Sałatka z kaszą gryczaną, buraczkami, orzechami i serem

Sałatka z kaszą gryczaną

W zwiÄ…zku z naszymi – dobrowolnymi – ograniczeniami w spożywaniu produktów zawierajÄ…cych gluten, wprowadziliÅ›my do naszej diety jeszcze wiÄ™cej kaszy gryczanej. GotujÄ™ jÄ… w wiÄ™kszej iloÅ›ci do obiadu a potem wykorzystujÄ™ część do zrobienia saÅ‚atek. OczywiÅ›cie wykorzystać można ugotowanÄ… kaszÄ™ na różne sposoby… Na blogu możecie znaleźć przepisy na Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami, Pierogi z kaszÄ… gryczanÄ… i serem, SaÅ‚atka z tuÅ„czykiem i kaszÄ… gryczanÄ…, Dynia faszerowana czy SaÅ‚atka z kaszÄ… gryczanÄ… i dyniÄ… pieczonÄ….

Dzisiaj moja propozycja dla Was to rewelacyjna saÅ‚atka z kaszÄ… gryczanÄ… z dodatkiem sÅ‚odkich pieczonych buraczków, chrupiÄ…cych orzechów i aromatycznego sera. SaÅ‚atka zdecydowanie warta powtórzenia. Oprócz tego, że bardzo smakuje to zdecydowanie można jÄ… zaliczyć do bardzo zdrowych, bo nawet kozi ser jak siÄ™ okazuje jest zdrowy…o czym warto wiedzieć. 🙂

Sery kozie (..) zawierajÄ… dużo biaÅ‚ka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. StanowiÄ… skarbnicÄ™ mikroelementów tj.: wapÅ„, potas, fosfor czy magnez, koniecznych do budowy szkieletu, koÅ›ci, mięśni, mózgu oraz prawidÅ‚owej pracy serca i nerek. Szklanka koziego mleka dostarcza organizmowi aż 33 proc. dziennej zawartoÅ›ci wapnia, oraz 17 proc. dziennej zawartoÅ›ci biaÅ‚ka. (…)przetwory kozie posiadajÄ… pozytywne dziaÅ‚anie przy takich chorobach jak: anemia, egzema, ostry katar żołądka i jelit, schorzenia wÄ…troby, oskrzeli i pÅ‚uc, astma. Ich regularne spożywanie w różnej postaci to profilaktyka przeciw zawaÅ‚om i chorobom ukÅ‚adu krążenia oraz obniżanie poziomu zÅ‚ego cholesterolu we krwi. (www.poradnikzdrowie.pl)

Sałatka z kaszą gryczaną, buraczkami, orzechami i serem

Składniki:

  • okoÅ‚o 2 szklanek ugotowanej kaszy gryczanej
  • okoÅ‚o 500g ugotowanych/upieczonych buraczków
  • okoÅ‚o 150-200g sera koziego (lub fety)
  • garść orzechów wÅ‚oskich
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: garść mieszanej saÅ‚aty, oliwa

Buraczki ugotować lub upiec. Do pieczenia należy buraczki opłukać i zawinąć w folię i piec w piekarniku około godziny w 180 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem czy są miękkie, w razie potrzeby jeszcze dopiec. Wystudzić a następnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Ser rozdrobnić.

Orzechy wrzucić na rozgrzaną patelnię teflonową i smażyć około 1-2 minut bez tłuszczu aż lekko ściemnieją, ale nie za bardzo, żeby nie zrobiły się gorzkie.

Natkę opłukać i posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie skropić oliwą.

Smacznego 🙂

Sałatka z kaszą gryczaną