Krokiety z kapustą
Właśnie przerabiam listę potraw do przygotowania na Święta na listę zakupów do zrobienia przed Świętami 😉 Trochę tego jest…. mimo, że obiecywałam sobie, że tym razem będzie bez szaleństw bo przecież Święta na wyjeździe… ale przecież są potrawy bez których ABSOLUTNIE nie wyobrażam sobie ŚWIĄT…. I tak oprócz barszczyku, śledziowych wariacji, uszek, kapusty z grzybami, grochu to obowiązkowo na wigilijnym stole muszą też być krokiety z kapustą i grzybami. 🙂 Podane tutaj proporcje na krokiety są duże ponieważ zawsze licznie zasiadamy do stołu a gdy nawet kilka sztuk zostanie to na pewno i tak się nic nie zmarnuje…
Krokiety z kapustą – składniki:
Naleśniki (ok. 16 sztuk):
- ok 2.5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
Wszystko zmiksować (ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany) i smażyć na rozgrzanej patelni, po usmażeniu najlepiej przykrywać je talerzem, żeby nie wysychały.
Farsz:
- 2 kg kapusty kiszonej
- 2-3 cebule
- garść grzybów suszonych
- sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie
- oliwa do smażenia
- 2 jajka i bułka tarta do panierowania
Grzyby opłukać i namoczyć dzień wcześniej, po czym w tej samej wodzie gotować aż zmiękną. Po ostudzeniu posiekać, wodę najlepiej zachować i dodać do kapusty. Kapustę (jeśli jest za kwaśna można przepłukać) przełożyć do rondelka i podlać wodą (lub wodą z ugotowanych grzybów) aby tylko przykryć kapustę dodać przyprawy i gotować do miękkości na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu kapustę dobrze odcedzić i posiekać.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć cebulę dodać posiekane grzyby i odciśniętą kapustę.
Dusić ok. 20 minut w razie potrzeby doprawić jeszcze majerankiem, solą i pieprzem. Wystudzić.
Na przygotowane naleśniki nakładać po trochu farszu i zrolować je a następnie panierować w rozkłóconym jajku i bułce.
Smażyć na złoty kolor.
Smacznego 🙂
weronika
31/01/2013 @ 13:04
boskie 🙂 polecam
Dorota
31/01/2013 @ 14:09
Cieszę się, że smakowało :)! Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)!
soulstorm-everywhere
27/12/2012 @ 19:55
bardzo lubię 🙂
Upiecz coś zdrowsze
26/12/2012 @ 08:03
krokiet+ barszczy= duet idealny:) Wesołych i apetycznych Świąt! 😉
Loreta
24/12/2012 @ 22:36
Wesołych Świąt, spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze dla Ciebie i Twoich bliskich! 🙂
Natalia
24/12/2012 @ 20:44
Wesołych Świąt!
Ervisha
24/12/2012 @ 20:02
Badzo lubię i to nie tylko do barszczyku 🙂
Wesołych i spokojnych Świąt 🙂
Ola
24/12/2012 @ 19:57
Pyszne, wigilijne danie 🙂 Wesołych Świąt!
zjedz_mnie
24/12/2012 @ 16:36
Bardzo apetycznie wyglądają, nie ma szans aby jakiś został zapomniany:) Wesołych Świąt:)
Kaś
24/12/2012 @ 14:38
znakomite!
Wesołych, pogodnych i radosnych Świąt
katie
24/12/2012 @ 14:28
Wspaniale wyglądają. Nie namówię na to mojego domownika, ale tak czy inaczej bym zjadła 😀
Pan Deserek :)
23/12/2012 @ 11:25
Uwielbiam naleśniki w różnych wersjach – proste i bardzo smaczne jedzonko! Jak zwykle pięknie podane na Waszym stole 🙂
Samantha
23/12/2012 @ 09:49
Zdrowych pogodnych Swiąt i Do siego Roku !!!
Samantha
21/12/2012 @ 17:08
Zawsze mam sentyment do krokietów, pyszne do wigilijnej kolacji ! Pozdrawiam 🙂
whiness
21/12/2012 @ 05:07
Mm, uwielbiam krokiety. Przyznam jednak, że bedę musiała się trochę podszkolić w ich robieniu, bo mimo starań do tej pory nie wychodziły mi tak apetyczne 😉