Makaroniki migdałowo-kokosowe

Makaroniki migdalowo-kokosowe

Jeśli lubicie makaroniki kokosowe, czyli popularne kokosanki, to te ciasteczka też będą Wam smakować :)! To wariacja na wykorzystanie białek przy braku wystarczającej ilości wiórków kokosowych na zwykłe kokosanki ;)! Makaroniki są słodkie, chrupiące i pyszne….i oczywiście uzależniają ;)!

Makaroniki migdałowo-kokosowe

Składniki:

  • 180 g mielonych migdałów
  • 120 g płatków kokosowych
  • 2 białka
  • 150-200 g cukru
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • płatki migdałowe do posypania

1. Płatki kokosowe stostować na suchej patelni teflonowej i odstawić do wystygnięcia.

2. Białka ubić z dodatkiem olejku migdałowego, a następnie dosypywać do nich po trochu cukru cały czas miksując. Do zmiksowanych białek dodać mielone migdały, stostowane wiórki, otartą skórkę z cytryny i wszystko delikatnie wymieszać.

Przygotowanie ciasteczek

3. Formować z masy kulki-używając łyżki- spłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posypać płatki migdałowe. Piec w temperaturze 150 stopni (gaz 2) około 25 minut.

Przygotowanie ciasteczek Przygotowanie ciasteczek

Smacznego 🙂

Makaroniki migdalowo-kokosowe

Makaroniki migdalowo-kokosowe