Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico

Chleb pszenny hiszpanski Pan Rustico

Początek roku i przyszedł czas na wspólne pieczenie…. 🙂

Do styczniowej piekarni organizowanej -jak zawsze- przez Amber chleb wybrała Ania z Bajkorady. Dzięki temu -tym razem- mieliśmy okazję upiec pyszny chleb pszenny hiszpański Pan Rustico. Chleb jest bardzo delikatny i wart każdej chwili mu poświęconej… choć nie było tego dużo 😉 Tym razem trzymałam się dokładnie przepisu i nie miałam po drodze żadnych problemów… a na koniec wyrosło mi to pyszne cudeńko. 🙂

Bardzo dziękuję wszystkim biorącym udział w naszym comiesięcznym wspólnym pieczeniu 🙂 Przepis na chleb pszenny beż żadnych zmian podaję za Amber.

Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico

STARTER

  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych)
  • 125 g mąki pszennej chlebowej

Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.

Przygotowanie chleba pszennego Przygotowanie chleba pszennego

 

CIASTO WŁAŚCIWE

  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych)
  • 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnicę i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości)

Blachę wysypać mąką.

Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Przygotowanie chleba pszennego Przygotowanie chleba pszennego Przygotowanie chleba pszennego Przygotowanie chleba pszennego Przygotowanie chleba pszennego Przygotowanie chleba pszennego Przygotowanie chleba pszennego

Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach” – w styczniu prowadzone przez “Kulinarne Przygody Gatity

Smacznego 🙂

Chleb pszenny hiszpanski Pan Rustico

Chleb pszenny hiszpanski Pan Rustico