Babka czekoladowa
Kiedy Rodzinka zgłosiła zapotrzebowanie na ciasto czekoladowe to postanowiłam to wykorzystać i upiekłam babkę czekoladową, która mnie zachwyciła na blogu Oli . Ciasto jest bardzo czekoladowe i bardzo smakuje nawet osobom, które nie przepadają za gorzką czekoladą :)! Babka czekoladowa bardzo nam wszystkim smakowała i na pewno jest warta polecenia :)!
Oprócz tego na blogu możecie znaleźć babki drożdżową, marchewkową, wielkanocną, i babkę B.Dykiel, a czekają jeszcze na swoją kolej babka majonezowa i śmietankowa…. 😉
Babka czekoladowa
Składniki:
(wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!)
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 250 g mąki
- 250 g białego sera (mascarpone, ricotta, bieluch, homogenizowany)
- 2 czubate łyżki kakao
- 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
- 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- duża szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 100 g gorzkiej czekolady
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
- (2 łyżki mleka możemy zastąpić likierem czekoladowym albo kawowym)
1. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i sól i dodajemy kawę. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce.
2. Masło ucieramy z cukrem aż zrobi się puszyste i dodajemy po jednym żółtku, dobrze miksując po dodaniu każdego żółtka. Następnie dodajemy na zmianę po trochu sera i po trochu mąki aż do wyczerpania obu składników.
3. Białka ubijamy na sztywno a następnie delikatnie łączymy je z ciastem. Na koniec dodajemy rozdrobnioną czekoladę. Masę przekładamy do dokładnie natłuszczonej foremki, którą dodatkowo oprószyłam kakao. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut, sprawdzając patyczkiem czy się upiekła. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasto na 15 minut a następnie delikatnie wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Polewa
Wszystkie składniki – mieszając – rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czyli ustawiamy szklaną miskę na rondelku z gotującą wodą tak, aby spód miski nie dotykał wody). Przestudzoną smarujemy ciasto. Można dodać trochę więcej mleka, jeśli polewa jest za gęsta. Dowolnie udekorować.
Smacznego 🙂
Halina
22/04/2014 @ 07:15
Witam,piekłam babkę,wyszła wspaniała i bardzo smaczna.Mój siedmioletni wnuk był zachwycony tą babką.Uwielbia ciasta czekoladowe.Ze względu na wnuka nie dodałam kawy rozpuszczalnej.Nie dałam również sody oczyszczonej, ponieważ nie znoszę zmaku sody w cieście.Inni domownicy jakoś jej smaku nie wyczuwają, a ja niestety ją wyczuwam.Dałam wzamian proszek do pieczenia bez fosforanu BIO – Lecker’s w składzie którego jest soda, ale nie wyczuwalna.
Dorota
22/04/2014 @ 21:11
Cieszę się, że choć babka smakowała :)! Dziękuję, za wszystkie uwagi i pozdrawiam :)!
kulinarny blog samanthy
17/04/2014 @ 15:42
Och czekoladowa, moja ulubiona, super 🙂
Ola in the kitchen
14/04/2014 @ 22:40
Super, bardzo się cieszę, że smakowała 😀 Wygląda perfekcyjnie!
Magda C.
13/04/2014 @ 20:16
Oj ta czekolada tak kusi… cudna! 🙂
Pati
12/04/2014 @ 18:12
Pięknie się prezentuje, lubię czekoladowe ucierane ciasta!
Łucja
11/04/2014 @ 22:58
O tak 🙂 jest przepyszna, w święta piekę ją ponownie!
Nemi
11/04/2014 @ 21:35
Wow! Imponująca!
domowacukierniaewy.blox.pl
11/04/2014 @ 19:57
Kusisz i to bardzo, tym bardziej, że nie wolno mi czekolady jeść 😛
Dorota
12/04/2014 @ 08:43
Szkoda 🙁
Smakowe Kubki
11/04/2014 @ 08:45
O k a z a ł a ! Cudna!
Zapisuję , bo z mascarpone, więc musi być bardzo mocno wilgotna.
Dorota
12/04/2014 @ 08:43
O tak :)!
majka
11/04/2014 @ 07:07
Fiu, fiu, ale babeczka 🙂 Piekna. Ja pieklam juz tyle babek a czekoladowej jeszcze nie. Czas to zmienic 🙂
Pozdrowienia.
Dorota
12/04/2014 @ 08:43
Zdecydowanie już czas 😉