Pączki angielskie

Paczki angielskie

Zastanawiałam się, jakie jeszcze pączki przygotować przed Tłustym Czwartkiem… przejrzałam całą listę przepisów do zrobienia i nie mogłam się na żadne zdecydować. Pomyślałam sobie, że podejdę do tematu z innej strony…. Ponieważ tyle jest wspaniałych przepisów na tradycyjne -mniej lub bardziej- pączki polskie, dlatego postanowiłam przygotować dla Was pączki angielskie. Przepis jest prosty a pączki rzeczywiście smakują -nawet -lepiej jak te kupowane w sklepach, taka jest opinia Małżonka. Pączki angielskie różnią się od tych tradycyjnych polskich, ale myślę, że dobrze dla urozmaicenia przygotować je i samemu się przekonać do ich smaku… 🙂

Pączki angielskie

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 75 g masła
  • 1/2 łyżeczki esencji wanilii
  • 2 łyżeczki drożdży instant (suchych)
  • 75 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 425 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • drobny cukier do obtoczenia
  • dżem/powidła/budyń -do nadziania

1. Podgrzać mleko. Kilka łyżek ciepłego mleka wymieszać z cukrem i drożdżami i odstawić na 10 minut. Do reszty mleka dodać wanilię, cukier i masło- powinno się rozpuścić. Do lekko ciepłego mleka dodać wyrośnięte drożdże i roztrzepane jajka. Do miski przesiać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie i wlać mleko- drożdżową miksturę. Wymieszać a następnie wyłożyć na blat i wyrabiać 10-15 minut. Ciasto powinno być gładkie i na powierzchni powinny się pojawiać delikatne pęcherzyki powietrza.

Przygotowanie paczkow angielskich Przygotowanie paczkow angielskich Przygotowanie paczkow angielskich Przygotowanie paczkow angielskich

2. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, delikatnie odwrócić ciasto, aby całość była lekko pokryta tłuszczem. Przykryć folią i zostawić w cieple do podwojenia objętości -około 2 godzin.

Przygotowanie paczkow angielskich Przygotowanie paczkow angielskich Przygotowanie paczkow angielskich

3. Wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i uderzyć w nie ręką, aby je odgazować. Podzielić ciasto na 12 równych części. Z każdej uformować kulkę. Wyłożyć kulki ciasta na lekko posmarowanej tłuszczem blaszce, zostawiając odstępy, aby mogło wyrosnąć. Przykryć folią -luźno – i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 1-2 godziny, aż podwoją objętość. Po wyrośnięciu delikatnie wsuwać na łopatkę -przekładanie ręką się nie sprawdza- i smażyć na złoty kolor w tłuszczu nagrzanym do 180 stopni.

Przygotowanie paczkow angielskich Przygotowanie paczkow angielskich Przygotowanie paczkow angielskich Przygotowanie paczkow angielskich

4. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu a następnie jeszcze gorące wkładać do miski z drobnym cukrem do obtoczenia. Odstawić do wystygnięcia. Ostudzone nadziewać ulubioną konfiturą czy budyniem.

Smacznego 🙂

Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach

Paczki angielskie

Paczki angielskie

Zródło: step-by-step Baking, C.Bretherton