Makaron z dynią i szpinakiem w sosie z sera pleśniowego
Dzisiaj przechodziła u nas ogromna wichura… mieliśmy szczęście, bo skończyło się tylko na kawałkach połamanego płotu…. Nie tak źle w porównaniu ze stratami i zniszczeniami innych ludzi, drzewa spadały na samochody, zrywało dachy, było niestety nawet kilka ofiar… Nie miałam w związku z tym głowy do wymyślania obiadu i postanowiłam zrobić coś na szybko. Padło na makaron. Dynia, którą akurat piekłam okazała się idealnym do niego dodatkiem. W duecie z dynią oczywiście poszedł szpinak. Natomiast ser pleśniowy nadał daniu charakteru. Danie oczywiście nie należy do lekkich ale czasami w okresie jesienno-zimowym można pozwolić sobie na taką rozpustę 😉 Zapraszam na makaron z dynią i szpinakiem w sosie z sera pleśniowego i mam nadzieję, że będzie Wam tak bardzo smakował jak nam..:)!
Makaron z dynią i szpinakiem w sosie z sera pleśniowego
Składniki: (na 2 porcje)
- 200 g makaronu
- 300 g dyni (upieczonej, ugotowanej na parze lub w wodzie) u mnie dynia piżmowa
- 50-100 g świeżego szpinaku
- 100-150 g sera pleśniowego
- 100 ml śmietany (u mnie 30-36%)
- 4 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz, tymianek, sól
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale wyjąć go ZANIM ugotuje się al dente (przegryziony musi stawiać lekki opór), ponieważ będzie się dodatkowe 2-3 minuty gotował w sosie na patelni a nie chcemy, żeby nam się rozgotował.
2. Na podgrzanym -ale nie gorącym- oleju podsmażyć 2-3 minuty obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Uważać, żeby nie zbrązowiał. Dodać pokrojoną na kawałki dynię i chwilę mieszać, żeby dynia się zagrzała. Dorzucić opłukany szpinak. Doprawić tymiankiem i pieprzem (uwaga: raczej bardzo uważać na sól bo ser pleśniowy jest bardzo słony) Całość mieszać chwilę aż szpinak zwiotczeje.
3. Odcedzony makaron dorzucić do sosu. Dolewać śmietanę i pokrojony na kawałki ser pleśniowy (lepsze są mniejsze kawałki bo szybciej się rozpuszczą) Mieszamy całość -na małym ogniu- aż sos zgęstnieje.
Smacznego 🙂
kulinarny blog saman
01/11/2013 @ 17:12
O tak okropne orkany dokuczają nam o tej porze roku, ale pewnie już się przyzwyczailiśmy. Makaron w Twoim wydaniu wygląda niesamowicie pysznie 🙂
Kiedy Zjemy
30/10/2013 @ 23:15
uwielbiam sezon na dynie. najbardziej lubie ja w formie zupy lub na slodko, ale taka propozycja podania tez mi pasuje 🙂
Ola in the kitchen
30/10/2013 @ 22:10
Pogoda potrafi być nieobliczalna. A z makaronem to świetnie to wykombinowałaś 😀
soulstorm-everywhere
30/10/2013 @ 21:15
o takim połączeniu smaków nie pomyślałam, ale już wiem co zrobię z dynią następnym razem…
domowacukierniaewy.b
30/10/2013 @ 17:38
Bardzo pomysłowy i niewątpliwie smaczny obiad 🙂
tu-tusia
30/10/2013 @ 09:05
Wygląda rewelacyjnie 🙂
pieczarka mysia
30/10/2013 @ 07:59
Kocham się w takich makaronach 🙂 wyglada pysznie!
Kaś
30/10/2013 @ 07:12
Ser z niebiseką pleśnią – moja słabość 🙂 pyszne danie
skoraq cooks
29/10/2013 @ 20:54
Mam nadzieję, że nie słychać mojego głośnego mlaskania 😉
Opalanka
29/10/2013 @ 18:56
Pyszna smakowitość! Znakomite połączenie,mmmm:)
Ania
29/10/2013 @ 17:04
pogoda bywa straszna:(
a obiad pychotka – połączenie makaronu, sosu i warzyw zawsze się sprawdza:)
zjedz_mnie
29/10/2013 @ 11:32
Ja tu dużo pisać nie będę, biorę 🙂
ankawell
29/10/2013 @ 11:12
Oglądałam telewizyjną relację pokazującą skutki huraganu , który przeszedł nad Wielką Brytania … do sił natur z pokorą należy podchodzić …
Dobrze , że Wam szkód nie wyrządził wielkich …
Dziś przedstawiliście wspaniałe , aromatyczne , jesienne danie z makaronem 🙂
Pozdrawiam serdecznie ze słonecznego Krakowa 🙂
Łucja
29/10/2013 @ 08:31
pogoda jest nieobliczalna! dobrze że już po wszystkim! danie jak zawsze wyśmienite 😀 i pięknie podane!
Inspirowane Smakiem
29/10/2013 @ 04:42
Danie wygląda baardzo smacznie, lubię takie proste połączenia. Dobrze, że wiatr nie wyrządził Wam większych szkód!