Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe)

Chrusciki drozdzowe

Do tej pory nie byłam fanką chruścików lub inaczej faworków. Czasem je robię i mam przepis na blogu na tradycyjne chruściki/faworki https://ugotujmyto.pl/przepis-na-faworki-chrusciki/. Jednak teraz odkryłam chruściki drożdżowe, które dużo bardziej mi smakują. Przepis nie jest dużo bardziej skomplikowany niż tradycyjny, ale faworki są bardziej puszyste. Dla mnie rewelacja. Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć. Oczywiście najlepiej smakują pierwszego dnia 🙂

Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe)

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 80 g roztopionej margaryny/masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • dodatkowo: 1,5 litra oleju lub smalec do smażenia i cukier puder do posypania

Wykonanie:

1. Drożdże pokruszyć i dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Dobrze rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

2. Jajka roztrzepać z 1 łyżką cukru i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę, resztę mleka, rozpuszczoną margarynę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać całość około 20 minut! Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Faworki drozdzowe - przygotowanie

3. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię, podzielić na kilka części i każdą po kolei rozwałkowywać. Kroić na paski a każdy pasek przekroić ukośnie na mniejsze kawałki. W każdym kawałku zrobić nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec.

Faworki drozdzowe - przygotowanie Faworki drozdzowe - przygotowanie

4. Smażyć w gorącym tłuszczu (ok 180 stopni) obie strony na złoty kolor. Jeśli chruściki zbyt szybko się przypalają zmniejszyć temperaturę a jeśli za bardzo wchłaniają tłuszcz to zwiększyć. Usmażone układać na papierowym ręczniku, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i zajadać 🙂

Faworki drozdzowe - przygotowanie

Smacznego 🙂

Chrusciki drozdzowe

Chrusciki drozdzowe

Źródło: http://blog-babeczka.blogspot.co.uk/2013/11/chrusciki-drozdzowe.html