Ciasto gruszkowe (Chlebek gruszkowy)
Jeśli macie ze trzy dojrzałe gruszki i macie ochotę na pyszne ciasto to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przepis na to ciasto gruszowe (lub jak kto woli – chlebek gruszkowy) znalazłam na blogu swiatpachnieszarlotka.blogspot.co.uk. Ciasto to jest bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać suche i mokre składniki oddzielnie a potem je tylko połączyć. Jak przy przygotowaniu muffinek. Ciasto gruszkowe jest puszyste i wilgotne. Można oczywiście po ostygnięciu posypać je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, ale nie jest to konieczne. Samo w sobie, takie zwyczajne, bardzo nam smakowało. Zapraszam na chlebek gruszkowy/ciasto gruszkowe 🙂
Ciasto gruszkowe (Chlebek gruszkowy)
Składniki:
- 180g mąki pszennej
- 80g cukru
- 2 jaja
- 3 średniej wielkości, dojrzałe gruszki
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki siekanych orzechów włoskich lub laskowych – opcjonalnie
1. Do miski przesiać mąkę, sodę, proszek, sól, cynamon i kardamon. Dodać cukier i posiekane orzechy.
2. Gruszki umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce, Dodać do nich jajka, olej i ekstrakt. Wszystko wymieszać do połączenia. Dodać do suchych składników i wymieszać krótko tylko do połączenia.
3. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 -55 minut.
Smacznego 🙂
marcela
16/09/2014 @ 23:36
o rany! pysznie wygląda Twój chlebek!
Nenecha
12/09/2014 @ 19:33
Wypiekłam właśnie Twój chlebek :]]
Z założenia to ma… miał być na weekend, ale chyba na pewno nie doczeka *już na ciepło został w połowie pociachany przez domowników* haha xD
Lubię tego typu chlebki, bo są proste, szybko się robi i zawsze smakują!
Ten Twój jest idealny na tę porę roku :]
Pozdrawiam! N.
Dorota
13/09/2014 @ 15:39
Mi też bardzo smakował :)! Pozdrawiam :)!
kulinarny blog samanthy
10/09/2014 @ 09:45
Chlebki w Twoim wydaniu są tak idealne, że nie mogę się nigdy napatrzeć i z wielką ochotą spróbowałabym. Pozdrawiam Was serdecznie 🙂
Zmiksowana.pl
09/09/2014 @ 18:52
Robiłam chlebek bananowy, ale nigdy gruszkowy. Pomysł bardzo ciekawy, muszę wypróbować 🙂
Pati
08/09/2014 @ 10:26
Dla mnie pychota!
Salvador Dali
07/09/2014 @ 15:36
o kurka.. to musi być cudowne ciasto… <3
muszę je spróbować, no muszę!
Magda C.
05/09/2014 @ 22:25
Oj taki chlebek gruszkowy musi być pycha 🙂
Ola in the kitchen
05/09/2014 @ 21:48
Takiego ciasta jeszcze nie jadłam (przeważnie z jabłkami) muszę spróbować 😀 Czuje, że będzie pysznie!
gin
05/09/2014 @ 00:32
Mmm, wygląda wspaniale, aż ślinka cieknie 🙂
Marzena
04/09/2014 @ 21:46
Jak tylko wrócę z urlopu to robię:-)
dżemdżus
04/09/2014 @ 12:12
Pod reka gruszek nie mam, ale tak mnie ten przepis zachęcił, że udam się niezwłocznie po ich nabycie 🙂
Ania
03/09/2014 @ 23:44
Bananowy znam i robiłam, a gruszkowy tez mi sie podoba!:)
domowacukierniaewy.blox.pl
03/09/2014 @ 23:34
Lubię takie ciasta przede wszystkim za ich piękny zapach i oczywiście smak 🙂
Łucja
03/09/2014 @ 21:34
Ależ mi się podoba to ciacho 🙂 chętnie bym spróbowała!
alabog58
03/09/2014 @ 19:51
Tak mi się wydawało, że w przepisie jest za mało mąki.Powinno być 180 g,pozdrawiam, Alicja
Dorota
03/09/2014 @ 20:35
Dzięki za czujność :)! Już poprawiam…. Pozdrawiam :)!
Siwa
03/09/2014 @ 19:21
Uwielbiam chlebki, są niesamowite. Gruszkowy musi być przesmaczny 🙂
wiosenka27
03/09/2014 @ 17:26
Mmam tyle gruszek, że chętnie skorzystam z tego przepisu:)
Inspirowane Smakiem
03/09/2014 @ 05:12
Uwielbiam takie ciasta, proste a pyszne. Podobnie jak bananowe;)