Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami
W tym roku dostałam od Rodzinki z Polski sporo suszonych grzybów i oczywiście od razu postanowiłam jakoś je zagospodarować. Jak się mieszka za granicą to takie suszone grzyby to prawdziwy skarb, trzymany na specjalne okazje… takie jak Wigilia. W sklepach nie kupuję suszonych grzybów, bo nie mam do nich zaufania… Jednak w tym roku dostałam sporą porcję grzybów i dlatego mogę teraz trochę z nimi poszaleć 😉 W pierwszej kolejności postanowiłam zrobić kotlety z kaszy gryczanej i grzybów. Ostatnie kotlety z kalafiora były u nas hitem, więc postanowiłam rozwinąć temat kotletów bezmięsnych 😉 Z kaszą gryczaną, bo akurat gotowałam ją do obiadu i coś mi tam zostało… Kotlety wyszły pyszne! Na pewno warto je powtórzyć, więc zapraszam do wypróbowania przepisu… 🙂
Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami
Składniki:
- Dwie garści suszonych grzybów
- 2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej
- 1-2 cebule
- 1 jajko
- natka pietruszki
- bułka tarta
- sól, pieprz, szczypta kminu rzymskiego
- olej rzepakowy do smażenia
1. Grzyby namoczyć na noc, następnego dnia gotować je 30-40 minut. Odcedzić i ostudzić. Pokroić na mniejsze kawałki.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju do miękkości a na koniec dodać posiekane grzyby i jeszcze smażyć 2-3 minuty. Przestudzić.
3. Do ugotowanej kaszy dodać podsmażoną cebulę z grzybami. Zmiksować większość blenderem. Dodać jajko, posiekaną pietruszkę, doprawić solą, pieprzem i szczyptą mielonego kminu rzymskiego. Wymieszać dobrze i dodawać po trochu bułki tartej, na tyle, żeby można ulepić kotlety. Dodatkowo obtoczyć kotlety w bułce i smażyć na złoty kolor.
Smacznego 🙂
Inspiracja: http://magicznykociolek.blox.pl/2012/10/herczniaki-z-grzybami.html
Paulina Styś
31/10/2014 @ 20:04
Lubię wszystkie składniki! Ciekawe jakby to wyszło w piekarniku, muszę spróbować!
Dorota
09/11/2014 @ 19:59
Nie mam pojęcia ale czekam na rezultaty…:)
danie dnia
20/10/2014 @ 15:13
Ja od lat robię podobne kotlety. Domownicy jednak nie wyobrażają sobie obiadu bezmięsnego, toteż kaszę i grzyby mieszam z mięsem mielonym 🙂
kulinarny blog samanthy
07/10/2014 @ 20:43
Uwielbiam grzyby, z chęcią przygotuję tak pyszne kotleciki. Pozdrawiam serdecznie 🙂
margot
07/10/2014 @ 07:14
Uwielbiam wegetariańskie i wegańskie kotlety, a tu takie wow są , z kaszy gryczanej , grzybów i pietruszki to musi być pychaaaaaaaaaaaaaa
skoraq cooks
05/10/2014 @ 13:54
Buuuuu mój komentarz się nie zapisał 🙁 No trudno, skrobię jeszcze raz 🙂 Kotleciki wyglądają przystojnie i bardzo podoba mi się to, że są wegetariańskie 🙂 oblizuję się z wielkim smakiem 🙂
Karolina
03/10/2014 @ 23:23
pysznie tu 🙂
Karolina
03/10/2014 @ 23:22
Pysznie tu !:)
domowacukierniaewy.blox.pl
03/10/2014 @ 23:13
Suszone grzyby jako dodatek? Świetny pomysł i smakowite kotleciki 🙂
Magda C.
03/10/2014 @ 21:19
Fajny pomysł na te kotlety 🙂
skoraq cooks
03/10/2014 @ 20:11
Kotelciki zapowiadają się przepysznie 🙂 Aż mi ślinka cieknie, tym bardziej, że są bezmięsne 🙂
babeczka
03/10/2014 @ 18:12
Świetne 🙂
marcela
03/10/2014 @ 17:32
wspaniałe! wyglądają niesamowicie kusząco!
dżemdżus
03/10/2014 @ 11:07
Kaszę gryczana uwielbiam jeno dla dziecka musiałoby być bez grzybów (czymś je trzeba zastąpić bo latorośl grzybów nie tyka)
Anita
03/10/2014 @ 10:33
Pewnie pięknie pachną grzybami. Uwielbiam ten zapach:)
Kuchnia u Krysi
02/10/2014 @ 22:46
Lubię kaszę gryczaną i grzyby suszone. Dlatego jestem pewna, że takie kotlety by mi zasmakowały. Świetnie wyglądają, bardzo ładne kształty, jak mięsne… 🙂
Ania
02/10/2014 @ 21:58
podoba mi się dodatek grzybów do kaszy 🙂 ja zazwyczaj podawałam w sosie grzybowym 🙂
foodmania
02/10/2014 @ 17:13
świetny przepis! wegetariański i z grzybkami!
wedelka
02/10/2014 @ 16:24
Robiłam kiedyś podobne. Coś pysznego 🙂
Pati
02/10/2014 @ 10:42
Robiłam podobne z jęczmiennej…
Natalia
02/10/2014 @ 10:01
Nigdy jeszcze nie jadłam kotletów z kaszy gryczanej, bede musiała sprobowac 🙂 Wygladaja bardzo apetycznie 🙂 Piekne zdjecia!
majka
02/10/2014 @ 07:33
Pyszne kotleciki! Ja za kasza gryczana co prawda nie przepadam ale w takiej wersji chetnie bym sprobowala (tym bardziej, ze mama tez mi przywiozla suszone grzyby 🙂
Salvador Dali
02/10/2014 @ 06:33
osobiście jestem wieeeeelką fanką takich kotletów!
Twój przepis zapiszę i na pewno wykorzystam 🙂