Makaroniki migdałowo-kokosowe
Jeśli lubicie makaroniki kokosowe, czyli popularne kokosanki, to te ciasteczka też będą Wam smakować :)! To wariacja na wykorzystanie białek przy braku wystarczającej ilości wiórków kokosowych na zwykłe kokosanki ;)! Makaroniki są słodkie, chrupiące i pyszne….i oczywiście uzależniają ;)!
Makaroniki migdałowo-kokosowe
Składniki:
- 180 g mielonych migdałów
- 120 g płatków kokosowych
- 2 białka
- 150-200 g cukru
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- otarta skórka z 1 cytryny
- płatki migdałowe do posypania
1. Płatki kokosowe stostować na suchej patelni teflonowej i odstawić do wystygnięcia.
2. Białka ubić z dodatkiem olejku migdałowego, a następnie dosypywać do nich po trochu cukru cały czas miksując. Do zmiksowanych białek dodać mielone migdały, stostowane wiórki, otartą skórkę z cytryny i wszystko delikatnie wymieszać.
3. Formować z masy kulki-używając łyżki- spłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posypać płatki migdałowe. Piec w temperaturze 150 stopni (gaz 2) około 25 minut.
Smacznego 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
21/02/2014 @ 10:29
Pyszności :))
Pan Deserek :)
20/02/2014 @ 08:00
Wyglądają fantastycznie 🙂 takiej wersji jeszcze nie jadłem. Zabieram kilka do kawki 😉
kulinarny blog samanthy
20/02/2014 @ 07:55
Przepyszne ciasteczka, w wersji z kokosem jeszcze nie próbowałam. Pozdrawiam 🙂
Ania
19/02/2014 @ 22:15
wyglądają smakowicie choć ja wolę mniej słodkie ciacha:)
babeczka
19/02/2014 @ 21:07
Smakowitości 🙂 a zdjęcia przecudne!
Opalanka
19/02/2014 @ 20:11
Bardzo chciałabym je teleportować na swój stolik do kawy:)
Salvador Dali
19/02/2014 @ 19:21
coś mi się wydaje, że polubiłabym je 100% bardziej niż tradycyjne kokosanki <3
skoraq cooks
19/02/2014 @ 16:57
Chcę takie 😀
Dorota
19/02/2014 @ 20:08
To zapraszam 🙂
Magda C.
19/02/2014 @ 10:09
Piękne! Muszę takie zrobić 🙂
Smakowe Kubki
19/02/2014 @ 07:28
Dobry przepis na wykorzystanie białek, stale mam z tym problem, zamrażam, potem zapominam o nich i tak w kółko, a takie ciasteczka zjadłoby się.
Łucja
18/02/2014 @ 23:47
Pyszne ciacha 🙂 chyba nie poprzestałabym na jednym !
Ciążowe Zachcianki
18/02/2014 @ 21:30
Ale smakowite makaroniki, poproszę kilka sztuk:)
Loreta
18/02/2014 @ 16:08
Ale się pyszynie uśmiechają do mnie 🙂
kuchareczka
18/02/2014 @ 15:51
co oznacza “gaz 2” ?
nie wiem na jakim programie mam upiec
Dorota
18/02/2014 @ 16:09
W temperaturze 150 stopni. Gaz 2 to ustawienie w piekarnikach gazowych w UK dla tej temperatury…. Pozdrawiam :)!
Miri
18/02/2014 @ 13:57
ślinka cieknie na sam widok, mniam
Natalia - Poezja Smaku
18/02/2014 @ 13:47
Bardzo fajne w takiej wersji 🙂
martawkuchni.blog.pl
18/02/2014 @ 10:38
to coś dla mnie:) moje smaki:) wyglądają obłędnie:)
pieczarka mysia
18/02/2014 @ 09:10
są urocze i na pewno bardzo smaczne! 🙂
Inspirowane Smakiem
18/02/2014 @ 04:53
Mniami, muszą być super:)