Tarta limonkowa (key lime pie)
Tarta limonkowa jest idealna na letnie dni. Jest dość słodka ale jednocześnie kwaskowa a w dodatku prosta do przygotowania. Można ją zresztą przygotować nawet jak jest paskudnie i deszczowo za oknem, żeby sobie polepszyć nastrój i przypomnieć smaki lata… Niestety w tej chwili nie zanosi się, że lato do nas przyjdzie w tym roku…. ale co tam, będę udawać, że nie jest tak źle…
Tarta limonkowa (key lime pie) – składniki:
- -100 g masła niesolonego
- -225 g herbatników digestive
- -5 limonek
- -3 żółtka
- -400 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka)
1. Herbatniki rozdrobnić (zobacz np. tutaj) dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Masą wyłożyć spód i brzegi tortownicy o średnicy 23 cm dobrze dociskając masę łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-10 minut.
2. Zetrzeć skórkę z 3 limonek. Z pozostałych dwóch można użyć skórki do dekoracji. Z wszystkich pięciu limonek wycisnąć sok.
3. Żółtka ze startymi skórkami zmiksować. Dodać mleko skondensowane i miksować około 5 minut. Dodać sok z limonek z miksować do połączenia składników. Przelać masę na upieczony spód i piec około 15-20 minut aż zrobi się masa gęsta ale na środku ciągle lekko trzęsąca – dojdzie w czasie studzenia.
Smacznego 🙂
źródło: Step-by-step-baking, C.Bretherton
Magda
10/07/2013 @ 15:40
Mam formę na tartę o średnicy 30 cm ? Ile składników mam użyć ?
Dorota
11/07/2013 @ 22:09
Ja bym zwiększyła x 1.5 (orginalna ilość plus połowa) Pozdrawiam:)
LenkaPruszków
04/07/2013 @ 09:58
Właśnie zmierzam robić tartę wg tego przepisu, mam jednak pewną wątpliwość – kupiłam słodzone mleko skondensowane, mam nadzieję, że w przepisie chodziło o słodzone? Proszę o wskazówkę 😉
Dorota
04/07/2013 @ 13:53
Słodzone….już poprawiam….Dzięki :)!
aga
24/05/2013 @ 21:22
wyszło! ostatecznie dalam 150ml soku, a co;-) jak szaleć to szaleć. Tak sobie myśle i wydaje mi sie, ze do tej tarty można dodać praktycznie każdy sok, wg. uznania i upodobania:) pozdrawiam!
Dorota
24/05/2013 @ 21:30
Próbować można..;)! Cieszę się, że wyszło! Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)!
aga
24/05/2013 @ 11:40
czy zamiast soku z owocow limonki mozna uzyc gotowego soku? Prosze o podpowiedz, ile , w przyblizeniu oczywiscie, jest ml z 5 owocow limonki?:)
Dorota
24/05/2013 @ 13:46
Nie używałam jeszcze gotowego soku do przygotowania tej tarty…więc gwarancji dać nie mogę…a soku z jednej limonki można wycisnąć około 25ml…czyli całości potrzeba 125ml… Daj znać jak wyszło! Pozdrawiam :)!
Pan Deserek :)
17/05/2013 @ 15:56
U Was jak zwykle same pyszności i słodkości 🙂 Tarta wyszła rewelacyjnie 🙂 zdjęcia super !
Anita
17/05/2013 @ 09:44
Wspaniałą. Piękna, równiutka, cudo:)
Bistro de Jenna
17/05/2013 @ 08:32
Pieknie sie prezentuje
jenna
Luka Li
16/05/2013 @ 22:27
Od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia Key lime pie. Twoja tarta wygląda idealnie!
fabryka pomysł&oacu
16/05/2013 @ 10:43
moje smaki!:) już jakiś czas temu zapisałam sobie przepis na tartę limonkową i czeka na moją wenę:D
Kaś
15/05/2013 @ 23:02
ale bym takiej schrupała – bardzo lubię masy na mleku skondensowanym
Łasuch w kuchni
14/05/2013 @ 20:17
Mam słabość do słodko-kwaśnych wypieków, więc właśnie się nabawiłam wypieków ale tych innych, patrząc na te cudne zdjęcia 🙂
Nemi
14/05/2013 @ 18:02
Idealna na przywołanie lata;)
Samantha
14/05/2013 @ 15:46
Przepysznie wygląda, a smaki boskie ! 🙂
Ola in the kitchen
13/05/2013 @ 21:42
Ta tarta rozświetli każdy ponury dzień 😀
domowacukierniaewy.b
13/05/2013 @ 19:09
Pyszne, orzeźwiające ciasto 🙂 Lubię takie!
Kulinarna Fuzja
13/05/2013 @ 17:48
Kocham takie tarty 🙂 Idealne na słońce i deszcz!
Marta @ Co dziś zje
13/05/2013 @ 15:16
Już zachwalałam na fb – mniam!
Lady laura.
13/05/2013 @ 14:13
Wspaniala tarta,robilam taka,ale moj spod nie chcial potem odkleic sie od formy,pozdrawiam.
przecinkowa
13/05/2013 @ 09:06
Aj zjadłabym z chęcią kawałek! Moja ulubiona tarta!
zjedz_mnie
13/05/2013 @ 08:44
No szkoda, że tylko wirtualny mam widok, szkoda, apetyczny kąsek 🙂
martawkuchni.blog.pl
13/05/2013 @ 07:34
ale pyszności, mniam mniam:) pięknie wygląda:)
Inspirowane smakiem
13/05/2013 @ 05:38
Wspaniała. Lubię od czasu do czasu kwaskowe smaki. 😉
Natalia
12/05/2013 @ 23:30
Kawałek takiej tarty i jestem w niebie… 🙂 Świetna!