Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zakochałam się… w dyni… Nie wiem gdzie była całe moje życie, ale teraz to już miłość po grób! 😉 Zaczęło się od pierwszego spotkania z dynią na ostro (zobacz tutaj), ale to było dla mnie za mało… Postanowiłam pójść za głosem serca i zdecydowałam się na zupę krem z dyni… no cóż… z tego spotkania nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć 😉 Doprawiłam tak, żeby mi smakowało… i tak zasmakowało, że robiłam ją dwa dni z rzędu… Delikatnie słodka z nutką cynamonu ale też pachnąca imbirem i kminkiem… Pycha 🙂

Zupa krem z dyni – składniki:

  • kawałki dyni ok. 750g – u mnie dynia piżmowa -butternut- która jest dość zwarta
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki masła
  • ok .1 litr bulionu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • pieprz kajeński (opcjonalnie – ja dodaję na końcu odrobinę)
  • sól, pieprz, tymianek (u mnie własnoręcznie suszony więc przed miksowaniem musiałam usunąć łodygi)

 

W rondelku na maśle podsmażam pokrojoną cebulę z czosnkiem – musi się zeszklić.

Zupa krem z dyni

Do rondelka wkładam pokrojoną dynię i tymianek zalewam bulionem.

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Doprawiam cynamonem, kminkiem i imbirem. Gotuję na małym ogniu aż dynia jest miękka ok. 60 min. Doprawiam solą i pieprzem. I ja doprawiam jeszcze pieprzem kajeńskim – leciutko – i miksuję na krem…

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Smacznego 🙂