Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico
Początek roku i przyszedł czas na wspólne pieczenie…. 🙂
Do styczniowej piekarni organizowanej -jak zawsze- przez Amber chleb wybrała Ania z Bajkorady. Dzięki temu -tym razem- mieliśmy okazję upiec pyszny chleb pszenny hiszpański Pan Rustico. Chleb jest bardzo delikatny i wart każdej chwili mu poświęconej… choć nie było tego dużo 😉 Tym razem trzymałam się dokładnie przepisu i nie miałam po drodze żadnych problemów… a na koniec wyrosło mi to pyszne cudeńko. 🙂
Bardzo dziękuję wszystkim biorącym udział w naszym comiesięcznym wspólnym pieczeniu 🙂 Przepis na chleb pszenny beż żadnych zmian podaję za Amber.
Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico
STARTER
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych)
- 125 g mąki pszennej chlebowej
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.
CIASTO WŁAŚCIWE
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych)
- 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
- 100 g mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnicę i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości)
Blachę wysypać mąką.
Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach” – w styczniu prowadzone przez “Kulinarne Przygody Gatity“
Smacznego 🙂
Kaś
18/01/2015 @ 17:01
jakie piękne nacięcia!
MarcinH
18/01/2015 @ 14:03
Ładny, duzy chleb z bardzo fajnym miekiszem 🙂
Dzięki za wspólne chlebowypiekanie i do nastepnego razu.
Pozdrawiam serdecznie
M.
Jagodziana Coffee
17/01/2015 @ 19:41
Świetny bochenek 😀 Pomysłowo ponacinany 😀 Następnym razem swój też tak natnę 🙂 Do następnego pieczenia 🙂
Magda C.
16/01/2015 @ 20:31
Piękny chleb 🙂
Jswm
16/01/2015 @ 12:15
Doskonale wykonany! Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
Gucio
16/01/2015 @ 11:46
Piękny bochenek, smakowity miękisz i te profesjonalne nacięcia – Mistrzostwo.
DO kolejnego spotkania.
dawny_basik
16/01/2015 @ 00:06
Jak ślicznie ponacinany, super wyrośnięty ten chleb. Do następnego razu 🙂
Ola in the kitchen
15/01/2015 @ 22:08
Bochenek wygląda niesamowicie 😀
Urszula
15/01/2015 @ 20:30
Wygląda tak jakby wyszedł spod ręki profesjonalisty, podziwiam i dziękuje za wspólne pieczenie 🙂
Kulinarne przygody Gatity
15/01/2015 @ 20:01
Piękny bochen Ci się upiekł 🙂 Dzięki za wspólny czas przy piekarniku.
Małgosia z akacjowegobloga
15/01/2015 @ 19:02
Piękny z tymi nacięciami 🙂 Wnętrze wyszło mi tak samo 🙂 pozdrawiam serdecznie M.
Beata
15/01/2015 @ 15:29
Wyrósł fantastycznie, pięknie nacięty! Dziękuję za wspólny czas!
Smakowe Kubki
15/01/2015 @ 15:12
Mój chleb też miał miąższ widocznie poprzerastany mąką razową, myślałam ,że źle wymieszałam tym czasem u Ciebie podobnie się upiekł. Był pyszny z pewnością , więc do niego wrócę wkrótce. Pozdrawiam
kabamaiga
15/01/2015 @ 13:03
Przepięknie nacięty
Konwalie w kuchni
15/01/2015 @ 12:49
I ja dziękuję za wspólne pieczenie podziwiając ten wyjątkowej urody bochen.:)
http://domowacukierniaewy.blox.pl/html
15/01/2015 @ 11:48
Jaki piękny bochenek 🙂
Aciri
15/01/2015 @ 10:20
Wygląda idealnie! Cieszę się, że smakował 🙂
Pati
15/01/2015 @ 08:59
Widziałam u blogowych koleżanek i bardzo mi się spodobał!
majka
15/01/2015 @ 07:51
Piekny! I to wnetrze…musze go upiec!
Kamila
15/01/2015 @ 07:23
Wspaniały, pięknie nacięty! Dziękuję za wspólny styczniowy czas!
Marzena
14/01/2015 @ 23:41
Faktycznie wyszło Ci cudeńko:-) I jakie śliczne nacięcia:-) Miło było się spotkać kolejny raz:-)
Łucja
14/01/2015 @ 21:17
Dorotko chlebek jest przepiękny!! Nacięcia mistrzowskie! 🙂
kasiac
14/01/2015 @ 21:11
Cudny po prostu! Miąższ ułożony w ślimaczka wygląda super! Dziękuję za wspólny czas!
mojamalakuchnia
14/01/2015 @ 21:03
chlebek wygląda naprawdę pysznie : )
margot
14/01/2015 @ 21:02
Piękny bochenek , pięknie nacięty z pięknym wnętrzem
Amber
14/01/2015 @ 20:40
Dorota,
jest po prostu piękny!
Wyrósł Ci idealnie.
Dziękuję za styczniowe pieczenie.
Pani M.
14/01/2015 @ 20:38
Bardzo marzę by w koncu upiec swoj chleb. I jakos zawsze to odkładam…