Cytrynowo-śmietankowa pychota
Przepis na ten deser cytrynowy znalazłam na… półce 😉 Tak na półce z mlekiem skondensowanym, którego tak naprawdę prawie nie używam. Zobaczyłam przepis na puszce mleka Nestle i tak mi się spodobał, że to mleko kupiłam i oto rezultat…
Deser cytrynowy
Składniki:
- ok. 400g mleka skondensowanego
- 150 ml śmietany 30%
- 4 szt. cytryny
Sos:
- 1 łyżka świeżych liści mięty,
- 1 łyżeczka cukru
- 1 cytryna
- biszkopty (opcjonalnie)
Skórkę z 4 cytryn ścieram na tarce a sok wyciskam do miseczki, najlepiej przez sitko aby nie było pestek. Powinno go być ok 150 ml. Mieszam mleko skondensowane z sokiem z cytryn i startą skórką i mieszam szybko bo bardzo gęstnieje.
Śmietanę ubijam na sztywno. Łączę śmietanę z mlekiem.
Rozdzielam do pucharków (4-6 w zależności od wielkości).
Umyte liście mięty drobno siekam. Ścieram skórkę z cytryny. Wyciskam sok z połowy cytryny. Łączę posiekaną miętę i sok z cytryny i cukier w naczyniu tak aby rozetrzeć wszystkie składniki. Dodaję sos do pucharków i dekoruję skórką cytrynową.
Smacznego 🙂
Samantha
31/07/2012 @ 17:07
Deser znakomity, wygląda świeżo, pysznie i rewelacyjnie ! Porywam jeden pucharek !
Dorota
31/07/2012 @ 17:59
Serdecznie zapraszam 🙂 !