Zupa krem z marchwi i pieczonej papryki
Jeśli lubicie zupy-kremy, to koniecznie musicie spróbować tego kremu z marchwi i pieczonej papryki. Jest lekko słodki, ale za to aromatyczny, korzenny. Ja lubię go jeszcze doprawić szczyptą pieprzu kajeńskiego. Ten krem z marchwi i pieczonej papryki nie tylko ma wyjątkowy smak to jeszcze pięknie się prezentuje na talerzu 🙂
Zupa krem z marchwi i pieczonej papryki
Składniki (na 4 porcje):
- 4 papryki (czerwone lub pomarańczowe)
- 1 kg marchwi
- 1 czerwona cebula
- 100 g masła
- pół łyżeczki kminu mielonego
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- pół łyżeczki papryki
- 500-600 ml bulionu
- sól, pieprz
- olej Kujawski czosnkowy – do skropienia
- orzeszki piniowe do dekoracji (opcjonalnie)
1. Paprykę umyć, osuszyć i położyć na blaszkę. Skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 30 minut, w między czasie kilka razy ją odwracać, żeby opiekła się ze wszystkich stron. Po wyjęciu blaszkę przykryć folią i przykryć ściereczką. Zostawić do przestudzenia a następnie ściągnąć z papryki skórkę i oczyścić z nasion.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i 2-3 minuty podsmażać cebulę a następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Dodać przyprawy i dusić wszystko około 10-15 minut. Dodać obraną paprykę. Następnie dolać gorącego bulionu i gotować wszystko aż marchewka będzie miękka. Zmiksować. Podawać posypane stostowanymi orzeszkami piniowymi i polane kilkoma kroplami czosnkowego oleju Kujawskiego.
Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl
Smacznego 🙂
lutka40
14/03/2014 @ 20:10
Musiała byc pyszna i bardzo aromatyczna
Łucja
11/03/2014 @ 22:48
Masz mnie 🙂 takie gęste kremy to ja lubię najbardziej!! przepis koniecznie do wypróbowania!
Amber
11/03/2014 @ 16:44
Bardzo smacznie!
I pięknie podana.
Dorota
12/03/2014 @ 20:04
Dziękuję Amber :)!
Katarzynka
11/03/2014 @ 13:48
każda zupa krem to dla mnie niebo w gębie 🙂
Pan Deserek :)
11/03/2014 @ 11:21
Z papryka to musiało być pyszne – smaku narobiłaś i wiosna zapachniało 😉
LuLa
11/03/2014 @ 10:13
Chętnie się wymienię zupke, bo Twoja kusi 🙂
Ania
10/03/2014 @ 21:47
podoba mi się połączenie marchwi i papryki:)
Ola in the kitchen
10/03/2014 @ 21:20
Rzadko jem zupy, ale tą z chęcią bym zjadła 😀
domowacukierniaewy.blox.pl
10/03/2014 @ 20:26
Nie odmówiłabym talerza takiej pysznej, aromatycznej zupy 🙂
Salvador Dali
10/03/2014 @ 20:18
talerz pełen pyszności! 🙂 wygląda rewelacyjnieeee!! 🙂
Andźka
10/03/2014 @ 19:40
Uwielbiam zupy- dosłownie wszystkie!
A zupki z marchwią przypominają mi o mojej cudownej prababci. Jak jeszcze żyła, to raz w tygodniu marchwiankę serwowała gościom. Wersja z pieczoną/ grillowaną papryką musi być jeszcze lepsza!
Magda C.
10/03/2014 @ 18:16
Ten kolor mówi wszystko – zupa musi być przepyszna! 🙂
Smakowe Kubki
10/03/2014 @ 17:13
Jednak z systemu apple nie mam problemu z wysyłaniem komentarzy,
mimo,ze korzystam z przeglądarki chrome , a nie systemowej safari.
Dziękuję za reakcję na mój problem z komentowaniem. Pozdrawiam.
Smakowe Kubki
10/03/2014 @ 17:10
Zdrowie na talerzu,w takiej zupie mozna z powodzeniem ” przemycić” warzywa nawet te,
których nie lubimy.
pieczarka mysia
10/03/2014 @ 13:46
Uwielbiam takie zupy kremy 🙂 musze sprobowac z pieczona papryka 🙂
martawkuchni.blog.pl
10/03/2014 @ 12:31
cudowna zupa!
mniam mniam!
Kasia vel Droczilka
10/03/2014 @ 09:35
Z punktu widzenia moich kubków smakowych to jest zupa obłędna :-). Gotuję podobną i wszystkim nam naprawdę bardzo smakuje.
Pati
10/03/2014 @ 09:15
Bardzo lubię to połączenie…
dżemdżus
10/03/2014 @ 08:27
Musiała być przepyszna. Fantastycznie wygląda w tych pięknych talerzach. Przyznam szczerze, że podkradłabym oba wraz z zawartością.
Inspirowane Smakiem
10/03/2014 @ 04:52
Paprykę uwielbiam w każdej postaci, z marchewką trochę gorzej, ale i tak połączenie warte zapamiętania:)