Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Od dawna planowaÅ‚am zrobić rogaliki drożdżowe i w koÅ„cu udaÅ‚o mi siÄ™ jak spÄ™dzaÅ‚am urlop z RodzinkÄ…. Przepis stanowczo nie nadaje siÄ™ dla dwuosobowej rodziny;)! Trzeba sporej iloÅ›ci osób, żeby sobie poradzić z takÄ… iloÅ›ciÄ… rogalików, chyba że zmniejszymy proporcje… Ja je jednak robiÅ‚am w dwóch rozmiarach i z różnymi nadzieniami… i próbowanie ich byÅ‚o jak koÅ‚o fortuny… czÅ‚owiek nie wiedziaÅ‚ na co trafi ;)! Rogaliki drożdżowe wyszÅ‚y pyszne, miÄ™ciutkie i delikatne:)!

 

Rogaliki drożdżowe – skÅ‚adniki:

  • 1 kg mÄ…ki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 12 g drożdży w proszku
  • 1 kostka margaryny
  • dodatkowo dżem, konfitura, owoce smażone, opcjonalnie mak, sezam, siekane orzechy

1. Do podgrzanego ciepłego mleka dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.

2. Zaczyn przelać do dużej miski, dodać przesianą makę, jajka, żółtka i roztopioną lekko ciepłą margarynę. Wyrabiać około 15 minut a następnie przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.

Rogaliki drożdżowe Rogaliki drożdżowe

3. Delikatnie podzielić ciasto na 6 części. KażdÄ… rozwaÅ‚kować w ksztaÅ‚t koÅ‚a. Pokroić na trójkÄ…ty i nakÅ‚adać ulubione dodatki, najlepiej gÄ™ste aby zapobiec wypÅ‚ywaniu podczas pieczenia. Ja użyÅ‚am wiÅ›ni smażonych oraz gÄ™stych powideÅ‚. Zwijać w rogaliki lekko dociskajÄ…c brzegi aby dodatkowo zabezpieczyć nadzienie przed wypÅ‚yniÄ™ciem. Posmarować wierzch biaÅ‚kiem i – opcjonalnie – posypać makiem, sezamem lub posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni aż zrobiÄ… siÄ™ rumiane. Po upieczeniu można -opcjonalnie – polać lukrem – np. cytrynowym.

Rogaliki drożdżowe Rogaliki drożdżowe

Smacznego 🙂

Rogaliki drożdżowe

 

źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Drozdzowe-Rogaliki.html