Prosty chleb z oliwkami
Uwielbiam domowe pieczywo, ale nie zawsze mam czas na przygotowanie bardzo czasochłonnych przepisów. Dlatego uwielbiam takie proste przepisy, jak ten na prosty chleb z oliwkami znaleziony na blogu Plate of joy. Chleb ma chrupiącą skórkę i wilgotny miękisz. Jedyną wadą tego chleba jest to, że żeby go przygotować trzeba posiadać lub mieć możliwość pożyczenia garnka żeliwnego. Jestem szczęśliwą posiadaczką takiego garnka od jakiś 2 lat, kupionego w jakieś dobrej ofercie i muszę powiedzieć, że zdecydowanie nie były to pieniądze wyrzucone w błoto…;) Piekę w nim chleby, pieczenie, smażę i gotuję. Obecnie nie wyobrażam sobie, że mogłabym się bez niego obejść…. bo człowiek szybko przyzwyczaja się do dobrego…:) Zapraszam Was na prosty, ale pyszny chleb z oliwkami….:)
Prosty chleb z oliwkami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typu 650 lub 750
- 379 g letniej wody,
- 4 g suchych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru/miodu,
- 2 łyżeczka soli,
- 100-125 g oliwek,
- otręby lub płatki owsiane do wysypania na dnie garnka
Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól. Dodać letnią wodę i dobrze wszystko wymieszać. Dodać oliwki i delikatnie je wmieszać w ciasto. Przykryć ciasto folią i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na około 2 godziny.
Na 40 minut przed końcem wyrastania należy do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny (o poj. 3 litry) i nastawić temperaturę na 240-250 stopni. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączony mąką blat, uformować okrągły bochenek – w tym momencie można go również naciąć . Nagrzany garnek wyjąć -baaardzo ostrożnie!!! – z piekarnika i wysypać na jego dno otręby lub płatki owsiane i przełożyć do niego ciasto. Zmniejszyć temperaturę do 220 stopni.
Garnek przykryć pokrywką i piec około 40 minut, potem ściągnąć pokrywkę i dopiekać aż się zarumieni następne 15 – 20 minut.
Upieczony chleb studzić na kratce.
Smacznego 🙂
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji
Łucja
30/07/2014 @ 21:24
Piękny chlebek!
kulinarny blog samanthy
21/07/2014 @ 06:08
Przepysznie wygląda, uwielbiam z oliwkami 🙂
Anika
19/07/2014 @ 18:33
Świetnie wygląda ten chlebek! 🙂
Magda C.
19/07/2014 @ 12:49
Przepiękny! 🙂
przepisnachleb.pl
19/07/2014 @ 08:42
Jaki piękny! Muszę go zrobić 🙂 Pieczenie w garnku daje niesamowite efekty. Pozdrawiam serdecznie.
Ania
18/07/2014 @ 23:22
oliwki wyglądają ciekawie w tym chlebku 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
18/07/2014 @ 21:08
Fajny chlebek, ciekawią mnie te oliwki… 🙂
skoraq cooks
18/07/2014 @ 15:50
Mmmmm pyszny chlebuś 🙂
Sosna
18/07/2014 @ 12:43
Za oliwkami nie przepadam, ale chleb zjadłbym cały ;p
Salvador Dali
18/07/2014 @ 09:44
cudownie ci wyrósł! 🙂
Nie jestem fanką oliwek, ale tak myślę.. że w tym chlebku akurat by mi siadły 😀
ilovebake.pl
18/07/2014 @ 07:49
chociaz nie lubie oliwek to moge napisać, że chleb jest piękny 🙂
Inspirowane Smakiem
18/07/2014 @ 05:05
Na prawdę w przepisie musi być akurat 379 g wody? 🙂 Baardzo mnie to zaskoczyło (szczególnie, że ja nigdy nie gotuję zgodnie z proporcjami. 😉 )
Lena
18/07/2014 @ 04:36
Kocham domowy chleb, wersji z oliwkami nie próbowałam. Wygląda przepysznie 🙂