Dorsz w porach w cieście francuskim

Dorsz w porach

Dzisiejszy pomysł na rybę jest trochę nietypowy… Wymyśliłam sobie takie połączenie przy okazji współpracy z ZT Kruszwica przy przygotowaniu wielkanocnego ebooka. Jedna rzecz wymyślić sobie przepis a inna rzecz go wcielić w życie… Na szczęście pomysł udało mi się zrealizować przy pierwszym podejściu, a dodatkowo okazał się tak smaczny, na jaki wygląda. Połączenie delikatnej ryby z aromatycznym porem w chrupiącym cieście może być propozycją nie tylko na codzienny obiad ale również na świąteczny stół… Zapraszam, oto pyszny dorsz w porach w cieście francuskim. 🙂

Dorsz w porach

Dorsz w porach w cieście francuskim

Składniki (4 porcje)

  • 500 g filetu z dorsza
  • 2-3 białe części pora
  • 3-4 łyżki masła
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 cytryna
  • koper (świeży lub mrożony)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki oleju czosnkowego Kujawskiego
  • sól, pieprz

1. Z cytryny zetrzeć skórkę i odstawić. Sokiem skropić rybę i lekko ją posolić i posypać pieprzem. Odstawić -najlepiej – na pół godziny do lodówki.

2. Białe części pora oczyścić, opłukać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać masło i dodać pora. Dusić na małym ogniu, często mieszając, aż por zrobi się miękki (około 10-15 minut) Odstawić do przestudzenia. Doprawić solą i pieprzem, dodać startą skórkę z cytryny i posiekany koperek i wymieszać.

Przygotowanie dorsza w porach Przygotowanie dorsza w porach

3. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia a na nim jeden arkusz ciasta francuskiego (jeżeli mamy ciasto w bloku to należy je najpierw rozwałkować) Na ciasto wykładamy dorsza. Rybę smarujemy olejem czosnkowym Kujawskim. Na dorsza wykładamy przestudzone pory. Drugi arkusz ciasta francuskiego nacinamy w środkowej części tak, aby nacięcia nie były dłuższe niż szerokość ryby. Ciastem przykrywamy rybę lekko je dociskając, aby ciasto dobrze przylegało do ryby. Nadmiar ciasta obcinamy zostawiając tylko 2-3 cm brzegu. Smarujemy całość roztrzepanym jajkiem.

Przygotowanie dorsza w porach Przygotowanie dorsza w porach Przygotowanie dorsza w porach Przygotowanie dorsza w porach

4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut.

Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl

Wielkanocna Książka Kucharska

Smacznego 🙂

Porada: Ciasto francuskie należy wyjąć z lodówki około 15 minut wcześniej, żeby nabrało temperatury i wtedy łatwiej będzie je formować.

Dorsz w porach

Dorsz w porach