Ciasto z dynią i bakaliami

Ciasto z dynia

Przepis na to ciasto z dynią i bakaliami wybrałam przede wszystkim ze względu na dynię i oczywiście – ze względu na kampanię Pokochaj olej rzepakowy. :) (Przypominam – konkurs z super nagrodami wciąż trwa, szczegóły tutaj: http://ugotujmyto.pl/pokochaj-olej-rzepakowy-super-konkurs-super-nagrody)  Ciasto wyszło obłędnie puszyste i wilgotne. Myślę, że mogę je bez problemu porównać do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Oprócz tego, że jest pyszne to – o ile coś z niego zostanie – dość długo zachowuje świeżość. Ciasto z dynią jest proste w przygotowaniu, a naprawdę rewelacyjnie smakuje więc jak tylko macie dostęp do dyni to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Ciasto z dynią i bakaliami

Składniki:

  • 2 szklanki drobno startej dyni
  • 1 niepełna szklanka oleju rzepakowego
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka bakalii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody

1. Jajka z cukrem ubić aż powstanie puszysta, biała masa. Ciągle ubijając dolewać po trochu oleju. Po trochu dodawać mąkę (przesianą wcześniej) i wymieszaną z proszkiem, cynamonem i sodą. Na koniec dodać bakalie i odciśniętą dynię i wszystko dobrze wymieszać.

Ciasto z dynia Ciasto z dynia Ciasto z dynia Ciasto z dynia

2. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 22×22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około godziny (lub do suchego patyczka).

Ciasto z dynia

3. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.

Smacznego :)

Ciasto z dynia

Ciasto z dynia

Źródło: znalezione w jakiejś gazecie… ;)

 

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest1Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: