Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe)
Do tej pory nie byłam fanką chruścików lub inaczej faworków. Czasem je robię i mam przepis na blogu na tradycyjne chruściki/faworki https://ugotujmyto.pl/przepis-na-faworki-chrusciki/. Jednak teraz odkryłam chruściki drożdżowe, które dużo bardziej mi smakują. Przepis nie jest dużo bardziej skomplikowany niż tradycyjny, ale faworki są bardziej puszyste. Dla mnie rewelacja. Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć. Oczywiście najlepiej smakują pierwszego dnia 🙂
Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe)
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 80 g roztopionej margaryny/masła
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- dodatkowo: 1,5 litra oleju lub smalec do smażenia i cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Drożdże pokruszyć i dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Dobrze rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2. Jajka roztrzepać z 1 łyżką cukru i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę, resztę mleka, rozpuszczoną margarynę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać całość około 20 minut! Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
3. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię, podzielić na kilka części i każdą po kolei rozwałkowywać. Kroić na paski a każdy pasek przekroić ukośnie na mniejsze kawałki. W każdym kawałku zrobić nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec.
4. Smażyć w gorącym tłuszczu (ok 180 stopni) obie strony na złoty kolor. Jeśli chruściki zbyt szybko się przypalają zmniejszyć temperaturę a jeśli za bardzo wchłaniają tłuszcz to zwiększyć. Usmażone układać na papierowym ręczniku, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i zajadać 🙂
Smacznego 🙂
Źródło: http://blog-babeczka.blogspot.co.uk/2013/11/chrusciki-drozdzowe.html
WIOLASZ
28/01/2023 @ 15:30
Szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze pychota ,będę robić częściej drożdżowe, dziękuję za ten przepis i poleca.:)
Bartek
11/01/2022 @ 18:46
Mi zawsze babcia(praprababcia) robiła ale w tym roku ma 100 lat czas robić dla niej robiłem już raz i jej bardzo smakowały dziś znowu robie
Anna
22/02/2017 @ 21:24
Bardzo dobre właśnie zrobiłam ☺ zrobiłam tez paczki z tego ciasta i tez wyszły pyszne i puszyste ☺
Miras
27/11/2016 @ 15:34
Extra bardzo smaczne ….. Smakowały żonie 😉 Bardzo łatwo je zrobić pozdrawiam i życze smacznego 😉
Olii
24/06/2015 @ 07:15
Błagam chruścik to chruścik to są faworki:) najlepsze jeszcze ciepłe, opruszone cukrem pudrem, podjadane kiedy babcia nie widzi. Całe moje dzieciństwo
Mariola
25/02/2014 @ 17:47
Bardzo dobry przepis i szybko się robi – pychota 🙂 , spróbowałam tydzień temu.
Dorota
25/02/2014 @ 19:40
Bardzo się cieszę, że smakowały:)!Pozdrawiam !!!
marcia.666
18/01/2014 @ 13:33
Właśnie je usmażyłam – bardzo dobry przepis 🙂 jedynie co to zwiększyłam ilość masła do ok 100g bo mi się nie chciało ważyć i na lenia po prostu ucięłam 1/3 kostki osełki 😛
Dorota
18/01/2014 @ 16:28
Bardzo się cieszę, że smakowały :)! Pozdrawiam i zapraszam ponownie!
Amber
17/01/2014 @ 07:12
Postanowiłam sobie,że w tym roku zrobię drożdżowe.
U Ciebie już są i bardzo kuszą.
Ola in the kitchen
16/01/2014 @ 21:19
Ja jutro zabieram się za pieczenie 😀 Twoje wyglądają przepysznie!
Kuchnia u Krysi
16/01/2014 @ 06:22
Fantastyczne. Przepis zapisuję. Na tłusty czwartek jak znalazł:) Pozdrawiam, Krys
skoraq cooks
15/01/2014 @ 21:18
A ja uwielbiam i takie i takie, więc najchętniej porwałabym wszystkie. No może dwa bym zostawiła 😉
galantyna.pl
15/01/2014 @ 20:19
Na drożdżach nigdy nie robiłam – ciekawy przepis.
Pan Deserek :)
15/01/2014 @ 14:40
Smaku narobiłaś Dorotko 🙂 aż mi ślinka pociekła 🙂 uwielbiam faworki 🙂 !
Natalia - Poezja Sma
15/01/2014 @ 00:21
Są dobre, choć mi bardziej smakują tradycyjne 🙂
kulinarny blog saman
14/01/2014 @ 22:53
Rewelacyjne i na pewno drożdżowe przepyszne 🙂
pieczarka mysia
14/01/2014 @ 09:34
są boskie! 🙂 nigdy nie jadłam drożdżowym – muszę zrobić!
Dorota
14/01/2014 @ 16:32
Bardzo je polecam :)!
margot
14/01/2014 @ 06:22
A wiesz Dorota, ze ja nigdy jeszcze nie jadłam i nie smażyłam takich drożdżowych , a fajne u ciebie
Dorota
14/01/2014 @ 16:31
To koniecznie musisz je Alu wypróbować :)!
Michał - Kulinarna
14/01/2014 @ 01:00
Świetny blog! Dużo ciekawych i oryginalnych przepisów! Powodzenia i wszystkiego dobrego 🙂
Zapraszam do mnie 🙂
http://kulinarna-rewolucja.blogspot.com/
lutka40
13/01/2014 @ 21:11
JEJ – JAKIE PUCHATE !SUPER
Andźka
13/01/2014 @ 20:41
O jaaaa! Ale mi smaka narobiłaś! Jak ja ich nie dawno nie jadłam!
Kiedyś robiła takie moja babcia.
W tym roku na 100% spróbuję zrobić je sama w Tłusty Czwartek. PYSZOTA 🙂
Dorota
14/01/2014 @ 16:30
To koniecznie spróbuj :)!
Magda C.
13/01/2014 @ 18:10
Moja ciocia uwielbiała je robić i robiła genialne! Sama jeszcze nie odważyłam się ich zrobić, może skorzystam z Twojego przepisu 🙂
Dorota
14/01/2014 @ 16:14
Na prawdę nic trudnego…. koniecznie spróbuj :)!
mojamalakuchnia.word
13/01/2014 @ 17:33
Pyszne chruściki ; )
domowacukierniaewy.b
13/01/2014 @ 17:29
Nie jadłam takich, wyglądają przepysznie 🙂
Dorota
14/01/2014 @ 16:14
Ja takich wcześniej nie próbowałam a teraz ich nie zamienię na inne :)!
Łucja
13/01/2014 @ 14:59
pycha 🙂 sama takich nie robiłam, ale moja babcia piecze je co roku w tłusty czwartek 😀
Dorota
14/01/2014 @ 16:13
Warto przejąć przepis od Babci ;)!
majka
13/01/2014 @ 10:22
Drozdzowe? Nigdy nie jadlam. KOniecznie musze wyprobowac przepis 🙂
Pozdrowienia.
Dorota
14/01/2014 @ 16:12
Naprawdę wart jest wypróbowania!
Pati
13/01/2014 @ 06:42
Wspomnienie z babcinego domu 🙂