Zielona sałatka z jajkiem i soczewicą

Salatka z jajkiem

Wiosna idzie! 🙂 W weekend ma być u nas 17 stopni! A jeszcze 3 dni temu skrobałam szyby w samochodzie… Idzie wiosna, robi się zielono… i w takim wiosennym kolorze będzie dzisiejsza sałatka z jajkiem. Sałatka z dodatkiem zielonej soczewicy, zielonego groszku, awokado i ogórka. Podstawą sosu do sałatki jest olej Kujawski z czosnkiem z dodatkiem soku z cytryny i pieprzu.

Niniejszą sałatką rozpoczynam cykl przepisów przygotowanych przy współpracy z Zakładami Tłuszczowymi “Kruszwica”, producentem rzepakowego oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Przepisy znajdą się w Wielkanocnej Książce Kucharskiej, która ukaże się w formie ebooka jeszcze przed Świętami, o czym oczywiście Was niezwłocznie poinformuję. 🙂

Zielona sałatka z jajkiem i soczewicą

Składniki (na 4 porcje)

  • mix zielonych sałat
  • pół awokado
  • 2 jajka (ugotowane na twardo)
  • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
  • pół szklanki groszku (z puszki lub rozmrożonego)
  • kilka plasterków ogórka
  • szczypiorek i/lub rzeżucha

Sos

  • 30 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Na duży talerz lub salaterkę wyłożyć wymieszane sałaty. Dodać – dobrze odsączone – soczewicę i groszek. Lekko wymieszać. Dodać pokrojone w plasterki awokado i pół plasterki ogórka. Posypać pokrojonym szczypiorkiem i/lub rzeżuchą. Na wierzch ułożyć połówki jajka.

Wszystkie składniki na sos wymieszać i polać sałatkę.

Porada:
Soczewicę włożyć do rondelka – do zimnej wody – i gotować na większym ogniu około 10 minut a następnie zmniejszyć ogień na mały i pod przykryciem gotować jeszcze 15-20 minut do miękkości.

Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl

Wielkanocna Książka Kucharska

Smacznego 🙂

Salatka z jajkiem

Salatka z jajkiem