Zupa krem z dyni
Zakochałam się… w dyni… Nie wiem gdzie była całe moje życie, ale teraz to już miłość po grób! 😉 Zaczęło się od pierwszego spotkania z dynią na ostro (zobacz tutaj), ale to było dla mnie za mało… Postanowiłam pójść za głosem serca i zdecydowałam się na zupę krem z dyni… no cóż… z tego spotkania nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć 😉 Doprawiłam tak, żeby mi smakowało… i tak zasmakowało, że robiłam ją dwa dni z rzędu… Delikatnie słodka z nutką cynamonu ale też pachnąca imbirem i kminkiem… Pycha 🙂
Zupa krem z dyni – składniki:
- kawałki dyni ok. 750g – u mnie dynia piżmowa -butternut- która jest dość zwarta
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki masła
- ok .1 litr bulionu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- pieprz kajeński (opcjonalnie – ja dodaję na końcu odrobinę)
- sól, pieprz, tymianek (u mnie własnoręcznie suszony więc przed miksowaniem musiałam usunąć łodygi)
W rondelku na maśle podsmażam pokrojoną cebulę z czosnkiem – musi się zeszklić.
Do rondelka wkładam pokrojoną dynię i tymianek zalewam bulionem.
Doprawiam cynamonem, kminkiem i imbirem. Gotuję na małym ogniu aż dynia jest miękka ok. 60 min. Doprawiam solą i pieprzem. I ja doprawiam jeszcze pieprzem kajeńskim – leciutko – i miksuję na krem…
Smacznego 🙂
Asia
10/12/2013 @ 11:04
Dzis ugotowala ta zupe……przepyszna.
Dorota
11/12/2013 @ 15:40
Bardzo się cieszę bo to moja ulubiona zupa :)! Ciekawi mnie jak ją robiłaś, z jakiej dyni, bo niektóre czytelniczki piszą, że wychodzi rzadka… Pozdrawiam :)!
Aneta
16/11/2013 @ 12:36
Na ile osób jest ten przepis?
Dorota
16/11/2013 @ 12:55
Zależy jak bardzo głodnych…;) A tak poważnie… wychodzi około 1.5 litra kremu (jeśli używasz innej odmiany niż dynia piżmowa proponuję dodać więcej dyni lub mniej bulionu bo inaczej wychodzi rzadka..) I teraz zależy czy podajesz ją na starter w małych miseczkach czy jako danie główne w większej ilości… Pozdrawiam 🙂
basia
02/11/2013 @ 13:36
właśnie zrobiłam zupkę i tak jak pisała Justyna też dynia ugotowała się bardzo szybko, u mnie w 15 minut, przed zmiksowaniem odlałam troszkę płynu a i tak zupka wyszła troszkę za rzadka, myślę że następnym razem dam mniej bulionu albo więcej dyni. jest to moja pierwsza zrobiona zupa dyniowa i jest przepyszna:) w piekarniku już się piecze chlebek dyniowy gdyż pomyślałam ze do zupki będzie idealny.
Dorota
02/11/2013 @ 14:10
Niestety wszystko zależy od dyni… jak już pisałam wcześniej, mam tylko dostęp do dyni piżmowej a ona jest dość zwarta. Rzeczywiście, żeby zagęścić można dodać więcej dyni lub również ugotować z dodatkiem np. słodkich ziemniaków, marchewki czy zwykłych ziemniaków… Warto próbować…:) A dodatek chlebka dyniowego rewelacyjny :)! Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)!!!
Dorotka
31/10/2013 @ 10:29
Właśnie jestem w trakcie robienia kremu i jestem ciekawa jak wyjdzie. Co do zagęszczenia-do garnka wrzuciłam dwa małe ziemniaczki, wydaje mi się że później po zmiksowaniu nie będzie ich czuć a mogą pomóc w zagęszczeniu kremu 😉 Pozdrawiam
Justyna
27/10/2013 @ 13:50
Dokładnie odmierzyłam składniki, jak w przepisie, niestety zupa wyszła za rzadka. A dynia ugotowała się w 5 minut a nie godzinę…Następnym razem skorzystam z innego przepisu.
Dorota
27/10/2013 @ 14:13
Przykro mi… Wszystko zależy też od gatunku dyni jakiej się używa… ja używam tylko dyni piżmowej (butternut ) która jest dość zwarta. Pozdrawiam!
Asia115
22/10/2013 @ 19:00
Mam zamiar ugotować tą zupkę i mam pytanie: Jaka mniej więcej porcja wychodzi z tego przepisu ??
Dorota
22/10/2013 @ 20:05
Zależy ile dodasz bulionu…. -najlepiej nie za dużo bo to ma być krem 😉 – ale około 1.5- 2 litry… Pozdrawiam :)!
Basia
15/09/2013 @ 06:49
To malo powiedziane, że tak zupa jest pyszna… ona jest z……. !!!!! nie potrafię przestać jej jeść!!!!! dzięki za ten przepis!
Dorota
15/09/2013 @ 18:46
Bardzo się cieszę z każdego kolejnego fana tej zupy… bo przepis jest przeze mnie wymyślony a nigdy nie próbowałam innej zupy dyniowej…:) Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam do kolejnych odwiedzin 🙂 Pozdrawiam!
asia
12/09/2013 @ 14:15
zupa jest super w smaku pierwszy raz robiłam i jadłam zupe z dyni ale bardzo mi zasmakowała wiec goroco polecam
P.S. bez cynamonu i kminku jest super tez
Dorota
12/09/2013 @ 15:37
Cieszę się, że smakowała…. ale nastepnym razem proszę choć w jednej miseczce dodać szczyptę kminu i cynamonu…i powiedzieć czy tak lepiej smakuje czy może jednak nie 😉 Pozdrawiam i dziękuję za komentarz 🙂
Ciasto z dyni - przepis na ciasto dyniowe z posypką migdałową
07/09/2013 @ 14:34
[…] dyni na ostro, pysznym kremie z dyni, chlebie dyniowym przyszedł czas na… ciasto z dyni […]
Sylwia
28/08/2013 @ 15:13
przesadziłam z cynamonem, pomocy! można jakoś uratować tą zupkę?
Dorota
28/08/2013 @ 16:23
Jedyne co mi przychodzi do głowy do zwiększenie porcji (oprócz cynamonu..) Niestety nie ma na to sprawdzonego sposobu jak np. z przesoleniem dodanie surowego ziemniaka… Mam nadzieję, że może nie jest aż tak źle… Pozdrawiam:)!
GB
05/01/2013 @ 14:58
Imbir do Dyni świetna sprawa, polecam również gałkę muszkatołową, tylko bez przesadyzmu z nią;] Genialny smak!
Dorota
05/01/2013 @ 15:51
Dzięki, wypróbuję następnym razem :)! Serdecznie pozdrawiam!
agnieszka
19/11/2012 @ 11:44
wlasnie zrobilam…naprawde pyszna….
Dorota
21/11/2012 @ 14:28
Dziękuję i pozdrawiam :)!
Kasia
08/11/2012 @ 10:15
zupa jest pyszna, juz druga gotuje w ym miesiacu wg tego przepisu…:) z tym kminkiem i imbirem przypomina mi smakiem dania indyjskie. Ja dodaje do niej jeszcze odrobine rozmarynu. Dziekuje za przepis.
Dorota
08/11/2012 @ 12:06
Cieszę się, że smakowało tym bardziej, że jak pisałam nigdy wcześniej nie jadłam żadnej zupy i nie odpowiadał mi żaden przepis który czytałam…. Rozmaryn cudownie się komponuje z dynią -jak w przepisie dynia na ostro- i sama następnym razem, teraz właśnie kończę kolejną porcję, dorzucę go do zupy…..Bardzo dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam!!!!
Pumpkin soup « Delicious cooking
28/10/2012 @ 21:59
[…] recipe can be found at ugotujmyto.pl. Sunday, October 28th, 2012 at 8:59 pm Photos Feed Comments […]
Restauracja Domowa
19/10/2012 @ 18:08
cudnie wygląda i aż mi zapachniało tak przekonująca jest jej prezentacja
Veronica
18/10/2012 @ 11:21
Dynia jest super! Zupka jedna z moich ulubionych
Monica
18/10/2012 @ 10:26
Z cynamonem i i imbirem ? Super sprawa, muszę spróbować bo jeszcze z dyni nic w tym roku nie gotowałam 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Jagienka
17/10/2012 @ 20:58
uwielbiam dynie! taka zupa jest tak cudownie rozgrzewająca!
zapraszam na konkurs na blogu!!!
karmel-itka
17/10/2012 @ 20:29
pyszna! ma taki śliczny, optymistyczny kolorek…
Loreta
17/10/2012 @ 19:11
Ooo musi być pyszna!
Ola
17/10/2012 @ 19:08
pyszny 🙂 mój stoi zawekowany w lodówce 😉
Emcia Pichci
17/10/2012 @ 18:08
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Paulina
17/10/2012 @ 17:24
Ale smakowicie wygląda:) jaka szkoda, że jeszcze nigdy nie jadłam kremu z dyni.
Magda
17/10/2012 @ 17:16
ja tez jestem zakochana w dyni, zdecydowanie! :)) a zupa-krem z niej to cudo, ostatnio robilam i mam zamiar to powtorzyc :))
Samantha
17/10/2012 @ 16:29
To tak jak ja, uwielbiam dynię i mogę ją jeść na różne sposoby.
Pięknie Dorotko podałaś, a smak sądząc po składnikach musi być przepyszny 🙂