Muffiny czekoladowe z cukinią

Muffiny czekoladowe z cukinia

Jeśli lubicie cukinię to na pewno skorzystacie z tego przepisu na muffiny czekoladowe, bo wyszły wilgotne i puszyste. Przepis na te czekoladowe muffiny z cukinią znalazłam u Kasi. Dodałam do nich rodzynki i żurawinę, ale za to dla urozmaicenia udekorowałam je kremem zrobionym z serka kremowego i rozpuszczonej czekolady. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z cukinią jak np. https://ugotujmyto.pl/ciasto-cukiniowe/, https://ugotujmyto.pl/roladki-z-serem-i-cukinia/, https://ugotujmyto.pl/zapiekanka-z-ryzu-cukinii/, https://ugotujmyto.pl/zapiekanka-z-cukinii/ czy https://ugotujmyto.pl/placuszki-cukiniowo-koperkowe/. Zapraszam do wypróbowania 🙂

Muffiny czekoladowe z cukinia

Muffiny czekoladowe z cukinią

Składniki na 8 muffinek:

  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki słodkiego kakao
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 100 g startej, młodej cukinii (jeszcze przed odciśnięciem z wody)
  • pełna garść kropelek czekoladowych (u mnie rodzynki i żurawina)

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

2. Cukinię opłukać, zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody.

3. W jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej wymieszać mokre składniki trzepaczką.

Przygotowanie muffinek czekoladowych Przygotowanie muffinek czekoladowych

4. Do suchych składników wlać mokre składniki i wymieszać wszystko łyżką. Dodać kropelki czekoladowe lub rodzynki i jeszcze raz wymieszać.

5. Przekładać do papilotek i piec około 30 minut, sprawdzając patyczkiem przed wyjęciem.

Przygotowanie muffinek czekoladowych

Smacznego 🙂

Muffiny czekoladowe z cukinia