Makaronowa zapiekanka z dyniÄ… i szpinakiem
JakiÅ› rok temu zakochaÅ‚am siÄ™ w dyni i tak mi już zostaÅ‚o…:)! Dynia daje tyle możliwoÅ›ci! W mojej zakÅ‚adce do zrobienia jest zapisanych mnóstwo ciekawych przepisów na potrawy z dyni, które wczeÅ›niej lub później wypróbujÄ™… Sama też mam sporo pomysłów na to smaczne warzywo … Jednym z nich jest makaronowa zapiekanka z dyniÄ… i szpinakiem, czyli prosty sposób na pyszny obiad. Bardzo mi smakuje połączenie dyni, szpinaku i fety w tej zapiekance… wÅ‚aÅ›ciwie to nawet kurczak jest tu zbÄ™dny. MyÅ›lÄ™, że wersja bezmiÄ™sna bÄ™dzie równie smaczna:) Należy tylko pamiÄ™tać, że z podanych niżej skÅ‚adników wychodzi bardzo duża zapiekanka :)!
Makaronowa zapiekanka z dyniÄ… i szpinakiem – skÅ‚adniki:
(6-8 porcji)
- 450 g makaronu (np. rurki)
- 1 kg dyni – u mnie piżmowa – butternut squash
- 2 piersi z kurczaka
- 450 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 200 g sera feta
- 4 zÄ…bki czosnku
- 1-2 cebule
- 3 jajka
- 300 ml śmietany 36%
- sól, pieprz, papryka, tymianek, szczypta gałki muszkatołowej, oliwa
1. Makaron ugotować tak aby był bardzo al dente tzn. musi być być lekko twardy ponieważ dojdzie w czasie zapiekania a jeśli będzie zbyt miękki po ugotowaniu to po zapieczeniu zrobi się z niego papka.
2. Dynię obrać i pokroić w kostkę, a następnie ugotować na parze lub w wodzie lub upiec w piekarniku aż zrobi się miękka.
3. Szpinak świeży opłukać. Na odrobinie oliwy przesmażyć wyciśnięty czosnek (ale żeby nie zrobił się brązowy) a następnie dodać szpinak i mieszać kilka minut aż szpinak zrobi się wiotki. Jeśli używamy szpinaku mrożonego to po rozmrożeniu i odciśnięciu należy go smażyć aż odparuje większość wody.
4. Pokrojoną cebulę zeszklić na odrobinie oliwy. Kurczaka po umyciu i osuszeniu należy pokroić w kostkę a następnie doprawić solą, pieprzem i papryką. Obsmażyć na małej ilości oliwy na złoty kolor.
5. W naczyniu żaroodpornym wyÅ‚ożyć poÅ‚owÄ™ makaronu – lub caÅ‚ość jeÅ›li tak wolimy – na to podsmażonÄ… cebulÄ™, kurczaka, dyniÄ™, szpinak. Na wierzch rozkruszamy fetÄ™. Posypujemy tymiankiem, solÄ…, pieprzem i szczyptÄ… gaÅ‚ki. ÅšmietanÄ™ miksujemy z jajkami i wylewamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni okoÅ‚o godziny. Najlepiej przykryć zapiekankÄ™ foliÄ… i dopiero odkryć na ostatnie 15-20 minut.
Smacznego 🙂
zjedz_mnie
28/05/2013 @ 10:41
Åšwietna propozycja, apetyczna, kolorowa… tylko wcinać 🙂
Dorota
31/05/2013 @ 10:57
O tak :)!
Ola in the kitchen
27/05/2013 @ 21:27
Ja też jestem wielką fanką dyni! A zapiekanka wygląda mega apetycznie 😀
Dorota
31/05/2013 @ 10:57
Dziękuję Olu :)!
fabryka pomysł&oacu
27/05/2013 @ 15:21
fajne połączenie!:)
Dorota
31/05/2013 @ 10:58
i bardzo smakowite :)!
Pan Deserek :)
27/05/2013 @ 12:24
Jak zwykle świetny pomysł na pyszny obiad :)))
martawkuchni.blog.pl
27/05/2013 @ 10:06
ciekawe połączenie smaków:) jeszcze nigdy czegoÅ› podobnego nie jadÅ‚am:) wyglÄ…da wyÅ›mienicie:)
Luka Li
27/05/2013 @ 08:45
Podoba mi się ten dodatek dyni! Aż zgłodniałam patrząc na zdjęcia 🙂
Samantha
26/05/2013 @ 11:31
Smaki jakże wyborne z dyniÄ… w roli gÅ‚ównej, bardzo smacznie 🙂 Pozdrawiam 🙂
domowacukierniaewy.b
25/05/2013 @ 23:19
Bardzo interesujÄ…ce połączenie smaków, muszÄ™ wypróbować 😉
Pola
25/05/2013 @ 03:41
Myślę, że wielkość zapiekanki nie będzie problemem, zwłaszcza że zapowiada się pysznie! Ciekawy pomysł bardzo 🙂
karmel-itka
23/05/2013 @ 23:59
wyglÄ…da naprawdÄ™ rewelacyjnie!
Natalia
23/05/2013 @ 23:22
Świetny pomysł, jeszcze nie jadłam dyni z makaronem 😀