Chleb z miodem

Chleb z miodem

Wspominałam ostatnio, że mam w kolejce do publikacji kilka przepisów na chleby i oto pierwszy z nich… chleb z miodem, pszenno-żytni, na zakwasie :) Wspaniały… wilgotny z chrupiącą skórką i lekko pachnący miodem. Najbardziej nam smakował z masłem i szklanką mleka. Na tyle pyszny, że już kilkakrotnie go piekłam. Bardzo lubię takie przepisy gdzie przy minimalnym nakładzie pracy osiąga się takie wspaniałe efekty :) Choć od dość niedawna piekę chleby to robiłam już chleby bardziej pracochłonne. Z lepszymi i gorszymi efektami ;) Mimo że uwielbiam cały ten proces tworzenia własnego bochenka to nie zawsze mam na takie pracochłonne przepisy wystarczająco czasu. Dlatego takie proste przepisy jak ten bardzo mi się podobają. Nam bardzo ten chleb pszenno-żytni z miodem smakował dlatego zapraszam do wypróbowania tego przepisu..:)

Chleb z miodem

Składniki:

Składniki na zaczyn:

  • 50 g zakwasu żytniego
  • 75 g mąki żytniej
  • 100 g wody

Składniki na zaczyn wymieszać i zostawić na 12-14 godzin (najlepiej na całą noc)

Chleb z miodem Chleb z miodem

Składniki na ciasto właściwe:

  • cały zaczyn
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 260 g wody
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 5 g świeżych drożdży lub 2,5 g drożdży suchych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej

1. Jeśli używamy świeżych drożdży to należy je rozpuścić w 2 łyżkach wody i zostawić na 10-15 min po czym dodać do wszystkich składników na ciasto właściwe i całość mieszać łyżką kilka minut. Foremkę o długości 25-28 cm wysmarować olejem rzepakowym lub masłem i wysypać otrębami. Przełożyć ciasto i lekko zwilżonymi rękoma delikatnie wyrównać a następnie lekko oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 4-6 godzin aż ciasto wyrośnie na wysokość górnej ściany foremki (u mnie zajęło to mniej bo akurat było dość ciepło)

Chleb z miodem Chleb z miodem Chleb z miodem Chleb z miodem

2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 40 minut. (Ja tradycyjnie pod koniec pieczenia wyjęłam chleb z foremki i dopiekałam spód… upieczony chleb wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód). Studzimy na kratce.

Smacznego :)

Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach

Chleb z miodem

Chleb z miodem

Źródło: http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-pszenno-zytni-z-miodem/

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest2Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: