Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym
Eksperymentowanie w kuchni przynosi różne efekty… ale spróbować zawsze warto, zwłaszcza z kurczakiem, który bardzo dobrze smakuje praktycznie ze wszystkim… Oto kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym, serdecznie zapraszam. 🙂
Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka
- ok. 400 g pieczarek
- 300 ml śmietany 18%
- 2 łyżki musztardy ziarnistej
- 1 cebula
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz, papryka w proszku, sos sojowy, oliwa do smażenia
Kurczaka myję, osuszam i kroję w kostkę. Doprawiam pieprzem, papryką i sosem sojowym. Wrzucam na rozgrzany tłuszcz.
Po obsmażeniu kurczaka dodaję pokrojoną cebulę i smażę aż cebula się odrobinę zeszkli.
Przerzucam wszystko do oddzielnego garnka w którym będę wszystko dusić. Na patelnię na odrobinę oliwy wrzucam umyte i pokrojone pieczarki.
Po podsmażeniu dodaję pieczarki do kurczaka i cebuli. Podlewam ok. 50 ml wody i dodaję śmietanę i musztardę.
Duszę aż sos zgęstnieje albo zagęszczam 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej z wodą. Sos musi być gęsty.
A podaję np. tak:
Smacznego 🙂
Samantha
26/06/2012 @ 18:18
Pyszne smaki, uwielbiam takie połączenie z pastą 🙂
Dorota
27/06/2012 @ 19:19
Ja też:)!Pozdrawiam!