Makaron z grilowaną papryką

Makaron z grilowaną papryką

Duża ilość papryki w lodówce “pchnęła” mnie do tego przepisu. Ponieważ jednak wolimy dania mięsne to myślę, że następnym razem dorzucę do tego kurczaka… 😉

Potrzebne będą:

  • 4-5 papryk
  • 3-4 ząbki czosnku
  • listki bazylii, sól, pieprz, oliwa z oliwek

 

Paprykę myję, osuszam i smaruję oliwą. Wstawiam do piekarnika z opcją grilla i co kilka minut odwracam, żeby się ładnie opiekły.

Makaron z grilowaną papryką

Tak upieczone przykrywam folią aluminiową aby wystygły. Po wystygnięciu z łatwością ściągam skórkę i kroję w paski.

Makaron z grilowaną papryką

Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojony w paski czosnek a po 1-2 minutach pokrojoną paprykę i bazylię. Doprawiam solą i pieprzem.

Makaron z grilowaną papryką

Po 4-5 minutach jak papryka już się podsmaży, wrzucam na patelnię ugotowany w międzyczasie makaron.
Trzeba pamiętać, że jak się chce mieć makaron al dente, to należy go gotować jakieś 2 minuty krócej niż podaje przepis na opakowaniu, bo jeszcze się go poddaje obróbce termicznej na patelni. W uproszczonej wersji można go też ugotować al dente wg przepisu i zwyczajnie polać sosem i wymieszać na talerzu.

Makaron z grilowaną papryką

Podaję posypany parmezanem…

Makaron z grilowaną papryką
Smacznego 🙂