Dynia na ostro według Nigela Slatera

Dynia na ostro

JesieÅ„ idzie, nie ma na to rady… O ile ciÄ…gle nie pada to można jakoÅ› wytrzymać… A jak pada to najlepiej spÄ™dzać czas w kuchni przy przygotowaniu jakichÅ› rozgrzewajÄ…cych potraw 🙂 RozpoczÄ…Å‚ siÄ™ już sezon na potrawy z dyni… i można z niej przygotować ciasta, ciasteczka, muffiny i caÅ‚e mnóstwo innych pysznych potraw, ale ja chciaÅ‚am czegoÅ› rozgrzewajÄ…cego… PomyÅ›laÅ‚am, że dynia na ostro to bÄ™dzie Å›wietny pomysÅ‚ na deszczowe popoÅ‚udnie. WybraÅ‚am przepis Nigela Slatera i zupeÅ‚nie mnie zaskoczyÅ‚o takie połączenie dyni z boczkiem i chili, ale to ciekawa odmiana od tych wszystkich sÅ‚odkich przepisów… Polecam 🙂

Dynia na ostro – skÅ‚adniki:

  • kawaÅ‚ki dyni ok. 0,5 kg (ugotowane na parze, w wodzie lub upieczone pod przykryciem w piekarniku)
  • kilka plastrów boczku
  • 2-3 zÄ…bki czosnku w plasterkach
  • papryczka chili, rozmaryn, Å›wieża natka pietruszki
  • sól, pieprz

 

Na patelni podsmażam pokrojony boczek, dodaję czosnek, chili i rozdrobniony rozmaryn.

Dynia na ostro

Po kilku minutach dodaję kawałki dyni, doprawiam solą i pieprzem i posypuję świeżą natką pietruszki.

Dynia na ostro

Podaję z grzankami z masłem czosnkowym ale w orginalnym przepisie dodawało się czerstwe pieczywo do potrawki.

Dynia na ostro

Dynia na ostro

Dynia na ostro

Smacznego 🙂