Szarlotka tatrzańska
Szarlotka tatrzańska to chyba najlepsza szarlotka jaką do tej pory jadłam! Zdecydowanie! Nawet Małżonek, który za szarlotkami nie przepada, był zachwycony. Szarlotka jest tak krucha że aż sypka, a do tego zachwyca grubą warstwą jabłek. Najważniejsze w tej szarlotce jest użycie odpowiedniej odmiany jabłek!!! Muszą być to odmiany szarlotkowe jak : w UK: Cox, Russet, Golden Delicious a w Polsce szara reneta czy koksa. Jabłka muszą być z tych szarlotkowych -twardych odmian, żeby w czasie pieczenia nie rozpadły się, ale zachowały ładny kształt. Szarlotka nie jest słodka ale mi właśnie taka smakuje :)! Zapraszam Was na tę tatrzańską szarlotkę, bo to jest zdecydowanie niebo w gębie :)!
Szarlotka tatrzańska
Składniki:
- 500g mąki krupczatki
- 250g margaryny (lub masła)
- 90g cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Masa jabłkowa:
- 3 kg jabłek odmiany szara reneta (w UK: Russet apple) lub koksa (cox’s apples)
- 3 łyżki cukru pudru (u mnie jeden cukier waniliowy)
- 2 łyżeczki cynamonu (u mnie jeszcze szczypta goździków mielonych)
1. Margaryna, żółtka i śmietana powinny być schłodzone. Wszystkie składniki na ciasto posiekać a następnie zagnieść szybko ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę wielkości 22×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze jest rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami folii albo zwyczajnie wykleić blachę. Wstawić blachę z ciastem na godzinę do lodówki. Pozostałą część ciasta włożyć do woreczka i schować do zamrażarki.
2. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Następnie poszatkować na cieniutkie plasterki za pomocą melaksera lub zwykłej tarki. Dodałam do nich trochę soku z cytryny ale i tak ściemniały. Do posiekanych jabłek dodać cukier puder, cynamon i goździki. Bardzo delikatnie wymieszać.
3. Na schłodzone ciasto wyłożyć jabłka i delikatnie wyrównać. (Ja najpierw podpiekłam spód około 20 min a potem dodatkowo wysypałam na wierzch kilka łyżek mielonych migdałów, żeby w razie konieczności wchłonęły sok z jabłek.) Na wierzch zetrzeć resztę ciasta z zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 60-80 minut aż wierzch się zrumieni. Jeśli za szybko się rumieni można przykryć go folią. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem 🙂
Smacznego 🙂
Źródło: http://www.chillibite.pl/2009/10/szarlotka-tatrzanska.html
asiek
19/04/2015 @ 10:58
Czym można zastąpić śmietanę jestem uczulona na mleczne rzeczy niestety
Dorota
19/04/2015 @ 11:15
Spróbuj bez dodawania śmietany… i tak będzie wystarczająco smaczne 🙂
Kaś
04/02/2014 @ 19:39
też korzystałam z tego przepisu – choć pamiętam ile zajęło mi ścieranie plasterków 🙂 to jednak smak był absoluetnie tego warty!
Dorota
08/02/2014 @ 18:34
Zdecydowanie warto :)!
Kuchnia u Krysi
29/01/2014 @ 23:57
Ale piękna i z pewnością smaczna. Skuszę się, żeby taką upiec. Bo u mnie szarlotek nigdy dosyć. Pozdrawiam 🙂
Dorota
03/02/2014 @ 20:03
Ja też je uwielbiam :)!
Poezja Smaku
28/01/2014 @ 22:44
Widzę zmiany w komentarzach 🙂 Szarlotka prezentuje się cudownie, już od dawna mam ochotę taką przygotować i chyba w końcu się skuszę 😉
Dorota
29/01/2014 @ 14:26
Oby zmiany na lepsze…;)! Skuś się…!
Marek
29/01/2014 @ 14:46
Nowy hosting tak, przeszliśmy do Zenboxa, mam nadzieję, że nie będziemy żałować…
Komentarze jednak wracają do starej wersji, przynajmniej dopóki ktoś czegoś działającego w 100% nie wymyśli… 😉
Pozdrawiam 🙂
skoraq cooks
28/01/2014 @ 20:02
Szarlotka zapowiada się cudownie. Ślinka mi tu przez patrzenie na nią cieknie przeokrutnie 🙂
Zosiek
28/01/2014 @ 01:23
Fajnie… 🙂
Magda C.
27/01/2014 @ 19:06
Moja ukochana szarlotka na specjalną okazję 🙂
Dorota
29/01/2014 @ 14:53
Rzeczywiście specjalna szarlotka na specjalne okazje ;)!
domowacukierniaewy.b
27/01/2014 @ 15:55
Lubię szarlotki i to bardzo, takiej nie jadłam, wygląda pysznie, muszę nadrobić zaległosci 🙂
Dorota
29/01/2014 @ 14:54
Bardzo polecam :)!
Ania
26/01/2014 @ 21:08
ja to kocham szarlotki – każdą!:)
kulinarny blog saman
26/01/2014 @ 21:02
Dorotko zachwycasz, cudna, o na pewno niebo w gębie. Tylko się zawsze zastanawiałam dlaczego tatrzańska ? Pozdrawiam 🙂
Dorota
29/01/2014 @ 15:02
Jest podawana w gospodzie Bigosówka w Tatrach…:)!
Ola in the kitchen
26/01/2014 @ 20:38
U łał wygląda fantastycznie! Nie mogę się napatrzeć 😀
Andźka
26/01/2014 @ 19:11
Uwielbiam wszystkie odmiany szarlotek. A ta wersja tatrzańska robi niesamowite wrażenie w przekroju! Piękna!
Inspirowane Smakiem
26/01/2014 @ 16:31
Po pierwsze – jak można nie przepadać za szarlotkami? 😉
Po drugie – wygląda wspaniale, cudnie i aż chce się biec do kuchni przygotować taką samą!
Dorota
29/01/2014 @ 15:03
Bardzo polecam wypróbowanie :)!
pieczarka mysia
26/01/2014 @ 15:56
jedna z moich ulubionych <3
wyszla Ci idealnie!
Smaczny kąsek
26/01/2014 @ 15:49
Wygląda bardzo owocowo i smacznie! Muszę wypróbować ten przepis! 🙂
Shiral
26/01/2014 @ 13:00
Kusisz tą szarlotką! Już parę lat się do niej zbieram, bo zawsze wygląda bardzo elegancko.
babeczka
26/01/2014 @ 12:55
Wygląda naprawdę zjawiskowo 🙂
lutka40
25/01/2014 @ 19:21
Wow – wypasiona ! 3 kg jabłek i pyszne ciasto – to jest to .Pięknie wygląda
kulinarna148
25/01/2014 @ 18:28
Ale piękna szarlotka, w takiej formie jej jeszcze nie znałam.
Pozdrawiam i proszę o polubienie mojego bloga facebook.com/pysznosci.kociolek 🙂
Anita
25/01/2014 @ 17:29
nie wiem jak można nie lubić szarlotki, mnie na sam widok oczy się rwą do zjedzenia
Kulinarne Inspiracje
25/01/2014 @ 16:48
Genialna!
majka
25/01/2014 @ 16:24
Ale napakowana jablkami! Wspaniala.
Pozdrawiam cieplo 🙂
trzcinowisko
25/01/2014 @ 16:04
Uwielbiam:)
Milena
25/01/2014 @ 15:58
Świetnie się prezentuje, super 🙂