Szybki piernik żydowski z bakaliami
Już pisałam, że u mnie w domu nie było tradycji pieczenia pierników. Czasami jakiś się pojawiał, ale raczej rzadko. Dopiero kiedy zaczęłam prowadzić bloga i odwiedzać innych blogerów zobaczyłam jak wiele jest piernikowych przepisów do wypróbowania :)! Na blogu już są pierniczki i piernik na piwie. Przepis na kolejny, tym razem szybki piernik, znalazłam u Anity na blogu. Piernik jest pyszny, a jego największą zaletą jest to, że jest od razu gotowy do jedzenia – tzn. po przestudzeniu…;) Jeśli nie zdążyliście upiec piernika wcześniej a chcielibyście, żeby znalazł się na świątecznym stole to ciągle jeszcze możecie go przygotować…. 🙂
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzymy Wszystkim naszym Czytelnikom i odwiedzającym nas Blogerom zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt spędzonych w gronie rodzinnym.
Pozdrawiamy 🙂
Szybki piernik żydowski z bakaliami
Składniki:
- 200 g miodu
- 250 ml mocnego naparu z kawy
- 200 g cukru ( u mnie trzcinowy)
- 100 g posiekanych migdałów i orzechów laskowych (u mnie posiekane orzechy włoskie)
- 100 g rodzynek
- 4 jaja
- 2 szklanki mąki (u mnie prawie 3 szklanki)
- 3 łyżki koniaku (u mnie rum)
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- po 1 łyżeczce cynamonu, goździków (u mnie 3 łyżeczki przyprawy do piernika)
1. Podgrzać kawę z miodem aż będą bardzo gorące, przestudzić i dodać rum.
2. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać bakalie i przyprawy.
3. W dużej misce ubić jajka z cukrem, dodać olej. Ciągle miksując dodawać na przemian po trochu suchych składników (mąka z dodatkami) i wystudzonej kawowo-melasowej mikstuty. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie. Przelać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego patyczka). Studzić na kratce.
4. Polać lukrem (zobacz np. tutaj https://ugotujmyto.pl/drozdzowki-z-makiem/) lub polewą czekoladową (https://ugotujmyto.pl/wloskie-ciasto-migdalowe/) lub taką https://ugotujmyto.pl/ciasto-czekoladowe-z-masa-kokosowa-na-oleju-rzepakowym/ i dowolnie udekorować (u mnie karmelizowany imbir).
Smacznego 🙂
Sosna
07/01/2014 @ 17:16
Niby już po świętach, ale skusiłbym się na kawałek! 🙂
Pan Deserek :)
06/01/2014 @ 11:42
Piernik fantastyczny i cały otulona przepysznym lukrem – to coś dla mnie :))
skoraq cooks
01/01/2014 @ 21:18
Już po świętach, ale ja bym zjadła kawałek takiego piernika, a co tam. Piernik przecież nie musi być konsumowany tylko podczas świąt, tym bardziej, że to prosta i szybka, niedojrzewająca wersja.
Anita
29/12/2013 @ 13:49
Zrobiłaś prześliczną kołderkę:)
Dorota
30/12/2013 @ 18:28
Dziękuję… za przepis 🙂
Salvador Dali
26/12/2013 @ 14:01
cudownie wyszedł! i jaki ozdobiony, pięknie!
Amber
25/12/2013 @ 18:48
Cudowny!
Zjadłabym z radością.
Pysznych świąt dla Ciebie!
Wakacje Gdynia
25/12/2013 @ 15:49
Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
Te trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.
lutka40
24/12/2013 @ 22:04
SPOKOJNYCH ,WESOŁYCH ,SMACZNYCH ŚWIĄT DLA CIEBIE I RODZINKI
domowacukierniaewy.b
24/12/2013 @ 13:13
Wspaniały! 🙂
Zdrowych, wesołych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia. Wszystkiego dobrego! 🙂
margot
24/12/2013 @ 09:12
Pyszny piernik, oj pyszny i ładnie wygląda
Wszystkiego naj na święta
Kaś
24/12/2013 @ 04:09
Ach ten lukier… Znakomite ciacho
Wesołych!
Łucja
23/12/2013 @ 22:05
wygląda pysznie 🙂 u mnie też się nie piecze pierników, ja sama to szaleję z pierniczkami 🙂 może i na piernik przyjdzie kiedyś czas 🙂
Zdrowych i spokojnych Świąt 🙂
babeczka
23/12/2013 @ 21:24
Jakie piękne zdjęcia, bajeczne 🙂
Dorota
30/12/2013 @ 18:27
Dziękuję :)!
Ola in the kitchen
23/12/2013 @ 21:08
Wygląda bardzo fajnie 😀 Wesołych Świąt!
KulinarnaJa
23/12/2013 @ 17:27
Dumnie się prezentuje! Idealny na świąteczny stół! 🙂
Shiral
23/12/2013 @ 16:02
Jestem pełna, a po zobaczeniu Twoje pierniczka zaburczało w brzuchu!
Wesołych, wesołych!!!
majka
23/12/2013 @ 14:39
Pycha! W moim rodzinnym domu tez nie bylo takiej tradycji. Moja mama zawsze piekla sernik i makowiec. Ja za to uwielbiam wszelkiego rodzaju pierniki i tradycje ich pieczenia wprowadzilam w swoim domu 🙂
Spokojnych i rodzinnych Swiat!
RewolucjeNaTalerzu
23/12/2013 @ 10:19
Piernik z kawą… Nigdy nie jadłam, ale musi być pyszny :). Nie wyobrażam sobie dnia bez kawy 😉
Dorota
30/12/2013 @ 18:27
Ja też nie ;)!
pieczarka mysia
23/12/2013 @ 09:21
WSPANIAŁY! wygląda przepysznie 🙂
WESOŁYCH ŚWIĄT! :*
Pati
23/12/2013 @ 07:38
Piernik jest wspaniały!
Dużo miłości i pogody ducha z okazji świąt Bożego Narodzenia!
karmel-itka
23/12/2013 @ 07:08
takiej wersji nie spotkałam jeszcze :] a widziałam już ich naprawdę wiele.
myślę, że już w tym roku nie zdążę go upiec, ale w przyszłym na pewno!
Magda C.
23/12/2013 @ 06:40
Wspaniały piernik!
Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz spełnienia wszystkich marzeń!
Andźka
23/12/2013 @ 06:31
Doroto, pierwsze zdjęcie piernika powoduje u mnie ślinotok! Na prawdę cudne zdjęcie!
U mnie tradycja piernika była i jest, ale w tym roku tak jak już o tym pisałam…zarówno piernik, jak i pierniczki zostały wyjedzone tuz po upieczeniu… Może jeszcze dam radę po pracy zrobić Twoją wersję szybkiego piernika?
Bardzo dziękuję za życzenia Dorotko i Wam również życzę wspaniałości w Święta!
Samantha
23/12/2013 @ 06:05
Wspanialy piernik ! Dorotko dla Ciebie, meza i Twoich bliskich radosnych, zdrowych Swiat Bozego Narodzenia !
Natalia - Poezja Sma
23/12/2013 @ 01:14
Takie ekspresowe ciacha lubię najbardziej. Tobie także życzę wesołych, ciepłych i rodzinnych Świąt! Pozdrawiam świętecznie 🙂