Kurczak w sosie szpinakowo-pieczarkowym

kurczak w sosie szpinakowo-pieczarkowym

Kolejna odsłona piersi z kurczaka – kurczak w sosie  – tym razem połączyłam szpinak z pieczarkami. Wyszedł z tego wspaniały sos, okazauje się, że takie zestawienie może być bardzo udane. 🙂 Nam, podany z makaronem, smakował wybornie, a co Wy myślicie?

Kurczak w sosie szpinakowo-pieczarkowym

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • szpinak ok. 200 g świeżego (najlepiej!)
  • 100-200g pieczarek
  • 200-300 ml śmietany 36%
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ser parmezan, sól, pieprz, papryka, oliwa

 

Kurczaka myję, osuszam i kroję  w kostkę.

kurczak i sos szpinakowo-pieczarkowy

Doprawiam solą, pieprzem, papryką i wrzucam na rozgrzaną oliwę.

kurczak i sos szpinakowo-pieczarkowy

Jak już nabierze koloru dorzucam umyte i pokrojone pieczarki.

kurczak i sos szpinakowo-pieczarkowy

Wciskam czosnek i dodaję umyty szpinak – staram się odrywać łodyżki.

kurczak i sos szpinakowo-pieczarkowy

Po kilku minutach dodaję śmietanę.

kurczak i sos szpinakowo-pieczarkowy

Gotuję aż sos zgęstnieje- dla mniej wytrwałych można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej…

 

Podaję z makaronem lub ryżem… posypując  parmezanem…

kurczak w sosie szpinakowo-pieczarkowym

Smacznego 🙂

Przepis zgłoszony do akcji: