Kurczak z wyjątkowym sosem pieczarkowym

Kurczak z wyjątkowym sosem pieczarkowym

Tradycyjny sos pieczarkowy znają chyba wszyscy. Wystarczy jednak dodać odrobinę czerwonego wina i tymianku, a sos staje się naprawdę wyjątkowy… Serdecznie zapraszam 🙂

Kurczak w sosie pieczarkowym

Potrzebne będą:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200-250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • ok. 200 ml śmietany 36%
  • 1-2 łyżki masła
  • 4-5 ząbków czosnku
  • tymianek (suszony lub świeży)
  • ok. 100 ml czerwonego wina
  • sól, pieprz, oliwa do pieczenia

 

Piersi z kurczaka myję osuszam, doprawiam solą i pieprzem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na jakieś 25-30 min.

Pieczarki myję i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki i cebulę wrzucam na patelnie na rozgrzane masło i smażę kilka minut aż cebulka zmięknie. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek.

Kurczak z wyjątkowym sosem pieczarkowym

Jak pieczarki odparują podlewam winem i dorzucam tymianek.

Kurczak z wyjątkowym sosem pieczarkowym

I czekam aż odparują…

Kurczak z wyjątkowym sosem pieczarkowym

Dopiero wtedy dolewam śmietanę i jeszcze chwilkę smażę.

Kurczak z wyjątkowym sosem pieczarkowym

Podaję upieczonego kurczaka polanego tym wyjątkowym sosem pieczarkowym… 😉

Kurczak z wyjątkowym sosem pieczarkowym
Smacznego