Kurczak z wyjątkowym sosem pieczarkowym
Tradycyjny sos pieczarkowy znają chyba wszyscy. Wystarczy jednak dodać odrobinę czerwonego wina i tymianku, a sos staje się naprawdę wyjątkowy… Serdecznie zapraszam 🙂
Kurczak w sosie pieczarkowym
Potrzebne będą:
- 2 piersi z kurczaka
- 200-250 g pieczarek
- 1 cebula
- ok. 200 ml śmietany 36%
- 1-2 łyżki masła
- 4-5 ząbków czosnku
- tymianek (suszony lub świeży)
- ok. 100 ml czerwonego wina
- sól, pieprz, oliwa do pieczenia
Piersi z kurczaka myję osuszam, doprawiam solą i pieprzem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na jakieś 25-30 min.
Pieczarki myję i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki i cebulę wrzucam na patelnie na rozgrzane masło i smażę kilka minut aż cebulka zmięknie. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek.
Jak pieczarki odparują podlewam winem i dorzucam tymianek.
I czekam aż odparują…
Dopiero wtedy dolewam śmietanę i jeszcze chwilkę smażę.
Podaję upieczonego kurczaka polanego tym wyjątkowym sosem pieczarkowym… 😉
karmel-itka
17/07/2012 @ 09:22
pyszne danie!
Dorota
17/07/2012 @ 10:01
Pyszne 🙂 ! Pozdrawiam!