Kaczka w pomarańczach

Kaczka w pomaranczach

Jakoś dużo łatwiej mi idzie z eksperymentowaniem w przygotowaniu wytrawnych potraw niż z eksperymentowaniem w przygotowywaniu ciast. Zresztą gdzie znajdę chętnych do próbowania moich słodkich wynalazków…;) A z mięsem idzie mi dużo łatwiej… i choć niektóre połączenia wydają się dziwne ale w ogólnym zestawieniu smakują wybornie. Przykładem jest ta kaczka w pomarańczach, a właściwie w pomarańczowej glazurze z nutką cynamonu i chili. Pyszna rozgrzewająca kombinacja dla tych którzy lubią takie słodkie aromaty, albo dla tych którzy szukają nowych, ciekawych smaków. A jeśli chodzi o kaczkę? No cóż, wyborne mięso, przepysznie chrupiąca skórka… Czyż można chcieć coś więcej? 😉 Serdecznie zapraszam 🙂

Kaczka w pomarańczach – składniki:

  • 2 udka z kaczki
  • bulion warzywny
  • tłuszcz do smażenia

Sos:

  • skórka i sok z jednej pomarańczy
  • 1/3 łyżeczki chili (u mnie płatki)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 2 łyżki cukru

 

1. Udka ugotować w bulionie. Osuszyć, doprawić solą i pieprzem i obsmażyć na złoty kolor na patelni.

2. Wszystkie składniki sosu gotować w małym rondelku – mieszając – przez kilka minut aż sos zacznie bardzo bąblować. Gorącym sosem polać kaczkę. Sos jak stygnie to gęstnieje i wtedy trzeba go lekko podgrzewać.

Kaczka w pomaranczach

Kaczka w pomaranczach

Smacznego 🙂

Kaczka w pomaranczach

Kaczka w pomaranczach