Ciasto czekoladowe… poczwórnie!

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Po ciężkim tygodniu pracy należy się człowiekowi jakieś ukojenie… Zamarzyło mi się ciasto czekoladowe… ale nie takie zwykłe tylko takie wypasione, poczwórnie czekoladowe! 🙂 Ciasto czekoladowe… z kremem czekoladowym… z polewą czekoladową… i ze startą czekoladą na wierzchu. Ciasto absolutnie dla łasuchów i wielbicieli czekolady:)! Zwykle wolę jak czekolada łączy się ze smakiem świeżych malin czy truskawek ale czasami człowiek musi zjeść kawałek poczwórnie czekoladowego ciasta ;)! Zapraszam serdecznie. 🙂

(Zobacz też inne ciasto czekoladowe oraz inne przepisy na ciasta)

Ciasto czekoladowe – składniki:

  • 100 g masła do pieczenia (miękkiego) plus extra do wytłuszczenia formy
  • 275 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 200 g mąki (przesianej)
  • 75 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 ml kawy (1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zmieszana z 125 ml wrzątku)
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka extraktu wanili

Krem:

  • 200 g czekolady (u mnie gorzka)
  • 125 g masła
  • 150 g cukru pudru

Polewa: zobacz tutaj

 

W jednej misce mieszam przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.

Przygotowanie ciasta czekoladowego Przygotowanie ciasta czekoladowego

W drugiej mieszam zimną kawę, mleko i wanilię.

Masło miksuję z cukrem aż zrobi się puszyste. Cały czas miksując dodaję po jednym jaju a następnie na przemian po łyżce suchych i mokrych składników do ich wyczerpania.

Przygotowanie ciasta czekoladowego Przygotowanie ciasta czekoladowego Przygotowanie ciasta czekoladowego

Gotową masę dzielę na pół. Tortownicę smaruję masłem i spód wykładam papierem do pieczenia. Piekę dwa oddzielne spody w tortownicy o średnicy 20 cm w temp. 180 st ok. 30-35 min. a przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy jest suche. Dobrze mieć dwie foremki o tym samym rozmiarze a jak nie to – jak ja – piec je po kolei. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta ścinam lekko górę, żeby było w miarę płaskie.

Przygotowanie ciasta czekoladowego Przygotowanie ciasta czekoladowego Przygotowanie ciasta czekoladowego Przygotowanie ciasta czekoladowego Przygotowanie ciasta czekoladowego

Krem:

Czekoladę rozpuszczam w kapieli wodnej i zostawiam do wystygnięcia.

Miękkie masło miksuję (użyłam blendera) z cukrem pudrem i dodaję po trochu przestudzonej czekolady.

Przygotowanie ciasta czekoladowego Przygotowanie ciasta czekoladowego Przygotowanie ciasta czekoladowego Przygotowanie ciasta czekoladowego

Spody przekładam kremem a wierzch polewam polewą czekoladową i posypuję startą czekoladą.

Uwaga: krem po wstawieniu do lodówki stwardnieje, więc trzeba ciasto zjeść po przyrządzeniu albo wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed jedzeniem.

Smacznego 🙂

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

 

źródło:
przepis na ciasto C.Bretherton, Baking
krem i polewa przepis własny