Pączki angielskie
Zastanawiałam się, jakie jeszcze pączki przygotować przed Tłustym Czwartkiem… przejrzałam całą listę przepisów do zrobienia i nie mogłam się na żadne zdecydować. Pomyślałam sobie, że podejdę do tematu z innej strony…. Ponieważ tyle jest wspaniałych przepisów na tradycyjne -mniej lub bardziej- pączki polskie, dlatego postanowiłam przygotować dla Was pączki angielskie. Przepis jest prosty a pączki rzeczywiście smakują -nawet -lepiej jak te kupowane w sklepach, taka jest opinia Małżonka. Pączki angielskie różnią się od tych tradycyjnych polskich, ale myślę, że dobrze dla urozmaicenia przygotować je i samemu się przekonać do ich smaku… 🙂
Pączki angielskie
Składniki:
- 150 ml mleka
- 75 g masła
- 1/2 łyżeczki esencji wanilii
- 2 łyżeczki drożdży instant (suchych)
- 75 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 425 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
- drobny cukier do obtoczenia
- dżem/powidła/budyń -do nadziania
1. Podgrzać mleko. Kilka łyżek ciepłego mleka wymieszać z cukrem i drożdżami i odstawić na 10 minut. Do reszty mleka dodać wanilię, cukier i masło- powinno się rozpuścić. Do lekko ciepłego mleka dodać wyrośnięte drożdże i roztrzepane jajka. Do miski przesiać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie i wlać mleko- drożdżową miksturę. Wymieszać a następnie wyłożyć na blat i wyrabiać 10-15 minut. Ciasto powinno być gładkie i na powierzchni powinny się pojawiać delikatne pęcherzyki powietrza.
2. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, delikatnie odwrócić ciasto, aby całość była lekko pokryta tłuszczem. Przykryć folią i zostawić w cieple do podwojenia objętości -około 2 godzin.
3. Wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i uderzyć w nie ręką, aby je odgazować. Podzielić ciasto na 12 równych części. Z każdej uformować kulkę. Wyłożyć kulki ciasta na lekko posmarowanej tłuszczem blaszce, zostawiając odstępy, aby mogło wyrosnąć. Przykryć folią -luźno – i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 1-2 godziny, aż podwoją objętość. Po wyrośnięciu delikatnie wsuwać na łopatkę -przekładanie ręką się nie sprawdza- i smażyć na złoty kolor w tłuszczu nagrzanym do 180 stopni.
4. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu a następnie jeszcze gorące wkładać do miski z drobnym cukrem do obtoczenia. Odstawić do wystygnięcia. Ostudzone nadziewać ulubioną konfiturą czy budyniem.
Smacznego 🙂
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach“
Zródło: step-by-step Baking, C.Bretherton
zjedz_mnie
25/02/2014 @ 14:09
Angielskie napisałaś, też bym się skusiła, bo wyglądają bardzo zachęcająco 🙂
skoraq cooks
24/02/2014 @ 20:20
Miało mnie tu już nie być, bo czuję się osaczona tymi wszystkimi słodkościami tłustoczwartkowymi, ale wpadłam jeszcze tylko na chwilkę porwać jednego pysznego angielskiego pączka, bo takiego jeszcze nie jadłam 🙂
Loreta
24/02/2014 @ 16:32
Wyglądają jak te z angielskiego sklepu! Piękne!
Mateusz
24/02/2014 @ 08:26
Smaczny przepis czas go wypróbować.
Kaś
23/02/2014 @ 17:06
prezentują się niezwykle kusząco! nawet bym nie próbowała zachować przy nich umiaru 🙂
Ania
23/02/2014 @ 11:54
cudeńka!:) szkoda że ja i pączki to tylko miłość bez tych bez nadzienia:P
Sosna
23/02/2014 @ 11:23
Fajny przepis, muszę go wypróbować! 🙂
lutka40
23/02/2014 @ 11:12
Pięknie wyszły !
Magda C.
23/02/2014 @ 08:36
Prześliczne! Przepis zapisuję, w środę postaram się zrobić 🙂
Łucja
22/02/2014 @ 20:26
Piękne i zapewne pyszne! chętnie przepis wypróbuję!
kulinarny blog samanthy
22/02/2014 @ 18:55
Znakomite Dorotko, wolę o niebo Twoje jak te ze sklepu ! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Aga
22/02/2014 @ 16:34
Wyglądają przepysznie! Porywam kilka 🙂
Pati
22/02/2014 @ 12:20
Wyglądają wspaniale!
Hypatia
22/02/2014 @ 10:44
to tak jak Niemcy robią drożdżowe – wszystko mieszają w mleku i dodają do mąki. Bardzo proste i pewny wynik.
Shiral
22/02/2014 @ 08:23
Ale apetycznie nam je zaprezentowałaś!!! Mmm pysznie wyglądają:)
Smakowe Kubki
22/02/2014 @ 08:02
Ja nie widzę różnicy, wyglądają bardzo rasowo, mają rancik, jak talala! pięknie wykończone cukrem,suto nadziane. No , może mniej jajek, to ta różnica mi nie przeszkadza, chętnie bym takie właśnie pączki zjadła.
Pan Deserek :)
22/02/2014 @ 07:50
Narobiliście mi “smaka” z samego poranka na takie domowe paczki 😉 Tej wersji nie znam i będę musiał je zrobić 🙂
Inspirowane Smakiem
22/02/2014 @ 07:22
Wyglądają pięknie. A u mnie w tym roku znów zabraknie przepisu na pączki smażone, cała rodzina się przeciwko nim buntuje. 🙂