Przepis na trifle biszkoptowo-truskawkowy
Jest kilka angielskich deserów które lubię i chyba na pierwszym miejscu jest tradycyjny deser zwany “trifle” czyli kombinacja biszkoptu, galaretki, budyniu, bitej śmietany i owoców. Jest to deser bardzo tradycyjny bo pierwszy przepis pojawił się w 1596 roku. Ale ponieważ ma tyle lat to są i różne wersje. Oto przepis na trifle wg Doroty… 😉
Przepis na trifle – składniki:
- mały podkład biszkoptowy lub ciasteczka biszkoptowe
- ok 200 g truskawek
- ok 800 ml budyniu waniliowego (zrobionego w odrobinie większej ilości mleka bo angielski custard jest w oryginale bardziej rzadki)
- 2×500 ml galaretki truskawkowej
- 300 ml śmietany kremówki
- łyżka cukru pudru
- alkohol (opcjonalnie, ja polałam biszkopt kilkoma łyżkami Amaretto)
- płatki migdałowe (opcjonalnie bo można użyć startej czekolady czy kolorowej posypki)
Podkład biszkoptowy cały wkładam do przezroczystej salaterki. Jeśli się nie mieści można podkład pokroić w paski i wyłożyć do salaterki. Rozrabiam ok 500 ml galaretki i GORĄCĄ zalewam biszkopt. Wtedy biszkopt po wystygnięciu jest jak kasza manna 🙂 Jeśli korzystam z dodatku alkoholu wylewam go na biszkopt.
Zostawiam do ostudzenia. Truskawki myję i osuszam a następnie przekrojone układam na wystudzonym biszkopcie.
Rozrabiam następne 500 ml galaretki i zimną wylewam na truskawki.
Po zastygnięciu galaretki na wierzch wylewam ostudzony budyń.
Żeby nie tworzył się kożuch jak budyń stygnie trzeba go co chwilę mieszać. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem na sztywno i wykładam na budyń.
Przed podaniem na wierzch posypuję płatki migdałowe, które wcześniej tostuję na suchej patelni teflonowej i odstawiam do ostygnięcia zanim posypię trifle.
Po prostu pycha! 🙂
Sernik kajmakowy - przepis na sernik z masą krówkową - UgotujmyTo.pl
15/05/2013 @ 23:07
[…] 2. Utrzeć masło z cukrem i wanilią, dodać 230 g masy kajmakowej i dobrze zmiksować. Ciągle miksując dodać jajka, po łyżce sera i na koniec mąkę. Wyłożyć na upieczony spód i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Jeśli w trakcie pieczenia sernik będzie za bardzo się rumienił to należy go przykryć folią. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku, uchylając tylko drzwiczki przez wsadzenie łyżki drewnianej. Po całkowitym ostudzeniu polać ciasto polewą i posypać stostowanymi płatkami migdałów (zobacz np. tutaj: Przepis na trifle biszkoptowo-truskawkowy) […]
Makowiec drożdżowy - przepis na zawijany makowiec drożdżowy
22/03/2013 @ 00:07
[…] Do posypania: stostowane płatki migdałowe (zobacz np. tutaj) […]
Przepis na włoskie ciasto migdałowe
25/09/2012 @ 23:06
[…] Dodaję mąkę ziemniaczaną, migdały (ja je wcześniej tostuję na suchej teflonowej patelni [zobacz np. tutaj] ale to moja wersja, w orginalnej tego nie ma), skórkę z pomarańczy i […]
Magda
17/09/2012 @ 18:26
ten deser prezentuje sie genialnie! 🙂
Dorota
17/09/2012 @ 18:47
…i smakuje równie genialnie…polecam! Pozdrawiam :)!
aleglodomorek
03/09/2012 @ 17:40
jeszcze nigdy nie jadłam trifle. Będę musiała przy okazji spróbować 🙂
Dorota
04/09/2012 @ 19:30
Gorąco polecam:)! Pozdrawiam!
chantel
04/08/2012 @ 17:03
podoba mi się taki deserek 🙂
Dorota
04/08/2012 @ 18:24
…i jest naprawdę boski ;)! Pozdrawiam!
Samantha
01/08/2012 @ 13:54
O tak to znakomity deser, wygląda przepysznie, szczególnie z prażonymi migdałami musi być wspaniały 😉
Dorota
02/08/2012 @ 15:18
Rzeczywiście przepyszny :)!
whiness
01/08/2012 @ 04:27
O, już lubię ten deser. Przepadam za wszelkimi budyniowcami. 😉
Dorota
02/08/2012 @ 15:19
To koniecznie polecam ten przepis :)! Pozdrawiam!