem, sezamem lub posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni aż zrobiÄ… siÄ™ rumiane. Po upieczeniu można -opcjonalnie – polać lukrem – np. cytrynowym.
Smacznego 🙂
źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Drozdzowe-Rogaliki.html
Beata Filak
14/09/2013 @ 12:06
Piękne, a ten delikatny lukier dodał całego uroku, piękne.
martawkuchni.blog.pl
15/05/2013 @ 10:54
musiały smakować wybornie:) wyglądają wyśmienicie:)
Veronika
10/05/2013 @ 09:35
Jak u mamy! Wspaniałe 🙂
Ola in the kitchen
09/05/2013 @ 21:34
Jak ja lubię rogaliki drożdżowe 😀 Kusisz i to bardzo.
Dorota
10/05/2013 @ 12:25
Olu….nie tak jak Ty :)! Pozdrawiam!
Samantha
09/05/2013 @ 20:20
Wysmienite ! Poczęstuję się choć jednym do kawki ! 🙂
Dorota
10/05/2013 @ 12:25
ProszÄ™ bardzo Samantho…ile tylko chcesz..:)!
Luka Li
09/05/2013 @ 10:49
Uwielbiam takie rogaliki! Szczególnie jeszcze ciepÅ‚e:)
Pola
08/05/2013 @ 17:28
Bardzo lubiÄ™, zwÅ‚aszcza z dżemem jagodowym – pychota!
Natalia
08/05/2013 @ 14:13
Bardzo je lubię, specjalizuje się w nich moja teściowa 🙂
Dorota
10/05/2013 @ 12:24
ZazdroszczÄ™ :)!
domowacukierniaewy.b
08/05/2013 @ 11:57
pyszne, maÅ‚e cudeÅ„ka 🙂 dawno nie robiÅ‚am rogalików, ale narobiÅ‚aÅ› mi apetytu na nie 😉
Kulinarna Fuzja
08/05/2013 @ 10:28
Takie rogaliki uwielbiam ! Co prawda, staram siÄ™ unikać drożdży, ale mam do nich niestety ogromnÄ… sÅ‚abość:/ Szczególnie do takich piÄ™knych wypieków 🙂
Dorota
10/05/2013 @ 12:24
Dziękuję i pozdrawiam :)!
Lasuch w kuchni
08/05/2013 @ 09:03
Cudowne są takie słodycze na jeden ząbek. Oblizuję się z wielkim smakiem patrząc na nie 🙂
zjedz_mnie
08/05/2013 @ 08:22
Zatem przy kazdym kęsie można było oczekiwać innych doznań smakowych, fajne rogaliki 🙂
Inspirowane smakiem
08/05/2013 @ 05:30
Wyglądają super. Uwielbiam takie, chociaż staram się nie jeść zbyt często. 😉
Dorota
10/05/2013 @ 12:23
Ja też… ale lubiÄ™ jak innym smakuje:)!
KaÅ›
07/05/2013 @ 23:15
oj chÄ™tnie bym Wam pomogÅ‚a w poradzeniu sobie z nadprogramowÄ… liczbÄ… tak pysznych rogalików 🙂
Nemi
08/05/2013 @ 09:01
Na mnie też możecie liczyć;)
Dorota
10/05/2013 @ 12:23
Dzięki za wsparcie:)!
Dorota
10/05/2013 @ 12:22
W takim razie zapraszam…zrobiÄ™ kolejnÄ… porcjÄ™ :)!