Surówka z selera

Surowka z selera

Tak właściwie to nie przepadam za selerem. Używam go w kuchni ale bez szału 😉 Natomiast coś, co uwielbiam, to surówka z selera :)! Jest bardzo prosta w przygotowaniu i zarazem pyszna. Wystarczy dodać jabłko i ogórka kiszonego – najlepiej kwaśnego – czyli składniki, które najczęściej w domu są i już mamy pyszną surówkę do obiadu. Oczywiście można do niej dodać odrobinę majonezu lub jogurtu naturalnego (lub majonez z jogurtem pół na pół) albo nie dodawać nic i też jest smaczna.

Dla urozmaicenia można do niej dodać sparzone rodzynki  i/lub orzechy, ale nie jest to konieczne. W moim rodzinnym domu taką surówkę z selera robi się od zawsze, a wszystkim którzy jeszcze jej jeszcze nie znają bardzo ją polecam…:)

Seler jest również często używany w dietach odchudzających dostarczając niskokalorycznego błonnika. Czasami nazywa się go nawet warzywem o “ujemnej kaloryczności”, ponieważ twierdzi się, że nasz organizm spożytkuje więcej kalorii w procesie trawienia niż uzyska z samego selera, niemniej jednak nie zostało to potwierdzone naukowo. 😉 Tak czy inaczej – warzywo smaczne i zdrowe, gorąco polecam.

Surówka z selera:

  • seler
  • 1-2 jabłka
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 1-2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego

 

Seler i jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Ogórki zetrzeć na tarce.

Surowka z selera

Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez lub jogurt.

Smacznego 🙂

Surowka z selera