Chleb z miodem
Wspominałam ostatnio, że mam w kolejce do publikacji kilka przepisów na chleby i oto pierwszy z nich… chleb z miodem, pszenno-żytni, na zakwasie Wspaniały… wilgotny z chrupiącą skórką i lekko pachnący miodem. Najbardziej nam smakował z masłem i szklanką mleka. Na tyle pyszny, że już kilkakrotnie go piekłam. Bardzo lubię takie przepisy gdzie przy minimalnym nakładzie pracy osiąga się takie wspaniałe efekty
Choć od dość niedawna piekę chleby to robiłam już chleby bardziej pracochłonne. Z lepszymi i gorszymi efektami
Mimo że uwielbiam cały ten proces tworzenia własnego bochenka to nie zawsze mam na takie pracochłonne przepisy wystarczająco czasu. Dlatego takie proste przepisy jak ten bardzo mi się podobają. Nam bardzo ten chleb pszenno-żytni z miodem smakował dlatego zapraszam do wypróbowania tego przepisu..:)
Chleb z miodem
Składniki:
Składniki na zaczyn:
- 50 g zakwasu żytniego
- 75 g mąki żytniej
- 100 g wody
Składniki na zaczyn wymieszać i zostawić na 12-14 godzin (najlepiej na całą noc)
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej
- 260 g wody
- 2 czubate łyżki miodu
- 5 g świeżych drożdży lub 2,5 g drożdży suchych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
1. Jeśli używamy świeżych drożdży to należy je rozpuścić w 2 łyżkach wody i zostawić na 10-15 min po czym dodać do wszystkich składników na ciasto właściwe i całość mieszać łyżką kilka minut. Foremkę o długości 25-28 cm wysmarować olejem rzepakowym lub masłem i wysypać otrębami. Przełożyć ciasto i lekko zwilżonymi rękoma delikatnie wyrównać a następnie lekko oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 4-6 godzin aż ciasto wyrośnie na wysokość górnej ściany foremki (u mnie zajęło to mniej bo akurat było dość ciepło)
2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 40 minut. (Ja tradycyjnie pod koniec pieczenia wyjęłam chleb z foremki i dopiekałam spód… upieczony chleb wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód). Studzimy na kratce.
Smacznego
Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach„
Źródło: http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-pszenno-zytni-z-miodem/
Łukasz
kwi 29, 2015 @ 23:26:22
Witam
Wszystko wyglada pysznie tylko nie rozumiem dlaczego w opisie jest chlebek na zakwasie a i tak dodane sa do składników sztuczne drożdże.
Pieczemy chleb na zakwasie albo na sztucznych drożdżach.
Nie rozumiem łączenia tych dwóch dwóch składników ponieważ chleb na drożdżach nie równa sie chlebkowi TYLKO na zakwasie
Dorota
kwi 30, 2015 @ 16:47:45
Nie ja wymyślam te przepisy… przynajmniej na chleb
Z tego co wiem, drożdże dodaje się, żeby wzmocnić zakwas. Nie każdy ma na tyle mocny/dobrze dokarmiony zakwas, żeby przygotować dany chleb. Jeśli nie dodasz drożdży, to pewnie wydłuży Ci się czas wyrastania chleba. Jeśli masz czas, to nic wielkiego… Oczywiście przy mocnym/dobrze dokarmionym zakwasie nie powinno być dużej różnicy. Niestety, sama jeszcze nie eksperymentowałam w tym kierunku… Pozdrawiam!
kulinarny blog saman
lis 01, 2013 @ 17:17:35
Och Twoje chlebki są niezwykle smakowite, ja się dopiero uczę ! Pozdrawiam
skoraq cooks
paź 29, 2013 @ 21:00:34
No pięknie, teraz będzie za mną chodził taki chleb na miodzie i będzie mnie kusił niemiłosiernie aż wreszcie go upiekę
Ola in the kitchen
paź 26, 2013 @ 15:57:39
Lubię takie proste i szybkie przepisy na chleb!
Pati
paź 26, 2013 @ 10:23:08
Wygląda rewelacyjnie!
Łucja
paź 25, 2013 @ 15:42:24
pyszny chlebek
ja także często szukam szybkich przepisów, ponieważ nie zawsze jest czas na bardziej pracochłonne
Anita
paź 25, 2013 @ 14:01:21
Poleciała mi ślinka na sam widok. Smaczny obraz:)
Natalia - Poezja Sma
paź 24, 2013 @ 23:14:09
Po prostu… miodzio!
pieczarka mysia
paź 24, 2013 @ 22:24:56
Wspaniały chleb!
Piękne zdjęcia
jak na nie patrze to marzy mi sie kromeczka Twojego wypieku 
Buziaki :*
Nemi
paź 24, 2013 @ 20:32:16
Domowe pieczywo, miód…szczęście;)
domowacukierniaewy.b
paź 24, 2013 @ 18:06:08
Wygląda jak z najlepszej piekarni, ale skoro domowy to jestem pewna, że smakuje dużo lepiej
gin
paź 24, 2013 @ 16:50:46
Wygląda cudnie – ta skórka taka cudownie przyrumieniona
wisla
paź 24, 2013 @ 16:28:25
Zdjęcia wraz z opisem zaatakowały moje ślinianki. Baaardzo apetyczny!
Luka Li
paź 24, 2013 @ 16:04:05
Świetny! Dodaję do mojego zbioru przepisów do wypróbowania!
Pola
paź 24, 2013 @ 08:35:27
Pięknie wygląda, i ta chrupiąca skórka!
Inspirowane Smakiem
paź 24, 2013 @ 05:06:14
Mmmm, fatycznie wspaniały.
Z miodem = musi smakować pysznie.