Zapiekane cebule
Ciekawy przepis na przystawkę na ciepło? Może zapiekana cebula? Każdy może skomponować dla siebie dowolny farsz w zależności od upodobań i zawartości lodówki… Moja propozycja jest taka…
Zapiekane cebule – składniki:
- 4 cebule
- ok. 100 g szynki (ja dodałam parmeńskiej ale jakakolwiek inna też się sprawdzi)
- garść ciemnych oliwek
- mała bułka namoczona w mleku
- zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka
- ok. 30 g parmezanu
- 2 łyżki serka kremowego
- 3-5 łyżek startego sera żółtego
- 1 jajko
- rozmaryn suszony lub rozdrobniony świeży
Cebule obieram i gotuję w osolonej wodzie ok. 20 min.
Wyjmuję z wody i po przestudzeniu odcinam wierzch i łyżeczką wyjmuję środkowe warstwy tak aby powstała foremka.
Środki z dwóch cebul kroję w kostkę i mieszam ze wszystkimi składnikami i doprawiam solą, pieprzem i farszem napełniam foremki.
Wkładam do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Piekę w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni ok 20 minut.
Smacznego 🙂
Samantha
14/08/2012 @ 07:21
Super eleganckie cebule, farsz znakomity i bardzo pysznie wygląda ! Pewnie się skuszę, choć fanką cebul nie jestem, ale przystawka wielce interesująca 🙂 Pozdrawiam 😉
Dorota
14/08/2012 @ 18:04
Dziękuję Samantho i pozdrawiam 🙂 !