Makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem
Jakiś rok temu zakochałam się w dyni i tak mi już zostało…:)! Dynia daje tyle możliwości! W mojej zakładce do zrobienia jest zapisanych mnóstwo ciekawych przepisów na potrawy z dyni, które wcześniej lub później wypróbuję… Sama też mam sporo pomysłów na to smaczne warzywo … Jednym z nich jest makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem, czyli prosty sposób na pyszny obiad. Bardzo mi smakuje połączenie dyni, szpinaku i fety w tej zapiekance… właściwie to nawet kurczak jest tu zbędny. Myślę, że wersja bezmięsna będzie równie smaczna:) Należy tylko pamiętać, że z podanych niżej składników wychodzi bardzo duża zapiekanka :)!
Makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem – składniki:
(6-8 porcji)
- 450 g makaronu (np. rurki)
- 1 kg dyni – u mnie piżmowa – butternut squash
- 2 piersi z kurczaka
- 450 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 200 g sera feta
- 4 ząbki czosnku
- 1-2 cebule
- 3 jajka
- 300 ml śmietany 36%
- sól, pieprz, papryka, tymianek, szczypta gałki muszkatołowej, oliwa
1. Makaron ugotować tak aby był bardzo al dente tzn. musi być być lekko twardy ponieważ dojdzie w czasie zapiekania a jeśli będzie zbyt miękki po ugotowaniu to po zapieczeniu zrobi się z niego papka.
2. Dynię obrać i pokroić w kostkę, a następnie ugotować na parze lub w wodzie lub upiec w piekarniku aż zrobi się miękka.
3. Szpinak świeży opłukać. Na odrobinie oliwy przesmażyć wyciśnięty czosnek (ale żeby nie zrobił się brązowy) a następnie dodać szpinak i mieszać kilka minut aż szpinak zrobi się wiotki. Jeśli używamy szpinaku mrożonego to po rozmrożeniu i odciśnięciu należy go smażyć aż odparuje większość wody.
4. Pokrojoną cebulę zeszklić na odrobinie oliwy. Kurczaka po umyciu i osuszeniu należy pokroić w kostkę a następnie doprawić solą, pieprzem i papryką. Obsmażyć na małej ilości oliwy na złoty kolor.
5. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę makaronu – lub całość jeśli tak wolimy – na to podsmażoną cebulę, kurczaka, dynię, szpinak. Na wierzch rozkruszamy fetę. Posypujemy tymiankiem, solą, pieprzem i szczyptą gałki. Śmietanę miksujemy z jajkami i wylewamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni około godziny. Najlepiej przykryć zapiekankę folią i dopiero odkryć na ostatnie 15-20 minut.
Smacznego 🙂
zjedz_mnie
28/05/2013 @ 10:41
Świetna propozycja, apetyczna, kolorowa… tylko wcinać 🙂
Dorota
31/05/2013 @ 10:57
O tak :)!
Ola in the kitchen
27/05/2013 @ 21:27
Ja też jestem wielką fanką dyni! A zapiekanka wygląda mega apetycznie 😀
Dorota
31/05/2013 @ 10:57
Dziękuję Olu :)!
fabryka pomysł&oacu
27/05/2013 @ 15:21
fajne połączenie!:)
Dorota
31/05/2013 @ 10:58
i bardzo smakowite :)!
Pan Deserek :)
27/05/2013 @ 12:24
Jak zwykle świetny pomysł na pyszny obiad :)))
martawkuchni.blog.pl
27/05/2013 @ 10:06
ciekawe połączenie smaków:) jeszcze nigdy czegoś podobnego nie jadłam:) wygląda wyśmienicie:)
Luka Li
27/05/2013 @ 08:45
Podoba mi się ten dodatek dyni! Aż zgłodniałam patrząc na zdjęcia 🙂
Samantha
26/05/2013 @ 11:31
Smaki jakże wyborne z dynią w roli głównej, bardzo smacznie 🙂 Pozdrawiam 🙂
domowacukierniaewy.b
25/05/2013 @ 23:19
Bardzo interesujące połączenie smaków, muszę wypróbować 😉
Pola
25/05/2013 @ 03:41
Myślę, że wielkość zapiekanki nie będzie problemem, zwłaszcza że zapowiada się pysznie! Ciekawy pomysł bardzo 🙂
karmel-itka
23/05/2013 @ 23:59
wygląda naprawdę rewelacyjnie!
Natalia
23/05/2013 @ 23:22
Świetny pomysł, jeszcze nie jadłam dyni z makaronem 😀