Placki z kurczaka

Placki z kurczaka

Od kiedy pierwszy raz zostałam tymi plackami z kurczaka poczęstowana (dzięki Renata :)) to często je robię. Robię je w różnych wersjach i każda smakuje świetnie. Raz dodaję więcej pieczarek a innym razem robię je z dodatkiem cukinii albo z większą ilością ziół. Wszystko zależy od tego co jest w lodówce, jest to doskonała okazja aby pozbyć się resztek niektórych warzyw… 😉 Zapraszam na pyszne placki z kurczaka. 🙂

Placki z kurczaka

Składniki: (9-10 sztuk)

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula (u mnie czerwona)
  • około 6 pieczarek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • olej do smażenia

Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i bardzo drobno posiekać. Paprykę i pieczarki opłukać, oczyścić i drobno pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Natkę opłukać i posiekać.

Do miski dodać posiekane piersi, paprykę, cebulę, pieczarki i natkę. Wbić jajka i doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dobrze wymieszać. Dodać obie mąki i wymieszać. Odstawić na 15 minut a potem dodawać małe porcje na rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Przygotowanie placków z kurczaka Przygotowanie placków z kurczaka Przygotowanie placków z kurczaka Przygotowanie placków z kurczaka Przygotowanie placków z kurczaka

 

Jeśli placki się rozpadają, należy dodać więcej mąki.

Smacznego 🙂

Placki z kurczaka

Placki z kurczaka