Kurczak w piwie
W poszukiwaniu nowego przepisu na kurczaka sięgnęłam po piwo…. ale nie do picia 😉 Za piwem raczej nie przepadam…. można powiedzieć, że toleruję je latem do grilla… ale pomyślałam, że do gotowania czemu nie ;)! Do tego przepisu wykorzystałam piwo ciemne, które nadało potrawie specyficznego delikatnego posmaku…. Potrawka jest delikatna i aromatyczna i naprawdę warto ją przygotować… Zapraszam, oto kurczak w piwie :)!
Kurczak w piwie
Składniki:
- 1 kg podudzi z kurczaka
- 1 łyżka papryki
- 1 łyżka mielonego pieprzu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1-2 łyżki mąki
- 400-500 ml piwa ciemnego, np. Guiness
- 2 cebule
- 4 marchewki
- olej Kujawski do smażenia
- 3-4 ziarnka ziela angielskiego
- 3-4 ziarnka jałowca
- 2 liście laurowe
- 150-200 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
Mąkę, paprykę, zioła prowansalskie, sól, pieprz wymieszać. Kurczaka opłukać, osuszyć i opanierować w mieszance. Obsmażyć kilka minut z każdej strony ma oleju rzepakowym Kujawskim. Przełożyć do większego rondelka.
Na patelni obsmażyć również pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę. Smażyć kilka minut aż zrobią się lekko szkliste. Przełożyć do rondelka z kurczakiem. Dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe. Dolać piwo. Dusić na małym ogniu około godziny aż kurczak będzie miękki.
Doprawić śmietanką. Jeśli sos jest za rzadki można wyjąć kurczaka i jeszcze go zredukować dłużej gotując albo zagęścić 1-2 łyżkami mąki ziemniaczanej rozrobionej z 1/3 szklanki zimnej wody.
Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl
Smacznego 🙂
kulinarny blog samanthy
29/03/2014 @ 20:25
Przepysznie wygląda 🙂
Amber
21/03/2014 @ 19:37
Wygląda bardzo smacznie!
Ja też nie lubię piwa,ale w potrawach mi odpowiada.
Miłego weekendu.
Ania
21/03/2014 @ 18:17
zaintrygowałaś mnie z tym piwem, bo ja piwa nie lubię, ale skoro danie jest delikatne to muszę spróbować:)
domowacukierniaewy.blox.pl
21/03/2014 @ 11:40
Pyszne danie, koniecznie muszę je przygotować 🙂
Salvador Dali
20/03/2014 @ 21:04
ja wręcz odwrotnie-piwo lubię, oj baaardzo! 😀
Ale nie wykorzystywałam go jeszcze do żadnego dania!
Wow..
Kurczak z nim-musi być smaaacznie 😀
Opalanka
20/03/2014 @ 20:47
Łatwe, proste i przyjemne, lubię takie:)
Pola
20/03/2014 @ 10:22
Taki kurczak musi być pyszny, a jak mało pracy 🙂
Magda C.
20/03/2014 @ 07:49
Robię podobny i wychodzi super! Uwielbiam takie połączenie i ten posmak piwny 😉
Pati
20/03/2014 @ 06:39
Ja piwo uwielbiam, ale nigdy mięsa w piwie nie piekłam 🙂
Inspirowane Smakiem
20/03/2014 @ 04:43
Każdy nowy sposób na kurczaka jest dobry. 🙂 W piwie ciemnym brzmi pycha!