Sernik kokosowy
Od zawsze kocham serniki….:)! Dlatego jest ich najwięcej na blogu…. Możecie znaleźć tutaj serniki pieczone: dyniowy, nowojorski, limonkowo-miętowy, mokka, kajmakowy, z brzoskwiniami, wiedeński, złota rosa i serniki bez pieczenia: sernik jeżynowy, jabłkowo-gruszkowy i sernik karmelowy L.Rootsa. Kiedyś wydawało mi się, że serniki to bardzo skomplikowane do przygotowania ciasta a teraz, czym więcej ich robię tym łatwiejsze się wydają… Ten dzisiejszy sernik kokosowy jest pierwszym całkowicie przeze mnie wymyślonym sernikiem pieczonym i na pewno nie ostatnim :)! Na razie ze względu na zbliżające się Święta czeka do opublikowania jeszcze kilka pysznych babek… ale do serników na pewno szybko wrócę :)!
Sernik kokosowy
Składniki:
Spód:
- 300 g ciastek pełnoziarnistych (digestive)
- 150 g masła
- 50 g czekolady gorzkiej
Ciasto: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
- 1 puszka mleka kokosowego
- 100 g wiórków kokosowych
- 350 g serka kremowego (typu Philadelphia)
- 250 g serka mascarpone
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
1. Ciasteczka rozkruszyć na proszek za pomocą miksera lub włożyć do szczelnego woreczka i rozwałkować wałkiem. Masło z czekoladą podgrzać w rondelku aż się rozpuszczą, połączyć z rozkruszonymi ciastkami, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm. Ugnieść łyżką, aby całość wyrównać i włożyć do lodówki na 30 minut.
2. Mleko kokosowe przelać do rondelka i gotować na małym ogniu -od czasu do czasu mieszając-około 30 minut aż odparuje i zgęstnieje. Odstawić i wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
3. Serek kremowy, maskarpone, roztrzepane jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, rum i wystudzone mleko kokosowe z wiórkami zmiksować na gładką masę i wylać na spód ciasteczkowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni -na spód wstawić małą foremkę z wrzącą wodą- i piec około 2 godzin. Jeśli wierzch będzie za bardzo się rumienił w czasie pieczenia można go przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do przestudzenia a po wystudzeniu zimny sernik wstawić na noc do lodówki.
Można polać polewą czekoladową (https://ugotujmyto.pl/sernik-czekoladowy-warstwowy-mokka/) i posypać wiórkami.
Smacznego 🙂
kulinarny blog samanthy
10/04/2014 @ 19:27
O wyborny, szczególnie upodobałam sobie kokosowe smaki. Musi być przepyszny 🙂
Magda C.
09/04/2014 @ 08:26
Bosko wygląda ten sernik! Idealny dla mnie 🙂
Ola in the kitchen
08/04/2014 @ 21:01
Przez chwile miałam ochotę rzucić się na monitor ;D Wygląda obłędnie!
Łucja
08/04/2014 @ 19:28
Okazały ! na pewno kiedyś upiekę 🙂 ja kiedyś nie przepadałam za sernikami, ponieważ zawsze musiałam jeść takie zbite, ciężkie i jeszcze z rodzynkami ;P mój pierwszy sernik który samodzielnie upiekłam to był sernik nowojorski pieczony w kąpieli wodnej!! Od tamtej pory kocham je !! i mój mąż również! a kiedyś ich nienawidził 😀
Dorota
12/04/2014 @ 08:48
O nie…. zawsze kochałam serniki :)!
Konwalie w kuchni
08/04/2014 @ 17:47
A ja zawsze piekę tradycyjny.
Może w tym roku zaskoczę rodzinę kokosowym?;))
Opalanka
08/04/2014 @ 11:03
No ustawiam się w tej długiej kolejce ochotniczek:)
karmel-itka
08/04/2014 @ 06:34
uwielbiam. ale nigdy nie robię z polewą… a szkoda!
domowacukierniaewy.blox.pl
07/04/2014 @ 20:44
Bardzo kuszący ten Twój serniczek 🙂
babeczka
07/04/2014 @ 20:44
Kokos + czekolada = idealne połączenie 🙂
Amber
07/04/2014 @ 18:09
Sernik bardzo dostojny!
Jest i czekolada i wiórki…
Chętnie bym spróbowała.
Natalia - Poezja Smaku
07/04/2014 @ 15:09
Oj chętnie bym się poczęstowała kawałeczkiem, obłędny
Pati
07/04/2014 @ 13:47
Mogę kawałeczek?
Justyna | blog.darygrecji.pl
07/04/2014 @ 12:10
W cukierni obok mojego bloku kupuję czasami sernik, który wygląda bardzo podobnie. Uwielbiam go:) Teraz może zrobię go sama. Najbardziej podoba mi się czekolada? Co zrobić, żeby była taka błyszcząca i apetyczna?
~gin
07/04/2014 @ 08:31
Też kocham serniki 🙂 Twój jest zachwycający 🙂
majka
07/04/2014 @ 08:07
Juz narobilas mi ochoty na ten sernik 🙂 Wspaniale wyglada. A wiesz, ze ja kiedys sernikow w ogole nie lubilam? Teraz sie to zmienilo i pieke je namietnie 🙂
Pozdrowienia.
pieczarka mysia
07/04/2014 @ 07:16
jest jak z bajki 😉 marze o choc jednym kawałku tego cuda!
Inspirowane Smakiem
07/04/2014 @ 05:02
Wygląda tak niesamowicie klasycznie, jak najlepsze serniki!