Panna cotta z galaretką truskawkową na białym winie
Coś dla wielbicieli kuchni włoskiej… pyszny deser panna cotta ale dzisiaj w połączeniu z galaretką z białego wina i truskawek… Trochę może odbiega od podstawowego przepisu ale warto spróbować takiego połączenia!
Panna cotta z galaretką truskawkową
Potrzebne będą:
- 300 ml śmietany 36%
- 200 ml mleka
- cukier waniliowy (lub nasiona z laski wanilii)
- 2-3 łyżki cukru pudru (choć ja akurat użyłam muscovado)
- 2-3 łyżki żelatyny na 0.5 wywaru+ kilka łyżek wody do namoczenia
Na galaretkę truskawkową:
- 3 łyżki cukru
- ok. 100-200 g truskawek
- 200 ml białego wina
- 2-3 łyżki żelatyny na 0.5 wywaru+ kilka łyżek wody do namoczenia
Składniki na panna cottę wkładam do rondelka i podgrzewam na małym ogniu aż do zagotowania, po czym odstawiam i mieszam z namoczoną wcześniej w wodzie żelatyną aż do jej rozpuszczenia.
Cukier rozpuszczam w rondelku z grubym dnem po czym dodaję umyte, osuszone i pokrojone w plasterki truskawki.
Całość chwilę mieszam i dolewam podgrzane wino. Jak całość się zagotuje dodaję namoczoną wcześniej żelatynę i mieszam do rozpuszczenia.
Po przestudzeniu wlewam do naczynia odrobinę masy śmietanowej i wkładam do lodówki. Jak zastygnie polewam galaretką i znowu wstawiam do lodówki. Powtarzam czynności do wyczerpania mas.
Pozostałe w rondelkach masy można co jakiś czas odrobinę podgrzać, żeby nie zgęstniały za szybko.
Smacznego
Samantha
18/07/2012 @ 17:30
Wygląda bosko, pysznie i pięknie ! Pół opakowania żelatyny to ile łyżeczek ? Pozdrawiam 🙂
Dorota
20/07/2012 @ 17:21
Przepraszam za mój błąd… Powinnam napisać, że miałam opakowanie żelatyny do zrobienia 1 litra wywaru. Ale wychodzi chyba jakieś 2-3 łyżeczki na 0.5 litra. Pozdrawiam!!!