Drożdżówki z makiem

drozdzowki z makiem

Oczywiście nie dotrzymałam danego sobie słowa, że nie upiekę nic na weekend…. 😉 A tak bardzo chciałam…. No cóż … kiedy niechcący natknęłam się w szafce na samotną puszkę z masą makową to wiedziałam, że nie będzie łatwo dotrzymać danego sobie słowa… Przez moment przemknęło mi przez myśl wiele przepisów, które powinnam przygotować w związku z nadchodzącymi Świętami…. Jednak tylko przez chwilę… Tak naprawdę jednak miałam ochotę na coś prostego… na drożdżówkę! Nie było więc dla mnie innej opcji jak przygotować drożdżówki z makiem a właściwie z masą makową. Wyszły obłędnie lekkie i wilgotne. Również drugiego i trzeciego dnia wspaniale smakowały… Zapraszam na pyszne drożdżówki z makiem..:)

Drożdżówki z makiem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 60 g serka mascarpone
  • 80 g masła
  • 60 g drobnego cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 cukier waniliowy lub kilka kropli esencji waniliowej
  • 2 jaja – lekko roztrzepane widelcem
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy
  • 1 puszka masy makowej

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina gorącej wody

1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże. W rondelku podgrzać mleko z masłem. Jak masło się rozpuści dodać serek mascarpone i go również rozpuścić. Do przesianej mąki z drożdżami dodać lekko ciepłe mleko, cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy, jajka. Wszystko wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do ręki. (Jeśli bardzo się klei można podsypać mąką.) Przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem i przykryć szczelnie folią przezroczystą. Zostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość czyli na około 1,5 do 2 godzin.

drozdzowki z makiem drozdzowki z makiem drozdzowki z makiem drozdzowki z makiem

2. Ciasto wyjąć na blat i chwilę delikatnie zagnieść. Rozwałkować ciasto na prostokąt 30 na 50 cm. Rozsmarować masę na całej powierzchni, zostawiając tylko 1 cm na dłuższym brzegu. Zwinąć rulon, tak aby zawijanie zakończyć na tym kawałku nie przykrytym makiem. Ciasto podzielić na 12 kawałków. Żeby były równe najlepiej ciasto podzielić najpierw na pół. A potem każdy kawałek jeszcze raz na pół (czyli razem już są 4 części) a każdą z tych części na 3, czyli ostatecznie na 12 równych kawałków. Najlepiej użyć do tego bardzo ostrego noża, żeby nie przyciskać ciasta, bo mak wtedy będzie wypływał.

drozdzowki z makiem drozdzowki z makiem drozdzowki z makiem

3. Każdy kawałek delikatnie przenieść na blachę wielkości 23 na 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na minimum 30 minut aż ciasto urośnie.

drozdzowki z makiem drozdzowki z makiem

4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30-40 minut aż drożdżówki będą złoto-brązowe. Odstawić do wystygnięcia.

5. Do cukru pudru dodać sok (u mnie z połowy cytryny, bo lubię kwaskowy, ale można dodać tylko kilka kropel), wymieszać na gładką masę i wyregulować gęstość dodając odrobinę gorącej wody. Jeśli nam wyjdzie lukier za rzadki to dosypać cukru pudru i oczywiście dobrze mieszać, żeby była gładka masa. Polać wystudzone drożdżówki.

Smacznego 🙂

Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach

drozdzowki z makiem

drozdzowki z makiem