Sernik z morelami i kruszonką
Oj, dawno nie było u nas sernika… 😉 Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny sernik z morelami i kruszonką. Oczywiście możecie go też przygotować w wersji z brzoskwiniami. Sernik ten, choć nie jest bardzo słodki, z dodatkiem kwaskowych moreli, chrupiącej i słodkiej (bo posypanej cukrem pudrem) kruszonki bardzo nam smakował. Majka – u której na blogu znalazłam ten przepis, robiła go z serkiem quark. Ja zrobiłam go z serkiem kremowym, a dodatkowo użyłam do przygotowania trochę większych (na 0,75 ml) budyniów, przez co niestety sernik był trochę zwarty, ale i tak bardzo smaczny! Zapraszam na sernik z morelami i kruszonką. 🙂
Sernik z morelami i kruszonką
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
Kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów bez skórki
- 100 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 jajko
- 125 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 1 puszka moreli w syropie (480 g po odsączeniu)
- 750 g tłustego sera, może być quark (ja dałam kremowy serek typu Philadelphia)* -w temperaturze pokojowej
- 2 op. budyniu waniliowego w proszku (na 0,5 litra mleka każdy)
- 70 g cukru
- 4 jajka (dałam 5) w temperaturze pokojowej
- tłuszcz do formy
* czyli może być: serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy z Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla…
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do połączenia składników. Następnie owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu 2/3 ciasta rozwałkować (moje było dość klejące, więc starałam się rozwałkować je między dwoma kawałkami folii lekko podsypane mąką) na okrąg większy od średnicy tortownicy. Tortownicę wysmarować tłuszczem (u mnie olej) i wylepić ciastem spód i dość wysoko brzegi. W oryginalny przepisie od razu wylewamy na spód masę serową i pieczemy… ja jednak najpierw podpiekłam spód w 180 stopniach aż lekko się zrumienił -około 10-15 minut -a dopiero po przestudzeniu wylałam na niego masę serową…
Morele odsączyć na sicie. Wszystkie pozostałe składniki na masę serową zmiksować, tylko do połączenia. Wylać masę na spód a następnie na wierzch powciskać odsączone morele. Na koniec z pozostałe ciasto rozdrobnić na wierzchu sernika.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę. (W przepisie było na 200 stopni, ale bałam się, że wierzch mi się za bardzo przypali…)
Wystudzić na kratce i schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
kinga
14/06/2016 @ 22:21
Witam.Jakiej wielkosci ma byc blacha?
Aneta
12/05/2015 @ 21:31
Sernik wygląda pysznie już od jakiegoś czasu szukałam przepisu na sernik z owocami mam tylko pytanie czy do sernika nie trzeba tłuszczu
Dorota
12/05/2015 @ 22:09
Witam, wszystko zależy od tego jaki sernik robimy i jakiego sera używamy… Tutaj akurat nie trzeba tłuszczu…ale już w przepisie na Sernik z brzoskwiniami już tak … 😉 Pozdrawiam 🙂
aga
17/03/2015 @ 14:09
Wgląda przepysznie, w moim guście.
Dorota
05/03/2015 @ 21:09
WYGLADA PRZEPYSZNIE:)
Aga
01/03/2015 @ 21:32
Moje smaki:) Uwielbiam takie połączenie!
Łucja
25/02/2015 @ 23:56
Idealny 🙂 Uwielbiam serniki ! 🙂
Magda C.
24/02/2015 @ 21:47
Prześliczny sernik 🙂
Pati
24/02/2015 @ 12:08
Cudowny wypiek!
Małgosia napiecyku
22/02/2015 @ 21:37
Serniczek idealny, ustawiam się w kolejce po jedną porcję 🙂
Kolizje Smakow
22/02/2015 @ 21:08
Wygląda pysznie, z chęcią bym ukradła kawałek 🙂
Angelika i Monika (Candy Pandas)
22/02/2015 @ 20:03
Wielbimy wszystkie serniki! Podobny z brzoskwiniami piecze nasza babcia na każde święto i od razu 2 blachy 😛 Ten wygląda przepięknie i dodatkowo przekonuje nas bardzo cienki spód, który jest dla nas plusem 🙂
Ania
22/02/2015 @ 15:12
Ty to wiesz co jest pyszne! 🙂
kulinarny blog samanthy
21/02/2015 @ 23:16
Uwielbiam z owocami z przyjemnoscią się częstuję. Znakomity 🙂
Sosna
21/02/2015 @ 22:33
Hmm. pychota! :>
gin
21/02/2015 @ 18:33
Mmm, wygląda pysznie 🙂 Z morelkami musiał smakować znakomicie 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
20/02/2015 @ 21:52
Pyszny sernik 🙂 Chętnie sięgnęłabym po kawałek!
Salvador Dali
20/02/2015 @ 19:12
zapowiada się na porządny, nie za słodki kawałek ciacha.. ależ bym się skusiła!
Ola in the kitchen
20/02/2015 @ 10:22
Moja teściówka często taki robi i jest pyszny 😀
majka
20/02/2015 @ 10:04
O, jaki fajny serniczek 🙂 Ciesze sie, ze sie skusilas 😉
Pozdrowienia.
Dorota
20/02/2015 @ 18:15
Bardzo dziękuję za przepis :)! Pozdrawiam!
Nemi
20/02/2015 @ 09:30
Ale kusisz z samego rana!! A ja przy samej biednej kawie siedzę, oj przydałby się serniczek, przydał!!
Dorota
20/02/2015 @ 18:16
To zapraszam na kawałek…albo dwa ;)!