Zielona sałatka z jajkiem i soczewicą
Wiosna idzie! 🙂 W weekend ma być u nas 17 stopni! A jeszcze 3 dni temu skrobałam szyby w samochodzie… Idzie wiosna, robi się zielono… i w takim wiosennym kolorze będzie dzisiejsza sałatka z jajkiem. Sałatka z dodatkiem zielonej soczewicy, zielonego groszku, awokado i ogórka. Podstawą sosu do sałatki jest olej Kujawski z czosnkiem z dodatkiem soku z cytryny i pieprzu.
Niniejszą sałatką rozpoczynam cykl przepisów przygotowanych przy współpracy z Zakładami Tłuszczowymi “Kruszwica”, producentem rzepakowego oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Przepisy znajdą się w Wielkanocnej Książce Kucharskiej, która ukaże się w formie ebooka jeszcze przed Świętami, o czym oczywiście Was niezwłocznie poinformuję. 🙂
Zielona sałatka z jajkiem i soczewicą
Składniki (na 4 porcje)
- mix zielonych sałat
- pół awokado
- 2 jajka (ugotowane na twardo)
- 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
- pół szklanki groszku (z puszki lub rozmrożonego)
- kilka plasterków ogórka
- szczypiorek i/lub rzeżucha
Sos
- 30 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
Na duży talerz lub salaterkę wyłożyć wymieszane sałaty. Dodać – dobrze odsączone – soczewicę i groszek. Lekko wymieszać. Dodać pokrojone w plasterki awokado i pół plasterki ogórka. Posypać pokrojonym szczypiorkiem i/lub rzeżuchą. Na wierzch ułożyć połówki jajka.
Wszystkie składniki na sos wymieszać i polać sałatkę.
Porada:
Soczewicę włożyć do rondelka – do zimnej wody – i gotować na większym ogniu około 10 minut a następnie zmniejszyć ogień na mały i pod przykryciem gotować jeszcze 15-20 minut do miękkości.
Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl
Smacznego 🙂
skoraq cooks
12/03/2014 @ 20:42
No proszę, wiosna powoli puka do drzwi 🙂
Urszula
12/03/2014 @ 18:57
Ślinka cieknie, ależ wiosenne rozdanie 🙂
Opalanka
11/03/2014 @ 08:08
Wiosna, słońce, Wielkanoc, koszyczek, żółte kurczaki – takie mam cudne skojarzenia po obejrzeniu:)
zjedz_mnie
10/03/2014 @ 09:22
Bardzo zielono na tym Twoim talerzu i tak trzymać 🙂
Natalia - Poezja Smaku
09/03/2014 @ 23:58
Ach, ja także poczułam wiosnę!
Łucja
09/03/2014 @ 20:03
Smaczna i zdrowa 🙂 o w kolorach prawdziwie wiosennych 😀
Gratuluję współpracy 🙂
Ciążowe Zachcianki
09/03/2014 @ 17:52
Podoba mi się pomysł na sałatkę. Na pewno wypróbuję:)
Marzena
09/03/2014 @ 17:04
Dorotko, jak wiosennie:-) I już świątecznie:-)
pizza noc warszawa
09/03/2014 @ 13:02
prezentuje się wyśmienicie ! 🙂
kulinarny blog samanthy
09/03/2014 @ 09:25
Bardzo wiosennie i pysznie !
Anita
08/03/2014 @ 12:49
Sama świeżość , aż pachnie:)
domowacukierniaewy.blox.pl
08/03/2014 @ 09:42
Pyszna, wiosenna sałatka 🙂 Takie lubię!
Salvador Dali
07/03/2014 @ 19:59
Bardzo, ale to bardzo lubię takie sałatki, a to jajko pasuje tam idealnie! 🙂
Mmm.. wpadnę, mogę?
Dorota
09/03/2014 @ 21:22
Zapraszam :)!
Smakowe Kubki
07/03/2014 @ 11:28
A niech tam! Niech będzie w końcu ta wiosna, wszędzie nie tylko na talerzu i to tak pięknie podana.
Przywołujcie wiosnę,ale skutecznie! a ja tym czasem jeszcze na tydzień w Alpy, śmigać na nartach .Pozdrawiam
Dorota
09/03/2014 @ 21:23
Udanego wypoczynku życzę :)!
dżemdżus
07/03/2014 @ 09:58
Tak powiało świętami na Twoim zdjęciu. Zatęskiniłam do Świątecznych smakołyków 🙂
Luka Li
07/03/2014 @ 09:06
Wygląda bardzo zachęcająco!
Pati
07/03/2014 @ 08:06
Sałatka samo zdrowie!
Magda C.
07/03/2014 @ 07:09
Jak ona ślicznie wygląda! Wiosennie i lekko 🙂
Amber
07/03/2014 @ 06:46
Sałatka doskonała!
Zapachniało świętami…
Kuchnia u Krysi
07/03/2014 @ 06:37
Bardzo wiosennie, bardzo pysznie i tak kusząco. Czytając listę składników, już mi się chciało takiej sałatki 🙂
Ania
07/03/2014 @ 05:48
takie wiosenne sałatki to jest to – lekki i przyjemnie:)
Ania
07/03/2014 @ 05:45
lekka i bardzo wiosenna!:) to tygrysy lubią najbardziej:)
Inspirowane Smakiem
07/03/2014 @ 04:50
to niesamowite, juz na miniaturkach w agregatorach poznaję Wasze zdjęcia. :))
Dorota
09/03/2014 @ 21:24
To dobrze czy źle? Mam nadzieję, że dobrze :)! Pozdrawiam :)!