Kurczak w sosie szpinakowo-pieczarkowym
Kolejna odsłona piersi z kurczaka – kurczak w sosie – tym razem połączyłam szpinak z pieczarkami. Wyszedł z tego wspaniały sos, okazauje się, że takie zestawienie może być bardzo udane. 🙂 Nam, podany z makaronem, smakował wybornie, a co Wy myślicie?
Kurczak w sosie szpinakowo-pieczarkowym
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- szpinak ok. 200 g świeżego (najlepiej!)
- 100-200g pieczarek
- 200-300 ml śmietany 36%
- 3-4 ząbki czosnku
- ser parmezan, sól, pieprz, papryka, oliwa
Kurczaka myję, osuszam i kroję w kostkę.
Doprawiam solą, pieprzem, papryką i wrzucam na rozgrzaną oliwę.
Jak już nabierze koloru dorzucam umyte i pokrojone pieczarki.
Wciskam czosnek i dodaję umyty szpinak – staram się odrywać łodyżki.
Po kilku minutach dodaję śmietanę.
Gotuję aż sos zgęstnieje- dla mniej wytrwałych można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej…
Podaję z makaronem lub ryżem… posypując parmezanem…
Smacznego 🙂
Przepis zgłoszony do akcji:
Ann
15/01/2014 @ 17:47
Robiłam wszytko według przepisu, wyszło po prostu przepyszne! 🙂
Dorota
15/01/2014 @ 18:06
Bardzo się cieszę, że smakowało :)! Ja też bardzo lubię to połączenie. Zapraszam ponownie i pozdrawiam :)!