Królik w śmietanie
Potrawka z królika w śmietanie to dla mnie wspomnienie dzieciństwa, bo moja Mama często ją przygotowywała:). I, mimo że nigdy nie jadłam królika nigdzie poza rodzinnym domem, to jestem przekonana, że potrawka jest doskonała:) Aromatyczna i kremowa z delikatnym mięsem… Jest idealna zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad. Królik w śmietanie może być podawany z ziemniakami, ryżem lub chlebem. Polecam:)!
Królik w śmietanie – składniki:
- 1 królik ok. 1.2 kg
- 1 kostka masła
- 1 cebula
- 1-2 białe części pora
- 5-6 marchewek
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera
- 2-3 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml śmietany
- sól, pieprz, tymianek suszony lub świeży, cytryna, rozmaryn
1. Królika umyć, osuszyć i doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Skropić cytryną, przykryć i wstawić na noc do lodówki.
2. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać ok. 0,5 litra gorącej wody.
3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Por oczyścić i pokroić. Cebulę i por zeszklić na maśle, dodać pokrojony czosnek.
4. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli i pora. Doprawić solą i pieprzem. Kilka minut dusić. Przełożyć do naczynia z królikiem. Dodać liście laurowe.
5. Wstawić do piekarnika (lub dusić na małym ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliło) na ok. 1.5 godziny w 180 stopniach aż mięso będzie miękkie. Kilka razy w trakcie pieczenia zamieszać potrawkę. Jak mięso jest już miękkie dodać śmietanę i całość jeszcze zapiec/dusić przez chwilę.
Smacznego 🙂
Krzysztof
28/08/2015 @ 23:31
Witam! Do Pani Doroty i wszystkich którzy chcą poczuć wykwintny smak królika w sosie śmietanowym radzę kupić królika na targu, albo gdzieś na wsi. Te z marketów Nie mają żadnego smaku!!!!(1 raz kupiłem w Lidlu to strata pieniędzy i smaku, kto wie jak ma smakować) Ja nie zaprawiam żadnymi kwasami neutralizującymi smak króliczego mięsa, dla mnie jest wspaniałe.(Naciera się cytryną i moczy w mleku zająca dla zabicia smaku dziczyzny) Robię też rzadszy sos o zawiesistości śmietany i z makaronem jest wspaniały.Smacznego!
agat
07/05/2015 @ 13:38
Witam chcialam napisac ze krolik wedlog tego przepisu jest przepyszny wszyscy bardzo chwala mam tylko jedno pytanie poniewaz po dodaniu smietany sos nie wyglada najlepiej jakby sie zwazyl co robic?????????????
Dorota
12/05/2015 @ 22:21
Sorki za opóźnienie, ale dopiero wróciłam i dopiero mam dostęp do internetu… Myślę, że już i tak za późno na porady, ale następnym razem należy przed dodaniem kwaśnej śmietany najpierw ją zahartować, rozrabiając ją najpierw z małą ilością sosu, lub dodać ją do zimnego sosu, a potem dopiero podgrzewać. Można też normalnie dodawać śmietanę 30%…
Anya
10/10/2014 @ 20:31
Dziękuję 🙂
Dorota
15/10/2014 @ 16:14
Bardzo proszę :)!
Anya
12/09/2014 @ 21:49
Śmietana kwaśna, homogenizowana, słodka, ilu procentowa?
Dorota
13/09/2014 @ 15:38
Najlepsza 18 % choć zdarza mi się robić i z 30%… Pozdrawiam 🙂
TeKa
12/09/2013 @ 11:41
OK. Ale jak długo dusić ? Chociaż w przybliżeniu.
Dorota
12/09/2013 @ 13:49
Warzywa dusić około 5 min… dojdą w czasie pieczenia… Pozdrawiam 🙂
Karolka_2004
10/03/2013 @ 11:59
Ja królika moczę w maślance albo mleku z 2 ząbkami czosnku przez noc ,zabija specyficzny zapach.Tak nauczył mnie mój ojciec.
gosia
04/03/2013 @ 21:45
Bardzo Ci dziękuje. O Waszym blogu dow2iedziałam się z Dzień Dobry TVN i jak tak dalej pójdzie, to Wy "urządzicie " od kulinarnej strony spotkanie komunijne mojego Syna.
Serdecznie pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na następne smakołyki.
gosia
02/03/2013 @ 10:12
A czy można go przygotować dusząc na kuchni gazowej zamiast w piekarniku? Czy tak jak inne mięsa duszone można przygotować dzień wcześniej i odgrzać? Moje pytanie znowu w kontekście Komunii 🙂
Dorota
04/03/2013 @ 13:58
Można dusić na kuchni gazowej ale bardzo ostrożnie, żeby nie przywarło od spodu… Myślę, że z odgrzewaniem też bez problemu ale na bardzo małym ogniu lub w piekarniku. Ja nawet dodałabym śmietanę dopiero przed imprezą, żeby zmninimalizować ryzyko przypalenia podczas odgrzewania. Pozdrawiam :)!
Restauracja Domowa
26/02/2013 @ 18:02
pysznie i wykwintnie, super 🙂
Samantha
22/02/2013 @ 15:26
Iscie królewskie danie i wygląda super smacznie !!! 🙂
Upiecz coś zdrowsze
21/02/2013 @ 16:02
luksusowo 🙂
Dorota
21/02/2013 @ 14:42
Mam tylko dostęp do mięsa mrożonego…które skrapiam cytryną ale chętnie spróbuję patentu z moczeniem w occie:)! Dziękuję za miły komentarz i….zapraszam ponownie:)!
Monica
21/02/2013 @ 10:31
Sto lat królika nie jadłam! Podany wprost bajecznie 🙂
zjedz_mnie
21/02/2013 @ 09:59
Chętnie bym się załapała na taką porcję. Nie pamiętam kiedy jadłam królika, ale pamiętam, że smakował, oczywiście w wykonaniu mojej mamy 🙂
danka
21/02/2013 @ 09:38
Napewno jest jest pyszny. Ciekawi mnie czy stosujesz wcześniejsze przemrożenie surowego mięsa? Dla mnie jest to podstawa aby mięso było kruche. Po rozmrożeniu moczę mięso 1godz w wodzie z octem co wydaje się zniwelować specyficzny zapach mięsa. Pozdrawiam , wszystkie przepisy są inspirujące 🙂
Pan Deserek :)
21/02/2013 @ 08:28
Przyznam, że królika jeszcze nie jadłem – bardzo ciekawy jestem smaku. Kiedyś muszę w końcu go zrobić i posmakować 🙂
Jak zwykle piękne fotki 🙂
Ola in the kitchen
20/02/2013 @ 21:58
Może twój przepis przekona mnie do królika :}
Natalia
20/02/2013 @ 20:00
Ale wykwintnie! Super, że pokazane jest przygotowanie 🙂
karmel-itka
20/02/2013 @ 07:34
królewska propozycja!
kimek
20/02/2013 @ 06:14
Tak przygotowany królik musi być pyszny. Podobne danie jadłem we Włoszech i to było coś fantastycznego. Zapoluję na królika ( w markecie oczywiście ) i na pewno przyrządzę.