Przepis na szybki chleb
Zaczęłam piec chleb. Zawsze wydawało mi się, że to iście trudne zadanie a okazało się zupełnie proste. 🙂 Przynajmniej ten pierwszy etap, bo do drugiego, czyli pieczenia chleba na zakwasie jeszcze nie doszłam… Wszystko w swoim czasie. Na razie, żeby się nie zniechęcić zaczynam od tych najprostszych przepisów. Proste i łatwe a jakie pyszne:)! Zapach takiego pieczonego w domu chleba i jego smak…bezcenne. Naprawdę trzeba tego spróbować. Teraz – zwykle w piątek wieczorem – przygotowuję zaczyn, zajmuje mi to kilka minut, w sobotę rano poświęcam mu następne kilka minut, zostawiam do wyrośnięcia a potem piekę i już! Świeży domowy chlebek na wyciągnięcie ręki:)! Robię chleb raz w tygodniu, bo ogólnie staramy się ograniczać spożywanie węglowodanów i słodyczy ale w końcu nie dajmy się zwariować… coś się człowiekowi w życiu należy:)! A zresztą gotowanie i pieczenie na potrzeby bloga kulinarnego jest jak najbardziej uzasadnione;)! Dzisiaj proponuję przepis na szybki chleb dla zapracowanych znaleziony na blogu White Plate.
Przepis na szybki chleb – składniki:
- 100 g mąki żytniej razowej
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 g świeżych drożdży lub 1/4 łyżeczki suchych
- 250 ml wody (ja dodałam więcej bo przy mojej mące ta ilość nie wystarczyła do połączenia składników)
1. Bez względu na to których drożdży używam to najpierw je rozpuszczam w małej ilości ciepłej wody, żeby je aktywować.
2. Wszystkie składniki mieszam i odstawiam pod przykryciem na 12 -18 godzin.
3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub płatkami owsianymi, obsypuję mąką i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę.
4. Wstawiam do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 10 minut i po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 30-40 min. Ja ok 15 min. przed końcem pieczenia wyrzucam chlebek z foremki i wtedy mam pewność, że spód też się dopiecze. Żeby chleb miał chrupką skórkę trzeba przy wstawianiu chleba do piekarnika na spód piekarnika w oddzielną foremkę wsypać kostki lodu lub wlać wrzącą wodę.
Smacznego 🙂
Chleb orzechowy - Przepis na prosty chleb z orzechami od UgotujmyTo.pl
05/09/2013 @ 00:11
[…] nie piekł to polecam przepisy na proste chlebki -żeby się nie zniechęcić – takie jak https://ugotujmyto.pl/przepis-na-szybki-chleb/ czy https://ugotujmyto.pl/domowy-chleb-z-orzechami-i-rozmarynem/ albo dzisiejszy chleb orzechowy. […]
Chleb z gara - przepis na chleb w garnku od UgotujmyTo.pl
15/04/2013 @ 00:06
[…] trudności w pieczeniu chleba, ale dzisiaj namawiam do zrobienia chleba z gara, bo podobnie jak szybki chleb i chleb z serem wymaga minimalnego nakładu pracy. Jedyna trudność to nagrzanie garnka żeliwnego […]
Agnieszka
17/02/2013 @ 11:06
Wygląda pysznie 🙂 Muszę wypróbować !
Ola in the kitchen
10/02/2013 @ 22:35
Pięknie wyrośl! I tak nieziemsko smakowicie wygląda :]
Loreta
10/02/2013 @ 16:58
Domowy chleb – nie ma nic pyszniejszego i tez zapach w całym domu! mmmm
Samantha
09/02/2013 @ 15:50
Och muszę dodać, że do ciężkich, razowych wypieków używam aktywne drożdże suszone, nie wiem czy się spotkałaś ? Ale niestety ich termin ważności jest bardzo ograniczony ! 🙂
Dorota
09/02/2013 @ 16:36
Masz na myśli Easy bake yeast czy jakieś inne?
Samantha
09/02/2013 @ 15:46
Cudowny chlebek i przepysznie wygląda ! Wyobraź sobie, że ja też wczoraj robiłam chlebek razowy i niestety nie udał się, myslę, że drożdże miałam już przeterminowane. Tak więc w pospiechu zrobiłam rano pyszniutkie chlebki pita ! Pozdrawiam Dorotko !!!