Cytrynowo-śmietankowa pychota

Deser śmietankowo-cytrynowy

Przepis na ten deser cytrynowy znalazłam na… półce 😉 Tak na półce z mlekiem skondensowanym, którego tak naprawdę prawie nie używam. Zobaczyłam przepis na puszce mleka Nestle i tak mi się spodobał, że to mleko kupiłam i oto rezultat…

Deser cytrynowy

Składniki:

  • ok. 400g mleka skondensowanego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 4 szt. cytryny

Sos:

  • 1 łyżka świeżych liści mięty,
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cytryna
  • biszkopty (opcjonalnie)

 

Skórkę z 4 cytryn ścieram na tarce a sok wyciskam do miseczki, najlepiej przez sitko aby nie było pestek. Powinno go być ok 150 ml. Mieszam mleko skondensowane z sokiem z cytryn i startą skórką i mieszam szybko bo bardzo gęstnieje.

Deser śmietankowo-cytrynowy

Śmietanę ubijam na sztywno. Łączę śmietanę z mlekiem.

Deser śmietankowo-cytrynowy

Rozdzielam do pucharków (4-6 w zależności od wielkości).

Umyte liście mięty drobno siekam. Ścieram skórkę z cytryny. Wyciskam sok z połowy cytryny. Łączę posiekaną miętę i sok z cytryny i cukier w naczyniu tak aby rozetrzeć wszystkie składniki. Dodaję sos do pucharków i dekoruję skórką cytrynową.

Deser śmietankowo-cytrynowy

Smacznego 🙂