Dorsz w porach w cieście francuskim
Dzisiejszy pomysł na rybę jest trochę nietypowy… Wymyśliłam sobie takie połączenie przy okazji współpracy z ZT Kruszwica przy przygotowaniu wielkanocnego ebooka. Jedna rzecz wymyślić sobie przepis a inna rzecz go wcielić w życie… Na szczęście pomysł udało mi się zrealizować przy pierwszym podejściu, a dodatkowo okazał się tak smaczny, na jaki wygląda. Połączenie delikatnej ryby z aromatycznym porem w chrupiącym cieście może być propozycją nie tylko na codzienny obiad ale również na świąteczny stół… Zapraszam, oto pyszny dorsz w porach w cieście francuskim. 🙂
Dorsz w porach w cieście francuskim
Składniki (4 porcje)
- 500 g filetu z dorsza
- 2-3 białe części pora
- 3-4 łyżki masła
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 cytryna
- koper (świeży lub mrożony)
- 1 jajko
- 2-3 łyżki oleju czosnkowego Kujawskiego
- sól, pieprz
1. Z cytryny zetrzeć skórkę i odstawić. Sokiem skropić rybę i lekko ją posolić i posypać pieprzem. Odstawić -najlepiej – na pół godziny do lodówki.
2. Białe części pora oczyścić, opłukać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać masło i dodać pora. Dusić na małym ogniu, często mieszając, aż por zrobi się miękki (około 10-15 minut) Odstawić do przestudzenia. Doprawić solą i pieprzem, dodać startą skórkę z cytryny i posiekany koperek i wymieszać.
3. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia a na nim jeden arkusz ciasta francuskiego (jeżeli mamy ciasto w bloku to należy je najpierw rozwałkować) Na ciasto wykładamy dorsza. Rybę smarujemy olejem czosnkowym Kujawskim. Na dorsza wykładamy przestudzone pory. Drugi arkusz ciasta francuskiego nacinamy w środkowej części tak, aby nacięcia nie były dłuższe niż szerokość ryby. Ciastem przykrywamy rybę lekko je dociskając, aby ciasto dobrze przylegało do ryby. Nadmiar ciasta obcinamy zostawiając tylko 2-3 cm brzegu. Smarujemy całość roztrzepanym jajkiem.
4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut.
Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl
Smacznego 🙂
Porada: Ciasto francuskie należy wyjąć z lodówki około 15 minut wcześniej, żeby nabrało temperatury i wtedy łatwiej będzie je formować.
Michał
15/09/2019 @ 13:19
Fileta nie filetu 😉
Najlepiej używać polędwicy z dorsza.
Przed spamowaniem w ciasto i piec lepiej usmażyć rybkce na maśle lewa prawa . By została surowa w środku jednak nie wypuszczała już swoich rybich soków do ciasta,które może nasiąknąc.Czas pieczenia możemy wtedy skrócić do 12 minut
marekwo1
22/03/2014 @ 21:38
Przepis sprawdzony ,pychota ,
pozdrawiam
Dorota
25/03/2014 @ 17:14
Bardzo się cieszę! Dziękuję za komentarz, bo dobrze wiedzieć, że nie tylko nam coś smakuje :)! Pozdrawiam!!!
Ania
21/03/2014 @ 19:14
ciekawy, nietypowy pomysł na rybę:)
dżemdżus
21/03/2014 @ 10:15
Pory mam i ciasto francuskie się znajdzie. Trzeba kupić rybkę i brać się do dzieła. Wyjątkowo urodziwe danie, jak z najlepszej restauracji. Z przyjemnością usiadłabym do takiego dania i spałaszowała do ostatniego okruszka. 🙂
Łucja
19/03/2014 @ 21:06
Dorotko jak to wszystko pysznie wygląda! nie potrafię się oprzeć !
Ola in the kitchen
19/03/2014 @ 14:35
łał! wygląda fantastycznie! i niesamowicie apetycznie 😀
Magda C.
19/03/2014 @ 13:04
Wygląda genialnie! Tak podanego dorsza nie jadłam, chętnie bym zjadła 🙂
Shiral
19/03/2014 @ 11:54
W takim połączeniu zawsze jadłam łososia, ale i na dorsza przyjdzie kolej 🙂
Natalia - Poezja Smaku
19/03/2014 @ 00:26
Świetnie wygląda! 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
18/03/2014 @ 20:34
Doskonale to wymyśliłaś! Przepis do wypróbowania 🙂
Salvador Dali
18/03/2014 @ 19:41
to musiał być genialny obiad… <3
pieczarka mysia
18/03/2014 @ 18:54
ale apetyczny 🙂 bardzo lubie takie polaczenia : )
Amber
18/03/2014 @ 17:08
Cudowne danie!
Uwielbiam taką odmianę w podaniu ryby.
wedelka
18/03/2014 @ 10:03
Wygląda nieziemsko 🙂
Inspirowane Smakiem
18/03/2014 @ 04:54
Wszystko co w cieście francuskim jest wspaniałe <3