Przepis na rzymskie gnocchi

Przepis na Gnocchi

Przepis na Gnocchi

Rzymskie gnocchi to kolejne danie kuchni włoskiej które pokochaliśmy. W odróżnieniu od zwykłych gnocchi, które są odpowiednikiem naszych kopytek to rzymskie gnocchi to zapiekanka z semoliny lub kaszy manny z dodatkiem parmezanu. Można je przygotować jako zamiennik ziemniaków do dań mięsnych lub podawać jako danie bezmięsne. My podaliśmy je z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego ale każdy inny sos też się sprawdzi. Jeśli zapraszamy gości i chcemy oszczędzić czas to spokojnie możemy je przygotować dzień wcześniej. W przyszłości na pewno wypróbujemy jak smakują rzymskie gnocchi w wersji ziołowej i w wersji pieczarkowej lub w wersji z oliwkami i ziołami prowansalskimi. Taki mamy plan…. i jak tylko uda nam się go zrealizować to efektami na pewno się podzielimy…:)

Przepis na rzymskie gnocchi – składniki:

  • 700 ml mleka
  • 200 g semoliny (lub kaszy manny)
  • 1 łyżeczka posiekanych świeżych listków bazylii
  • 4 posiekane suszone pomidory z oliwy (opcjonalnie)
  • 2 jajka – roztrzepane
  • 55 g masła plus dodatkowo do posmarowania naczynia
  • 85 g startego parmezanu
  • sól, pieprz i mąka

1. Mleko wlewamy do rondelka i bardzo podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia. Wsypujemy semolinę/kaszę mannę i cały czas mieszając podgrzewamy ok. 2 min aż zgęstnieje. Odstawiamy na bok.

Przepis na gnocchi Przepis na gnocchi Przepis na gnocchi

2. Dodajemy – dobrze mieszając – bazylię, suszone pomidory, jajka i połowę masła i połowę parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wymieszaną masę wylewamy do płaskiego naczynia lub na blachę do ciasta. Najlepiej naczynie wysmarować lekko oliwą. Wyrównujemy masę łyżką. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie wstawiamy  do lodówki na minimum godzinę.

Przepis na gnocchi Przepis na gnocchi

3. Naczynie w którym będziemy piec nasze gnocchi smarujemy masłem. Używając np. szklanki, którą najpierw maczamy w mące, wycinamy z naszej masy kółka. Wszystkie pozostałe części masy wkładamy na spód naszego naczynia i lekko obsypujemy parmezanem. Na wierzchu układamy nasze wycięte kółka. Rozpuszczamy pozostałe masło i smarujemy nim wierzch a następnie posypujemy pozostałym parmezanem.

Przepis na gnocchi Przepis na gnocchi Przepis na gnocchi Przepis na gnocchi Przepis na gnocchi Przepis na gnocchi

4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-35 minut. Podajemy z ulubionym sosem pomidorowym lub jako dodatek do mięsa.

Smacznego 🙂

Przepis na Gnocchi

Przepis na Gnocchi

źródło: Italian Cookbook