Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Od dawna planowałam zrobić rogaliki drożdżowe i w końcu udało mi się jak spędzałam urlop z Rodzinką. Przepis stanowczo nie nadaje się dla dwuosobowej rodziny;)! Trzeba sporej ilości osób, żeby sobie poradzić z taką ilością rogalików, chyba że zmniejszymy proporcje… Ja je jednak robiłam w dwóch rozmiarach i z różnymi nadzieniami… i próbowanie ich było jak koło fortuny… człowiek nie wiedział na co trafi ;)! Rogaliki drożdżowe wyszły pyszne, mięciutkie i delikatne:)!

 

Rogaliki drożdżowe – składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 12 g drożdży w proszku
  • 1 kostka margaryny
  • dodatkowo dżem, konfitura, owoce smażone, opcjonalnie mak, sezam, siekane orzechy

1. Do podgrzanego ciepłego mleka dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.

2. Zaczyn przelać do dużej miski, dodać przesianą makę, jajka, żółtka i roztopioną lekko ciepłą margarynę. Wyrabiać około 15 minut a następnie przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.

Rogaliki drożdżowe Rogaliki drożdżowe

3. Delikatnie podzielić ciasto na 6 części. Każdą rozwałkować w kształt koła. Pokroić na trójkąty i nakładać ulubione dodatki, najlepiej gęste aby zapobiec wypływaniu podczas pieczenia. Ja użyłam wiśni smażonych oraz gęstych powideł. Zwijać w rogaliki lekko dociskając brzegi aby dodatkowo zabezpieczyć nadzienie przed wypłynięciem. Posmarować wierzch białkiem i – opcjonalnie – posypać makiem, sezamem lub posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni aż zrobią się rumiane. Po upieczeniu można -opcjonalnie – polać lukrem – np. cytrynowym.

Rogaliki drożdżowe Rogaliki drożdżowe

Smacznego 🙂

Rogaliki drożdżowe

 

źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Drozdzowe-Rogaliki.html