Dip paprykowy
Muszę powiedzieć, że pogoda nas rozpuszcza…:) Po upalnym lecie zrobiło się- na chwilę -chłodno jednak letnia pogoda wróciła, choć na szczęście już nie jest tak gorąco. Pogoda czasami potrafi nas zadziwić…. Kilka lat temu robiliśmy grilla w marcu a coś mi się wydaje, że w tym roku możemy grillować i w październiku…. zobaczymy… 🙂 Przepis na dip paprykowy przyda się i na grilla, ale również na każdą mniejszą lub większą imprezę towarzyską. Można go używać, jako dodatek do krakersów czy warzyw albo jako pastę do chleba… Można go też doprawić na ostro… Zapraszam na dip paprykowy
Dip paprykowy
Składniki:
- 1 ser feta 200g
- 2-3 papryki (czerwone i/lub pomarańczowe)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- około 6 łyżek oliwy
- mielony pieprz
1. Paprykę opłukać osuszyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec (najlepiej odwrócić paprykę choć raz w trakcie pieczenia) aż skórka zbrązowieje. Wyjąć, przykryć folią i zostawić do przestudzenia. Po ostygnięciu, delikatnie palcami ściągnąć skórkę i używając noża przekroić na pół i oczyścić z nasion.
2. Oczyszczoną paprykę, rozdrobnioną fetę, sok z cytryny, pieprz i oliwę zmiksować kilka minut na gładki krem.
Smacznego 🙂
Łucja
14/09/2014 @ 22:57
Bardzo lubię takie dipy 🙂 chętnie skorzystam z przepisu!
Magda C.
11/09/2014 @ 12:53
Bardzo fajny dip 🙂
kulinarny blog samanthy
10/09/2014 @ 09:39
Przepysznie wygląda, znakomity do grilla !
Małgosia-napiecyku
09/09/2014 @ 12:04
Pysznie przyrządzone, pieczona papryka ma wspaniały aromat 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
08/09/2014 @ 18:35
Świetny pomysł, dip jest rewelacyjnym dodatkiem 🙂
C'est moi
08/09/2014 @ 12:16
Dlaczego mój komentarz został odrzucony ?
C'est moi
08/09/2014 @ 12:13
Przyrządziłam sobie pyszne kotlety z płatków, kaszy jaglanej i warzyw. Taki dip , jaki proponujesz , jak znalazł do tego typu kotlecików, a wcześniej spożywałam je z użyciem kupnego keczupu.
Pati
08/09/2014 @ 10:28
Uwielbiam takie sosy. Z papryki szczególnie!
Andźka
08/09/2014 @ 08:51
Nie pogardziłabym przedłużonym latem. Ba, nawet nie tyle latem, co przystępną słoneczną pogodą z utrzymującą się temp. 17-20 stopni 🙂
Widzę ten dip na grillowanym, ciepłym chlebku z lekko rozpuszczającą się fetą. Pycha!