Makaron z grilowaną papryką
Duża ilość papryki w lodówce “pchnęła” mnie do tego przepisu. Ponieważ jednak wolimy dania mięsne to myślę, że następnym razem dorzucę do tego kurczaka… 😉
Potrzebne będą:
- 4-5 papryk
- 3-4 ząbki czosnku
- listki bazylii, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Paprykę myję, osuszam i smaruję oliwą. Wstawiam do piekarnika z opcją grilla i co kilka minut odwracam, żeby się ładnie opiekły.
Tak upieczone przykrywam folią aluminiową aby wystygły. Po wystygnięciu z łatwością ściągam skórkę i kroję w paski.
Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojony w paski czosnek a po 1-2 minutach pokrojoną paprykę i bazylię. Doprawiam solą i pieprzem.
Po 4-5 minutach jak papryka już się podsmaży, wrzucam na patelnię ugotowany w międzyczasie makaron.
Trzeba pamiętać, że jak się chce mieć makaron al dente, to należy go gotować jakieś 2 minuty krócej niż podaje przepis na opakowaniu, bo jeszcze się go poddaje obróbce termicznej na patelni. W uproszczonej wersji można go też ugotować al dente wg przepisu i zwyczajnie polać sosem i wymieszać na talerzu.
Podaję posypany parmezanem…