Przepis na rzymskie gnocchi
Rzymskie gnocchi to kolejne danie kuchni włoskiej które pokochaliśmy. W odróżnieniu od zwykłych gnocchi, które są odpowiednikiem naszych kopytek to rzymskie gnocchi to zapiekanka z semoliny lub kaszy manny z dodatkiem parmezanu. Można je przygotować jako zamiennik ziemniaków do dań mięsnych lub podawać jako danie bezmięsne. My podaliśmy je z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego ale każdy inny sos też się sprawdzi. Jeśli zapraszamy gości i chcemy oszczędzić czas to spokojnie możemy je przygotować dzień wcześniej. W przyszłości na pewno wypróbujemy jak smakują rzymskie gnocchi w wersji ziołowej i w wersji pieczarkowej lub w wersji z oliwkami i ziołami prowansalskimi. Taki mamy plan…. i jak tylko uda nam się go zrealizować to efektami na pewno się podzielimy…:)
Przepis na rzymskie gnocchi – składniki:
- 700 ml mleka
- 200 g semoliny (lub kaszy manny)
- 1 łyżeczka posiekanych świeżych listków bazylii
- 4 posiekane suszone pomidory z oliwy (opcjonalnie)
- 2 jajka – roztrzepane
- 55 g masła plus dodatkowo do posmarowania naczynia
- 85 g startego parmezanu
- sól, pieprz i mąka
1. Mleko wlewamy do rondelka i bardzo podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia. Wsypujemy semolinę/kaszę mannę i cały czas mieszając podgrzewamy ok. 2 min aż zgęstnieje. Odstawiamy na bok.
2. Dodajemy – dobrze mieszając – bazylię, suszone pomidory, jajka i połowę masła i połowę parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wymieszaną masę wylewamy do płaskiego naczynia lub na blachę do ciasta. Najlepiej naczynie wysmarować lekko oliwą. Wyrównujemy masę łyżką. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
3. Naczynie w którym będziemy piec nasze gnocchi smarujemy masłem. Używając np. szklanki, którą najpierw maczamy w mące, wycinamy z naszej masy kółka. Wszystkie pozostałe części masy wkładamy na spód naszego naczynia i lekko obsypujemy parmezanem. Na wierzchu układamy nasze wycięte kółka. Rozpuszczamy pozostałe masło i smarujemy nim wierzch a następnie posypujemy pozostałym parmezanem.
4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-35 minut. Podajemy z ulubionym sosem pomidorowym lub jako dodatek do mięsa.
Smacznego 🙂
źródło: Italian Cookbook
Andźka
19/03/2013 @ 08:27
Nie jadłam, a mam ochotę- bardzo dużą ochotę! yglądają wspaniale!
Natalia
14/03/2013 @ 15:54
Nie znałam takiego dania, bardzo mi się podoba!
Ola
13/03/2013 @ 20:31
i w dodatku krok po kroku na zdjęciu… cudo 🙂
karmel-itka
13/03/2013 @ 16:57
nigdy takich nie jadłam!
kolejny przepis do zrobienia!
Pestka
13/03/2013 @ 15:18
ale smacznie wyglądają:)
Samantha
13/03/2013 @ 12:22
Bardzo apetyczne danie, wypróbuję na pewno ! Pozdrawiam 🙂
magda
13/03/2013 @ 07:23
uwielbiam kombinować z kaszą manną, więc ta propozycja bardzo mi się podoba 🙂 prezentuje się wyśmienicie!