Przepis na skrzydełka imbirowe
Jest druga połowa maja, a jest tak zimno, że włącza mi się w domu ogrzewanie… Z tęsknotą patrzę na prognozy pogody i zazdroszczę wszystkim szczęśliwcom mieszkających w krajach gdzie świeci słońce i temperatury sięgają przynajmniej dwudziestu stopni a nie dziesięciu… No cóż.. to takie marzenie… Oczywiście to marzenie obejmuje – oprócz pogody – również absolutnie nierozerwalnie związanego z nią grila :)! Ponieważ niestety nie mam najmniejszego wpływu na pogodę to pomyślałam, że mogę zrobić na polepszenie sobie nastroju choć namiastkę grila… Nie wiedziałam co wybrać ale wreszcie zdecydowałam się na przepis na skrzydełka imbirowe… Zwykle na grilla przygotowuję moje ulubione skrzydełka z miodem i musztardą, ale teraz postanowiłam przetestować – przed nowym sezonem – jakąś inną wersję skrzydełek i teraz już nie wiem, która jest moją ulubioną…:) Bardzo odświeżający smak imbiru i kwaskowość limonki sprawiają, że nie można przestać ich jeść, nawet jak już ostygną…:)! Przygotowywałam je w piekarniku z opcją grila ale będą jeszcze lepiej smakować z normalnego grila i – o ile w tym roku zawita do nas lato – to mam zamiar się o tym przekonać… Polecam!
Przepis na skrzydełka imbirowe – składniki:
- 12 skrzydełek
- 2 ząbki czosnku
- kawałek (około 2,5 cm) świeżego imbiru
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka sosu chili ( można dodać płatki chili)
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- sól, pieprz, papryka
- kawałki limonki
Umyć i osuszyć skrzydełka – ja dodatkowo obcinam końcówki. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Imbir obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i wylać na skrzydełka.
Wymieszać dobrze marynatę ze skrzydełkami. Przykryć folią i zostawić w lodówce na kilkanaście godzin. Opiekać na grillu lub w piekarniku z opcją grilla. Podawać z cząstkami limonek.
Smacznego 🙂
Źródło: Step-by-step Cook’s encyklopedia
Pan Deserek :)
23/05/2013 @ 14:44
Już wiem co w weekend będę grilował 🙂 Dziękuje za przepis 🙂
Samantha
20/05/2013 @ 21:13
Znakomita wersja z imbirem i najlepsze na grilla ! Też wyglądam lata… 🙂
Natalia
19/05/2013 @ 22:44
Bardzo lubię skrzydełka i chętnie bym je spróbowała w wersji imbirowej 🙂
Dorota
19/05/2013 @ 19:50
Jak tu się pogoda nie poprawi to na pewno skorzystam z zaproszenia ;)! Pozdrawiam!
Dorota
19/05/2013 @ 19:49
Dziękuję i pozdrawiam:)!
Dorota
19/05/2013 @ 19:42
…oj tak:)! Pozdrawiam!
Dorota
19/05/2013 @ 19:41
Na pewno będą smakować:)! Pozdrawiam!
Dorota
19/05/2013 @ 19:40
Życzę smacznego i pozdrawiam:)!
ankawell
19/05/2013 @ 19:27
u mnie sezon grillowy już w pełni 🙂
przepis na imbirową marynatę do drobiu zapisuję i z pewnością wypróbuję …
Pozdrawiam 🙂
Kulinarna Fuzja
19/05/2013 @ 18:29
Zapisuję ! KONIECZNIE 🙂 !!!!!
Kaś
19/05/2013 @ 12:45
ale smakowite!!! najbardziej lubię skórkę, a w tym wydaniu jest znakomicie przyprawiona
Upiecz coś zdrowsze
19/05/2013 @ 12:40
Wyglądają supeapetycznie!
Ola in the kitchen
18/05/2013 @ 21:54
Wpadnij do Wielkopolski u nas jest cieplutko 😀 Skrzydełka krzyczą zjedz mnie, zjedz mnie… 😀
Pola
18/05/2013 @ 06:22
Masz rację, czas na coś nowego 🙂 Ciągle męczyłam skrzydełka w sosie sojowo-miodowym, ale czas na zmiany, tym bardziej, że wyglądają te zmiany bardzo zachęcająco 🙂